2015 -2017 Dönemi Orta Vadeli Program’da Temel Makro Göstergeler İçin Ne Öngörülüyor

  • Diğer Haberler

Kısa Vadeli Politika Öncelikler Enflasyon ve Cari Açık

2015-2017 dönemine ilişkin olarak hazırlanan yeni orta vadeli programda temel öncelikler olarak enflasyon ve cari açığın düşürülmesi açıklanmıştır. Bu amaçla bir yandan sıkı para politikası sürdürülecek, diğer yandan da yapısal reformlara ağırlık verilecektir.

Orta Vadeli Program Hedefleri Uyumlu ve Ilımlı

2015-2017 yılı program hedefleri kendi içinde uyumlu ve ılımlı hedefler olarak görülmektedir. Özellikle küresel mali koşulların değişmesinin yarattığı olumsuz etkiler ile dünya ekonomisi ve ticaretindeki göreceli yavaş büyüme dikkate alınarak program hedefleri oluşturulmuştur.

2014 yılı İçin Hedeflerin Altında Kalınıyor; Büyüme Yüzde 3,3

Bu çerçevede 2014 yılı için 2014-2016 OVP ile konulan hedeflerin altında kalınacağı görülmektedir. Büyüme yüzde 4,0 hedefin altında ve yüzde 3,3 olacaktır. Tüketim ve yatırımlar da hedeflerin altında yavaşlamaktadır. İhracat ve ithalat ta hedefin altında kalacaktır. Dış ticaret açığı ve cari açıkta ise beklentilerin üzerinde iyileşme sağlanmaktadır. Enflasyon ve işsizlik ise yine program hedeflerinin üzerinde kalmaktadır.

2015 Yılı Büyüme Hedefi Yüzde 4,0

2015 ve izleyen iki yıl için ise sırası ile yüzde 4 ve 5’er büyüme hedefi konulmuştur. 2015 yılında daha önce yüzde 5 olan hedef bu yıl yüzde 4’e çekilmiştir. Büyümelerde sürekli aşağı yönlü revizyon yapılmakta ve 2014 yılında olduğu gibi revize edilen büyüme hedefinin de altında kalınmaktadır. Türkiye’nin büyüme performansının düşmesi olumlu değildir ve büyümenin yeniden hızlandırılması için kapsamlı reformlara ve desteklere ihtiyaç bulunmaktadır.

Orta Vadeli Program Öncelikle 10. Kalkınma Planındaki 25 Reform Programını Uygulayacak

İlk kez bu yıl orta vadeli program ile kalkınma planı arasında bağ kurulmuş olup yeni program kalkınma planında yer verilen 25 reform programını uygulamayı hedeflemektedir. Böylece Türkiye’nin reform ihtiyacının karşılanması amaçlanmaktadır. Reform programlarının bütçeleri ve eylem planları hazırlanarak yıllık programlara aktarılacaktır.

Bu reformların hayata geçirilmesi ile yine kalkınma planı ile yeni hükümet programında yer verilen sanayiye, ihracata, yüksek teknolojiye ve yüksek katma değer ile yurtiçi girdi kullanımına dayalı büyüme modeline geçilecektir.

2023 Hedeflerini Yakalamak İçin Daha Çok Çabaya Gerek Var

Orta vadeli program ile 2017 yılına kadar hedefler belirlenmiştir. Ancak 2017 yılı için konulan ve kendi içinde gerçekçi ve tutarlı hedefler Türkiye’nin 2023 yılı hedeflerinden uzaklaşılmakta olduğunu göstermektedir. Bu nedenle 2023 yılı hedefleri için orta vadeli programdaki yapısal reformların uygulanması büyük önem taşımaktadır.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın Sunumu: Orta Vadeli Program (2015-2017).Attach