Enflasyonla Topyekûn Mücadele Programı İş Dünyasının da Katıldığı Toplantıyla Açıklandı

  • Diğer Haberler
Enflasyonla Topyekûn Mücadele Programı

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen toplantıda Enflasyonla Topyekûn Mücadele Programı'nı açıkladı. Program, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ile Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin yanı sıra birçok STK temsilcisi ile iş dünyasından yoğun bir katılımla gerçekleştirildi.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay ve İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın da katıldığı toplantıda İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İrfan Özhamaratlı, İSO Yönetim Kurulu Üyeleri Sadık Ayhan Saruhan (Sayman), Kemal Akar, Cemal Keleş ve birçok İSO Meclis Üyesi de bulundu.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Enflasyonla Topyekûn Mücadele Programı'nı şu şekilde açıkladı: “Türkiye ağustos ayı ile birlikte doğrudan para birimine yönelik spekülatif ataklarla karşı karşıya kalmış, ardından etkin bir mücadele içine girmiştir. Dengelenme süreci başlamıştır. Son dönemde kurdaki hareketlilik geride bırakıldı. Şimdiki amacımız kur dalgalanmalarının olumsuz etki yarattığı fiyatlanmalarda dengelenmeyi sağlamaktır. Belirsizlik sebebiyle fiyatlandırmalarda tahminler baz alınmıştır. Kurdaki volatilite sonrası fiyatlarda normalleşme sürecine giriyoruz. Kurdaki bu normalleşmenin ardından fiyatlarda da normalleşmenin sağlanacağı bir sürece giriyoruz. Bizim anlayışımızın temelinde insan var. Bizim ekonomi anlayışımızda topyekûn kazanmak var. Tüm paydaşların birlikte kazanması gereken bir anlayış.

Enflasyonla Topyekûn Mücadele Programı 2

Bu ortamda kar arttırma amacıyla yapılmış her girişim çok daha büyük zararları beraberinde getirecek adımlar olacak. Bunu görmemiz lazım. Tüm paydaşlarımız aynı samimiyet üzerinde taşın altına elini koymayı ülke vazifesi edindi. Ortaya güçlü bir mücadele koyacak, tüm paydaşların beraber kazandığı bir ortamı oluşturacağız. Enflasyonla mücadele fiyat istikrarı tek başına devletin, kurumların, bakanlıkların yürütebileceği bir mesele değildir.

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan: “Tüm paydaşların el ele mücadelesi enflasyona karşı set oluşturacaktır”

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın üç bakan ile birlikte yaptığı “Enflasyonla Topyekûn Mücadele Programı” açıklamasının ardından kamuoyuna enflasyonla mücadelede başarıya giden yolda tüm paydaşların el ele vererek dayanışma sergilemesini önemli bulduklarını açıkladı. Bu programın başta psikolojik olarak dahi olsa, kontrolsüz ve piyasaları tedirgin edecek bir riskin önünde set oluşturacağını söyledi. Bahçıvan özetle kamuoyuna şu açıklamayı yaptı:

“Ülke olarak bugün ekonomik alanda en kararlı şekilde yapmamız gereken mücadele, enflasyona karşı olmalıdır. Çünkü temeli olan ve anlaşılabilir maliyet baskılarının çok ötesinde; âdeta bir fırsat istismarına dönüşebilecek fiyat hareketleri, enflasyonist sürecin tetiklenmesinde çok olumsuz bir katkı faktörüdür.

Öte yandan üretime dayalı bir ekonomiye odaklanmanın mücadelesini verdiğimiz bir dönemde enflasyonun yükselişe geçmesi, toplumsal refahımız için ulvi gördüğümüz bu mücadeleyi sekteye uğratacaktır.

Bu nedenle içinde bulunduğumuz bu hassas dönemde ekonomimizin gerek kamu, gerekse özel sektör ana dinamiklerinin bu konudaki kararlı ve samimi duruşları; başta psikolojik olarak dahi olsa, kontrolsüz ve piyasaları tedirgin edecek bir riskin önünde set oluşturacaktır.

Kabul edelim ki enflasyon ekonomideki en önemli tehdit. Türkiye uzun yıllar enflasyondan çok çekti. Enflasyon Türkiye’nin nitelikli büyümesine, gelişmesine ve dinamizmine en büyük sekteyi vurdu. Bir nesil unuttuğumuz enflasyonun Türkiye’ye musallat olmasının önüne geçmemiz gerekiyor. Son dönemde enflasyon tehdidini görüyoruz. Yeni Ekonomi Programı’nın dengeleme diye adlandırılan dönemecinde finansal istikrarın oluşması ve makul seviyeye inilmesi gerekiyor.

