İSO, Afrika’nın Büyüyen Pazarlarından Ruanda İçin Ülke Günü Düzenledi

  • Diğer Haberler
ruanda-ulke-gunu-01

İstanbul Sanayi Odası (İSO), Afrika’nın büyüyen pazarlarından Ruanda ile ilgili ülke günü etkinliği düzenledi. Odakule’de İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İrfan Özhamaratlı’nın ev sahipliğindeki ve Ruanda Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Williams Nkurunziza’nın da yer aldığı “Ruanda Ülke Günü: Türkiye için Fırsatlar” etkinliğine Ruanda’daki yatırım ve işbirliği fırsatlarından yararlanmak isteyen çok sayıda sanayici ve iş insanı da katıldı.


İSO Başkan Yardımcısı
İrfan Özhamaratlı

Etkinliğin açılışında konuşan İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İrfan Özhamaratlı, Ruanda’nın Afrika’nın hızlı büyüyen pazarlarından biri olduğunu söyledi. Ruanda’nın Doğu Afrika’da, Demokratik Kongo, Tanzanya ve Uganda arasında yer aldığını ve bu ülkelere erişim sağlayabilmesi sebebiyle stratejik bir konumda olduğunu belirten Özhamaratlı, Ruanda’nın Dünya Bankası İş Yapma Endeksi’ne göre Doğu Afrika’daki en iyi ülkelerden biri olduğunu kaydetti.

Ruanda’ya makine ile makine ve taşıt parçaları ihraç ederken; Ruanda’dan tarımsal ve hayvansal ürünler aldıkları bilgisini veren Özhamaratlı, istatistiki verilere göre Ruanda’nın en büyük ithalat kalemlerinin telekomünikasyon aletleri, ilaçlar, çimento, araç ve araç parçaları olduğuna dikkat çekti. İstatistiki verilere ek olarak Ruanda pazarındaki tekstil ürünlerinin önemli bölümü Türkiye üretimi iken bu ürünlerin Avrupa üzerinden Ruanda’ya ulaştığına değinen Özhamaratlı, bu konularda çalışan sanayicilerin Ruanda’nın ihtiyacı olan ürünleri temin etmeleri konusunda yardımcı olabileceklerini ifade etti. Özhamaratlı, Türk firmaları Ruanda pazarında daha aktif rol almaya davet etti.


Ruanda Ankara Büyükelçisi
Williams Nkurunziza

Sonrasında konuşan Ruanda Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Williams Nkurunziza ise toplantının Türkiye ve Ruanda arasındaki ilişkilere katkı sağlayacağını söyledi. İki ülke arasında çok daha kuvvetli ekonomik ilişkiler istediklerini dile getiren Nkurunziza, Türk firmalarının Ruanda’da 400 milyon dolarlık yatırım yaptıkları bilgisini verdi. Bu rakamın potansiyelin çok altında kaldığına işaret eden Nkurunziza, Türk sanayisi ile partner olmak istediklerini kaydetti. Afrika’daki en iyi iş ortamlarından birini yarattıklarını aktaran Nkurunziza, Batılı ülkeler ve Çinli ülkeler Ruanda pazarında faaliyet gösterirken Türk firmaların da yerini almasını istedi.

Ardından Ticaret Bakanlığı Dış Ticaret Uzmanı Yasin Şahin, Ruanda pazarında işbirliği ve yatırım olanakları hakkında bilgi verdi. Türk Firmaların Ruanda Pazarındaki Deneyimleri başlıklı panelde ise aynı zamanda Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nda Türkiye-Ruanda İş Konseyi Başkanı da olan Tureks İthalat İhracat ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ruşen Çetin ve Hakan Madencilik ve Elektrik Üretim San. Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hakan Karasoy, Ruanda’da yaptıkları yatırım tecrübelerini anlattı. Etkinliğin sonunda İSO AB ve Uluslararası İlişkiler Şubesi Müdürü Yıldız Tuğba Kara’nın moderatörlüğünde yapılan soru-cevap bölümünde katılımcılar dinleyicilerden gelen soruları yanıtladı.

ICI Organizes A Country Day for Rwanda: The Growing Market of Africa

Ruanda Türkiye Büyükelçisi SAYIN WILLIAMS NKURUNZIZA’NIN KONUŞMA NOTLARI Attach