Irak Ticaret Odaları Federasyonu: “Türk Şirketlerinden Özellikle Konut Yapımına Gelmelerini Bekliyoruz”

  • Diğer Haberler
irak-ticaret-odasi-02

TOBB’un davetlisi olarak ülkemize gelen Irak Ticaret Odaları Federasyonu Başkanı ve beraberindeki heyet, İstanbul Sanayi Odası’nı ziyaret etti. İSO Yönetim Kurulu tarafından ağırlanan heyet ile her iki ülke arasında ticaretin geliştirilmesi üzerinde duruldu.

Irak Ticaret Odaları Federasyonu Başkanı Jaafar Rasoul Jafaar Al Hamadani, Bağdat, Basra, Kerkük ve Kerbela Ticaret Odaları Başkanlarının da yer aldığı kalabalık bir heyet ile İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu bugün bir araya geldi.

Ziyarette, Irak’ta yaşanan son gelişmelerin ticaretimizi olumsuz yönde etkilemesi nedeniyle, ticari sorunların aşılması, iş birliği alanlarının geliştirilmesi ve ortaklık fırsatlarının değerlendirilmesi konuları gündeme geldi.

Heyeti karşılayan İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanları İrfan Özhamaratlı iki ülkenin kadim dostluğundan söz ederek heyete hoş geldiniz dedi.

Ziyareti Türkiye ile Irak arasındaki siyasi ilişkiler kadar ticari ilişkilerin de önemini göstermesi açısından çok önemli bulduklarını söyleyen İSO Başkan Yardımcısı İrfan Özhamaratlı, “Hükümetimiz her zaman Irak’ın birliğinden yana olmuştur. İki ülke arasındaki ilişkileri bu nedenle sadece ticari ilişkiler olarak görmüyoruz. Irak bizim dost ve kardeş komşumuzdur. Öyle de kalmasını arzu ediyoruz. İki ülke arasında başta güvenlik olmak üzere çeşitli nedenlerle düşük seviyelere inmiş olan ekonomik ilişkileri canlandırma noktasında oda olarak her türlü desteği vermek isteriz.”

Irak Ticaret Odaları Federasyonu Başkanı Jaafar Rasoul Jafaar Al Hamadani ,İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İrfan Özhamaratlı
Irak Ticaret Odaları Federasyonu Başkanı Jaafar Rasoul Jafaar Al Hamadani (solda)

İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İrfan Özhamaratlı

Irak Ticaret Odaları Federasyonu Başkanı Jaafar Rasoul Jafaar Al Hamadani ise çevre ülkelerin Irak’ın birliği ile ilgili bugün alacakları tutumun gelecekteki ilişkileri çok etkileyeceğini söyledi. Al Hamadani sözlerine şöyle devam etti: “Irak’ın bugün her zamankinden çok daha fazla bu birliğe ihtiyacı var ve bu konuda en çok da Türkiye’nin desteğine ihtiyaç duymaktadır. Kardeşliğimizi pekiştirmek için söylüyorum. Yeni Irak’ı desteleyecek ve pekiştirecek bir tavır bekliyoruz Türkiye’den…”

Ziyaretlerinin asıl amacının da bu çerçeveyi destekleyecek bir ekonomik iş birliği için, Irak’taki Türk şirketlerinin varlığını artırmak olduğunu belirten Hamadani, “Bugün Irak'ın üç milyon konuta ihtiyacı var. Türk şirketlerinin bu konudaki deneyimlerini Irak'ada aktarmalarını bekliyoruz. Biz Türkiye’de yatırıma gelecek olan tüm şirketlerin yanında olacağız ve her türlü desteği vereceğiz” dedi. Türk şirketlerinden en çok sahip oldukları teknolojiyi, bilgi birikimlerini kendileri ile paylaşmalarını istediklerini söyleyen Hamadani, 10 Kasım’da yapılacak olan Bağdat Genel Fuarı’na da Türk şirketlerini davet etti.

İSO Başkan Yardımcısı Özhamaratlı, fuar konusunda üyelerine bildirimde bulunacaklarını ve katılım konusunda üyelerini yönlendireceklerini söyledi.

Irak Ticaret Odaları Federasyonu heyetinde; Birlik Başkanı Jaafar Rasoul Jaafar Al Hamadani, Birlik Başkan Yardımcısı ve Basra Ticaret Odası Başkanı Mekki Hasan El-Sudani, Kerkük Ticaret Odası Başkanı Sabahattin Muhammed Salih Al-Salihi, Kerbela Ticaret Odası Başkanı Nebil Selman Ali El Anbari, Genel Sekreter Abdülhüseyin Cebir Al Mubaraka, İstişare Heyeti Üyeleri Reşit Mehdi Abdul El Sadi, Kasım Avvat Kazım El Hazreci, Hayder Macit Hüseyin El Süheyl, Ali Yasin Ahmed Al Yasin, Birlik Başkanı Özel Kalemleri Südat Şahap Ahmet ve Mahmut Meşhur Abit ile Ali Jaafar Rasool Rasool, Mokhles Jaafar Rasool Al-Ghrairi, Haider Jasim Mohammed Al-Rubaye, Noor Saad Abdulameer Allami, Muntaha Turki Hameed Hameed, Khalel Mohammed Nazer Ameen Ameen, Azad Al-Shakarchi, Raad Braich yer aldı.

Toplantı, İSO Başkan Yardımcısı Özhamaratlı’nın, ziyaretin anısına Irak Ticaret Odaları Federasyonu Başkanı Jaafar Rasoul Jafaar Al Hamadani’ye bir plaket vermesi ve iyi dileklerle son buldu.