Bazı temel ve kabul edilebilir fiyat artışlarının artan maliyetlerden dolayı yansıması ekonominin bir gerçeği. Bu anlaşılabilir fiyat artışlarının ötesinde puslu havayı fırsat olarak gören spekülatif bazı aktörler sahaya çıkabiliyor. Türkiye’nin kamu, siyaset, bankacılık, tarım, sanayi, hizmet, ticaret ve alışveriş kesimlerinden tüm sektörlerin bu platformda bir araya gelmesi piyasalara güven sağlanması açısından çok önemli bir görev oluşturuyor.

Program, toplumun otokontrol yapabilmesi ve anlamsız fiyat artışlarına set çekebilmesi yönünden bir görev yapacak. Kamu yoluyla bu fiyat artışlarının önüne geçilmeye çalışıldı ama asıl olarak aktörlerin kendi otokontrollerini yaparak piyasayı terbiye etmesi gerekiyor.

Diğer nokta ise geçtiğimiz dönemdeki fiyat hareketleri tüketici nezdinde piyasaya güveni azaltmıştı. Tüketici hangi fiyat doğru hangi fiyat geçerli bunun karmaşası içindeydi. Program, tüketiciye tekrar güven oluşturmak noktasında önemli hizmet verecek. Yılbaşına kadar fiyatlar noktasında tekrar tüketici güven endeksine olumlu katkı sağlayacak duruma gelinecek.

Sanayicilerimiz uzun vadede Türk ekonomisinin istikrarı kazanması noktasında geçici fedakarlığı yapacaktır. Sanayicimiz bugüne kadar sorumluluğunu nasıl gösterdiyse bundan sonra da gösterecektir.

Hazine ve Maliye Bakanımız Berat Albayrak'ın açıkladığı “Enflasyonla Topyekûn Mücadele Programı” bu sorunla birlikte mücadeleyi içermesi açısından önemli. Enflasyonla mücadelede başarıya giden yolda tüm paydaşların el ele vererek dayanışma sergilemesini ekonomimiz ve üretim hayatımız için destekliyoruz.”

Enflasyonla Topyekûn Mücadele Programı 1

81 milyon omuz vermeli. İlk günden beri Enflasyonla Topyekûn Mücadele adını koymamızın sebebi bu. Sonunda Türkiye kazanacak. Girdi maliyetlerini düşürecek tüm bu süreçlerde işsizliğin artmaması için neler yapabiliriz bunları da çıkardık. Tüm firmalarımızdan asgari yüzde 10 indirim yapmaları konusunda karara vardık. Katılanlara teşekkürler ancak katılmayanlara da bir şey diyemem. Gerek TOBB, gerek TÜSİAD tüm kurumlarımız olsun, firmalarla birlikte bu sürecin iletişimi içindeyiz. Topyekûn mücadeleye katılanlar belirlenen logo ile asgari yüzde 10 indirim uygulayacaklarını açıkladılar. Sene sonu yapılan indirimlere ek olarak yapılacak bir indirim olacak. Bu mücadeleye omuz verin, sahip çıkın. Bu logo ile dükkanlarımızı, AVM'lerimizi süsleyeceğiz. Enflasyonlamucadele.org.tr internet sitesini kurduk. Bu süreçte BDDK, Merkez Bankası, Bankalar Birliği ile güçlü bir koordinasyon kurduk. Vatandaşlar sitemizden mücadeleye destek veren firmaları takip edecek.

Cari açık üzerindeki baskıyı dengeleyecek adımlar attık. Aktif bir şekilde indirim kararları ve benzeri adımlar, Merkez Bankası'nın piyasaları rahatlatmaya devam edeceği adımlarla sahada duruyoruz.

Enflasyonla mücadeleyi mali politikalarla destekliyoruz. Elektriğe ve doğalgaza yıl sonuna kadar zam yapmayacağız. Bekleyen KDV iadelerini hızlandıracağız, yıl sonuna kadar başvurular sonuçlanacak. Ekonomik olarak sıkıntı yaşayacak işletmelerimiz altyapısı ile düzenlemeyi anlayıp işverenimize destek vereceğiz. KDV iadesi başvurusunda ilk 10 günde yüzde 50 iade yapacağız.

