2019 Huzur, İstikrar ve Verimlilik Yılı Olsun

  • Arşiv

Yeni yılın ilk günlerinde şöyle bir dünyaya baktığımızda; gelişmiş ülkelerin sanayilerini rakiplerinden farklı kılan, öne çıkaran en önemli etken, yüksek derecedeki rekabetçiliğidir. Bu rekabetçilik tabii ki kolay elde edilmiyor. Kökleri sağlam ve sürekli beslenen “nitelikli işgücü”; rekabette bu ülkeleri öne çıkaran, sanayilerinde yüksek teknolojiye dayalı katma değerli ürünler üretebilmeyi sağlayan yegane unsurdur. Eğer sanayimizi ve ülkemizi büyük hedeflerimiz doğrultusunda ilerletmek istiyorsak, öncelikle bu temel meselemizi çözmemiz gerekiyor.

Geçtiğimiz kasım ayında gerçekleştirdiğimiz Meclis toplantımızı, sanayimizin işte bu en temel konusunu konuşmak üzere “Rekabet, Bilim ve Teknoloji Odaklı Dünyada Yeni Eğitim Modeli Vizyonu’nun Sanayimiz Açısından Önemi” gündemiyle yaptık. Böyle bir gündemi, elbette Milli Eğitim Bakanlığımız ile birlikte konuşmalıydık ve Bakanımız Sayın Ziya Selçuk bu önemli konuda Meclisimize gelerek, sanayicimizin bu konudaki gündem ve beklentilerini dinledi, fikirlerini bizlerle paylaştı.

Milli Eğitim Bakanlığımızın açıkladığı2023 Eğitim Vizyonu Belgesi’ndeki Mesleki ve Teknik Eğitimde Eğitim-İstihdam-Üretim ilişkisinin güçlendirilmesi hedefinin, sanayiciler için hayati bir konu olduğunu ve böyle bir hedef konmasını sanayiciler olarak umut verici bulduğumuzu ifade etmek istiyorum. Çünkü çocuklarımızın mesleki eğilimlerine yönelik yeni bir yapının kurulacak olması, sanayinin en çok ihtiyaç duyduğu nitelikli ve kalifiye işgücüne sürdürülebilir ve daha da önemlisi sanayi üretimine çok büyük ve nitelikli bir katkı sağlayacaktır.

Geçen ay sanayi sektörümüz açısından bir büyük buluşmayı da Meslek Komiteleri (MESKOM) Üyelerimiz ile Ticaret Bakanlığımızı buluşturarak gerçekleştirdik. Ticaret Bakanımız Sayın Ruhsar Pekcan, yeni çalışma dönemimizin bu ilk MESKOM toplantısında bizlerle birlikte oldu. Bu toplantı ile 55 Meslek Komitemizin gündemindeki konuları, sektör temsilcilerimizin yaptığı sunumlarla istişare etme fırsatı bulduk.

İSO olarak ülkemizin ekonomik, toplumsal, çevresel ve kültürel konularında çözüm arayışlarının parçası olmaya dayalı bir sorumluluk anlayışına sahibiz. Bu bağlamda bünyemizde ilk çevre şubesini kurarak, 1987’de başlayan çevre ve iklime yönelik faaliyetlerimiz, günün getirdiği kaçınılmaz değişim ve etkileşim içinde yenilenerek, güçlenerek yoluna devam ediyor. Bu yenilenme ve güçlenme sürecinde; verdiğimiz İSO Çevre Ödülleri’ni de geçen ay Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Murat Kurum’un katılımıyla kazanan sanayi kuruluşlarımıza sunduk. Bu ödüle hak kazanan tüm sanayi kuruluşlarımızı buradan bir kez daha kutlamak istiyorum.

Dört yıldır paydaşı ve ana sponsorlarından biri olduğumuz; İTÜ Çekirdek Erken Aşama Kuluçka Merkezi’nin ‘Big Bang Start-up Challenge’ yarışması bu yıl da umut veren, ışık saçan genç girişimcileri tanımamıza vesile oldu. Bu yılın şampiyon girişimcilerini ve odamızın büyük ödüllerini alan üç girişimcimiz ile ilgili bilgileri dergimizin ilerleyen sayfalarında okuyabilirsiniz. Sanayimizin geleceğinin de bu genç ve umut veren girişimcilerimizin geleceği kadar parlak olduğundan kuşku duymuyorum. Bu vesile ile 2019 yılının ülkemize, ekonomimize ve sanayimize huzur, istikrar ve verimlilik getirmesini diliyorum.

Erdal Bahçıvan
İstanbul Sanayi Odası
Yönetim Kurulu Başkanı