Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) Kamu ve Özel Sektör Enerji/Petrokimya Şirketleri I. Toplantısı, 18-19 Ocak 2016

1985 yılında İran, Pakistan ve Türkiye tarafından kurulmuş olan Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’na SSCB’nin dağılmasından sonra Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan, Türkmenistan ile Afganistan da katılmıştır. Merkezi Tahran’da olan Teşkilat, bölgesel kültürel, ekonomik ve ticari işbirliğini geliştirmeyi amaçlamakta olup Türkiye’yi, Orta Asya Cumhuriyetleri ve Güney Asya ülkeleriyle bir araya getiren önemli bir platform niteliği taşımaktadır.

Örgütün çeşitli alanlarındaki faaliyetleri, ilgili kurum ve kuruluşlarımızca yakından takip edilmektedir. Ülkemiz çeşitli EİT toplantılarına ev sahipliği yapmış, diğer üye ülkelerdeki toplantı ve faaliyetlere temsilci göndererek çalışmalara katkıda bulunmuştur. Örgütün 11. Zirve ve 19. Bakanlar Konseyi Toplantıları, Türkiye’nin ev sahipliğinde 20-23 Aralık 2010 tarihinde İstanbul’da gerçekleştirilmiştir.

Teşkilat, Genel Sekreter Yardımcılıklarına bağlı sektörel Direktörlükler şeklinde örgütlenmiştir. Direktörlükler ve üye ülkelere göre dağılımları şu şekildedir:

• Ticaret ve Sanayi Direktörlüğü ( Pakistan)
  • Haberleşme ve Ulaştırma Direktörlüğü (İran)
  • Tarım, Sanayi ve Turizm Direktörlüğü (Türkiye)
  • Enerji, Maden ve Çevre Direktörlüğü (Azerbaycan)
  • İnsan Kaynakları ve Sürdürülebilir Kalkınma Direktörlüğü (Türkiye-Münhal)
  • Proje, Ekonomik Araştırma ve İstatistik Direktörlüğü (Kazakistan)
  • Uyuşturucu, Kaçakçılık ve Organize Suç ile (DOCCU) Mücadele Birimi (İran)

18-19 Ocak 2016 tarihlerinde Tahran’da gerçekleştirilecek olan toplantıya katılmak isteyenlerin aşağıdaki linkte yer alan dökümanı doldurarak, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na iletilmek üzere TOBB’a göndermeleri gerekmektedir.

Ayrıntılı Bilgi İçin:

Kaan Gaffaroğlu