Bankalarda yeniden yapılandırma tavsiye kararı için tekrar teşekkür ederim. Kredi faizlerinde yüksek dalgalanmalara şahit olduk. Bu normalleşme sürecine bağlı olarak bankalarımızda enflasyonla mücadeleye destek vereceklerini açıkladılar. 1 Ağustos'tan itibaren geçerli olmak üzere kredi faizlerinde yüzde 10 indirim yapılacak. Hal yasasını da ekim ayı itibarıyla da Meclis'te göreceğiz. Komisyonculuk kaldırılacak. Gıda ürünlerinde fiyat dalgalanmaları açısından yakından takip edileceği ürün mekanizması için çalışmaları yapıyoruz. Kira artışları üretici fiyatlarına göre değil, tüketici fiyatlarına göre belirlenecek. Ürün gözetim mekanizması süreci için çalışmaları başlattık. ALO175 ile hattımızı geçerli kıldık. Stokçulukla etkin mücadeleye devam edeceğiz.

Vatandaşlarımız indirim logosu taşıyan ürünler tercih etmeli. Bir yandan Türkiye'nin en güçlü yaygın ürünleri, bir yandan bankalarımız, sadece birkaç günlük görüşme ile binlerce firmamız ve kuruluşumuz bu topyekûn mücadeleye bende varım dedi. 81 milyon Türkiye olarak bu suni süreci de geride bırakacağız. Türkiye 'Büyük Güçlü Türkiye' yolculuğunda ok yaydan çıkmıştır. Tüm firma, marka, kamu kurum, şirketlerimizi ve bakanlarımızı hepinizi tebrik ederim.”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank
Sanayi ve Teknoloji Bakanı
Mustafa Varank

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da toplantıda yaptığı konuşmada, enflasyonla mücadelenin sadece devletin değil, özel sektör de dahil olmak üzere ekonominin tüm paydaşlarının ortak sorumluluğu olduğunu vurguladı. Varank, bakanlık olarak enflasyonla mücadelede atılacak yeni adımlardan bahsederek, şunları kaydetti:

"Öncelikle, finansman maliyetlerinden kaynaklanabilecek fiyat artışlarını aşağıya çekmek için, Finansman Destek Programı'nı hayata geçiriyoruz. İşletmelerimizin kullanacakları TL cinsinden kredilerine, yüzde 14'e kadar finansman desteği sağlıyoruz. Ayrıca, ihracat yapacak olan KOBİ'lere 200 bin dolara kadar 180 gün vadeli Libor oranında yeni bir destek veriyoruz. Bu sayede, yaklaşık 3 milyar liralık bir finansmana erişim sağlamayı planlıyoruz. KOSGEB'i enflasyonla mücadelede önemli bir kurum olarak görüyoruz. İki ay önce ekonomimize yönelik saldırılar başladığında, derhal bir acil eylem planı hazırlamış ve uygulamaya başlamıştık. Açıkladığımız o destek ve önlem paketinde geri ödemeli destek alan işletmelerin KOSGEB borcunu, 30 Haziran'a kadar erteleyeceğimizi ilan etmiştik. Bu süreyi 3 ay daha uzattığımızı ilan ediyoruz. Yani işletmelerimizin KOSGEB'e olan borçlarına toplamda 1 yıllık erteleme sağlamış oluyoruz."

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli
Tarım ve Orman Bakanı
Bekir Pakdemirli

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de konuşmasında, Et ve Süt Kurumu’nun 10 kalem üründe yüzde 10 indirim yapacağını açıkladı. Gübre fiyatlarında da indirime gidileceğini ifade eden Pakdemirli, "Bugünden geçerli olmak üzere sıvı ve toz gübrelerde yaklaşık 35 eşit üründe yüzde 10 indirim uygulanacak" dedi. Market zincirlerinin de indirime gideceğine işaret eden Pakdemirli, "Market zinciri sahibi firmalarımız bugünden geçerli olmak üzere 50 üründe 2 ay boyunca yüzde 10 indirim yapacak" diye konuştu.

Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler
Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk da toplantıda yaptığı konuşma ile bu program kapsamında neler yapacağını kamuoyu ile paylaştı. Selçuk, "Emekçileri enflasyon karşısında ezdirmedik, ezdirmemeye devam edeceğiz. İşvereni de koruyacağız. İşvereni desteklemek için politikalar geliştirmeye devam edeceğiz. Yapısal reformlar konusunda enflasyonla mücadeleye destek vereceğiz. Birçok reform paketi programın içinde yer alacak. İstihdamı destekleyecek yeni programlar da açıklayacağız. Kısa çalışma ödeneğini yakın zamanda planlıyoruz" dedi.

Toplantıda ayrıca Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın, MÜSİAD Başkanı Abdurrahman Kaan ve TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik de kürsüye çıkarak, enflasyon ile mücadelenin toplum için önemine ve bu programa olan desteklerini dile getiren konuşmalar yaptılar.

