Finansal Alandaki Dengelenme Reel Ekonomide de Sağlanmalı

  • Arşiv

Bugün sanayi üretim endeksinden işsizliğe, enflasyondan faiz oranlarına kadar bazı temel ekonomik parametreler üzerinden konuşulduğunda ekonomimizin çalkantılı bir dönemden geçtiği söyleniyor. Şu bir gerçek: Finansal alanda bir dengelenme sağlanmış durumda ama reel ekonomide taşlar henüz yerine oturmuş değil. Bu alanda bir dengelenmenin kısa sürede oluşması sanayimiz ve üretim hayatımızın yarınları açısından çok önemli. Geçen ayki Meclis toplantımıza, yeni çalışma dönemimizin ilk Bakanı olarak konuk ettiğimiz Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mustafa Varank ile Meclisimizde ağırlıklı olarak bu konuya odaklı değerlendirmeler yapma imkanı bulduk.

“Güçlü Bir Sanayi Ülkesi Olmak Yolunda Yeni Hamlelere Odaklanmak” ana gündemi ile yaptığımız toplantıda Sayın Varank’ın söylediği şu sözleri anlamlı bulduğumu özellikle ifade etmek istiyorum: “Kalkınma ve refah artışında itici gücün sanayi olması gerektiğine inanıyoruz. Dolayısıyla sanayinin gücüne güç katmak ve rekabeti artırmak için, üretimde yapısal dönüşümü gerçekleştirmek zorundayız. ‘Büyük ve Güçlü Türkiye’ hedefine giden yol buradan geçiyor.”

Türkiye’nin bu hedefe giderken artık üretime dayalı, sanayiye dayalı, katma değer yaratan yüksek teknolojiye dayalı yeni bir ekonomi hikayesi yazması gerektiğini her platformda dile getiriyoruz. Kuşkusuz, üretim haricindeki sektörlerle de belli bir ekonomik büyüme gerçekleştirmek mümkün. Ama bunu kalıcı olarak sürdürmek mümkün değildir. Çünkü ekonomilerde kalıcı olarak katma değer, istihdam, verimlilik artışı yaratan ve bütün bunların totalde kalıcı bir refah oluşturduğu asli ekonomik faaliyet sanayidir, üretimdir.

Bu sayımızda bu sürece önemli katkı sunacağını düşündüğümüz bir konuya daha yer veriyoruz. O da Türkiye’nin rekabet gücünü artırma çalışmalarıdır. Biz İstanbul Sanayi Odası olarak bu konuya da çok önem veriyor ve yaptığımız çalışmalarla da sanayimizin ve sanayicimizin rekabet gücünü artırmaya çalışıyoruz. Bu bağlamda İSO Akademi adı altında yaptığımız seminer, bilgilendirme toplantıları, mini MBA programları ve sınıf eğitimleri gibi başlıklarla sanayicilerimize yönelik eğitim ve gelişim faaliyetleri düzenliyoruz. AR-GE’den inovasyona, finansmandan dış ticarete kadar yılda yaklaşık 100 etkinlik ile 4.000 kişiye hizmet verdiğimiz faaliyetlerimizi, eğitim ve seminerlerimizi bu sayfalarımızda bulabilirsiniz.

2019’un tüm insanlık, ülkemiz ve sizin için umut dolu, heyecanlı, bereketli yeni bir başlangıç olmasını diliyorum…

Erdal Bahçıvan
İstanbul Sanayi Odası
Yönetim Kurulu Başkanı