Enflasyonla Topyekûn Mücadele Programı 3

Bakanların yaptıkları açıklamalar çerçevesinde “Enflasyonla Topyekûn Mücadele Programı” ile öne çıkan ve önümüzdeki dönemde uygulanması beklenen tedbirleri şu şekilde özetlemek mümkün:

  • Et ve Süt Kurumu 10 kalemde, Atatürk Orman Çiftliği 14 kalemde, %10 indirim yaparken, Çaykur yılsonuna kadar zam yapmayacak, Toprak Mahsulleri Ofisi pirinci %20-40 indirimle satmaya devam edecek.
  • Zincir marketler 50 üründe %10 indirim yapacak.
  • Gübrede 35 kalemde %10 indirim sağlanacak.
  • Tarım Kredi Kooperatifleri, mevcut sözleşmeleri TL’ye çevirecek.
  • Finansman maliyetleri nedeniyle fiyat artışlarını engellemek amacıyla yapılacak finansman destek programı ile işletmelerin TL cinsi kredilerine %14’e kadar finansman desteği sağlanacak.
  • KOSGEB’e borcu olan firmaların bu borçlarının ödeme süresi 3 ay daha uzatılarak böylece toplam 1 yıllık erteleme sağlanmış olacak.
  • Makine-teçhizat yatırımlarına %25’e kadar destek sağlanacak.
  • Yerlileştirme Programı kapsamında 1,5 milyar liralık yatırıma destek verilecek.
  • TSE ve TPE hizmetleri için ilan edilen %25’lik indirim 2019 sonuna kadar sürdürülecek.
  • İhracatçı KOBİ’lere 200 bin TL’ye kadar LIBOR faizli kredi sağlanacak.
  • Program kapsamında görüşülen firmalarla ürün fiyatlarında asgari %10 indirim yapılması ve yılsonuna kadar sürdürülmesi konusunda mutabakata varılmıştır. İndirimler enflasyon sepetindeki tüm ürünleri kapsıyor. Söz konusu indirim kampanyası için tasarlanan logo, ilgili firmalar tarafından kullanılacak.
  • Yeni kurulan enflasyonlamucadele.org internet sitesinde indirim yaparak kampanyaya destek veren firmalar izlenebilecek.
  • Elektrik ve doğalgaz fiyatlarına yılsonuna kadar zam yapılmayacağı belirtildi.
  • KDV iadelerinin ödenme süreçleri hızlandırılarak yılsonuna kadar başvuruların tamamı neticelendirilecektir. 2019 başından itibaren uygulanmak üzere, KDV iade başvuru tarihinden itibaren 10 gün içinde sadece YMM raporuna bakılarak KDV iadesinin %50’sinin hemen (inceleme bitmeden) ödenmesi sağlanacak.
  • Ekonomik zorluk yaşayan işletmelerde kısmi çalışma ödeneği uygulaması hayata geçirilerek işçi çıkarmalarının önlenmesi doğrultusunda işverenlere destek verilecek.
  • 1 Ağustos’tan itibaren geçerli olmak üzere bankaların yüksek faizle kullandırdıkları kredilerin faiz oranlarında %10 indirim yapmaları yönünde taraflar arasında mutabakata varıldı.
  • Sebze meyve fiyatlarındaki dalgalanmaları kontrol altına almak için Hal Yasası’nda yapılacak değişikliklerin Ekim ayı içerisinde ilgili meclis komisyonunda görüşülecek. Bu kapsamda komisyonculuk kaldırılacak, yeni haller kurularak satıcı sayısı ve rekabet arttırılacak, ürünlerin çabuk bozulmaması için soğuk depolama, nakliyat vb. konularında standartlar getirilecek. Orta vadede Türkiye’ye özgü yeni bir stratejik model üzerinde çalışılıyor.
  • Gıdada fiyat dalgalanmasını yakından takip etmek üzere Ürün Gözetim Mekanizması’nın hayata geçirilmesi için çalışmalara başlandı.
  • Kira artışlarında ÜFE yerine TÜFE’nin esas alınacağı belirtildi.
  • Spekülatif fiyat artışına yol açan stokçulukla, fırsatçılıkla mücadele sürdürülecek. Vatandaşların şikâyetleri için Ticaret Bakanlığı ALO 175 hattı kullanılmaya devam edilecek.
  • Reel sektörün kredi süreçlerinde yaşadıkları sorunlarla ilgili var olan şikayet hattı da güçlendirilecek.