İSO Başkanı Bahçıvan: “3. Havalimanı Ağırlıklı Olarak Yerli Üretimle Yapılmalı”

  • Diğer Haberler
3.havalimani-bilgilendirme-02

İstanbul Sanayi Odası (İSO), İstanbul’daki 3. havalimanı inşaatında kullanılacak malzemelerin yüksek oranda “yerli üretimle” gerçekleşmesi, yerli üreticinin desteklenmesi ve cesaretlendirilmesi amacıyla üyelerine yönelik bilgilendirme toplantısı düzenledi.

İSO, bu kapsamda havalimanı inşaatını üstlenen İGA - Havalimanları İnşaatı Adi Ortaklığı Ticaret İşletmesi ile sanayicileri 7 Ocak 2016 tarihinde bir araya getirdi. Sanayicilerin oldukça yüksek oranda ilgi gösterdiği, büyük katılım nedeniyle Odakule Meclis salonunun yetmediği toplantı için ayrıca Odakule’nin Taksim ve Tünel salonları da kullanıldı. Katılımcılar toplantıyı buradan, kurulan özel barkovizyon sistemiyle izlediler. Yaklaşık 350 sanayicinin katıldığı İGA bilgilendirme toplantısına basın da yoğun ilgi gösterdi.

İSO Başkanı Bahçıvan: “3. Havalimanı Ağırlıklı Olarak Yerli Üretimle Yapılmalı” 01

İGA Havalimanları İnşaatı Adi Ortaklığı Ticaret İşletmeleri işbirliği ile gerçekleşen toplantının açılış konuşmasını İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan yaptı. İGA Havalimanları Ortaklığı CEO’su Yusuf Akçayoğlu da toplantıda konuşarak sanayicilere nasıl bir işbirliği içinde olabilecekleri hakkında bilgi verdi.


İSO Yönetim Kurulu Başkanı
Erdal Bahçıvan

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, yaptığı konuşmada oda olarak yerli üretim ve yerli ürün alımını desteklemenin öncelikli hedefleri olduğunu söyledi. Bahçıvan, bu kapsamda Cumhuriyet tarihinin en büyük projelerinden olan ve 10 milyar 242 milyon euro yatırım yapılması öngörülen 3. havalimanı inşaatının ülke ve sanayiciler için önemini vurguladı. Türkiye’nin dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girme, 500 milyar dolar ihracat yapma, kişi başı gelirini 25 bin dolara yükseltme ve işsizlik oranını yüzde 5’e indirme gibi hedeflerinin, sahip olduğu üretim gücü ve potansiyel dikkate alındığında gerçekleşebileceğine dikkat çeken Bahçıvan, “Sanayimizin, yerli üretimin ve yerli ürün alımının desteklenmesiyle bu hedeflere ulaşmak mümkün olacak. Kamu ve özel sektör tarafından gerçekleştirilen projelerin alımlarında yurt içinde üretilen ürünlerin tercih edilmesi ve yerli sanayinin desteklenmesi, birçok sektörde dışa bağımlılığı azaltacak, milli gelir, istihdam, ödemeler dengesi ve ülkemizin uluslararası rekabet gücü üzerinde olumlu etkiler yapacak” dedi.

İSO Başkanı Bahçıvan: “3. Havalimanı Ağırlıklı Olarak Yerli Üretimle Yapılmalı” 02

Konuya ilişkin Hükümet tarafından cesaretlendirici ve umut verici adımlar atıldığına dikkat çeken Bahçıvan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kamu alımı politikaları, tüm gelişmiş ekonomilerde, ülkelerin sanayileşme yeteneğini yükseltmek amacıyla bir araç olarak kullanılıyor. Bu açıdan Türkiye’de yalnızca kamu alımlarında değil, 3. havalimanı inşaatı örneğinde olduğu gibi özel sektör eliyle gerçekleştirilen projelerde de yerli üretime önem ve öncelik verilmesi sanayimizin rekabet gücünün gelişmesi açısından büyük önem taşıyor. İmalat sanayimiz her türlü makina ve ekipmanı kolaylıkla üretebilecek konumda olup, kapasitesini de her geçen gün arttırmaktadır. İstanbul’da yapımı devam eden 3. havalimanında kullanılacak ürünlerin büyük çoğunluğunun üretimi konusunda hazır olduğumuzu, ülkemizin en büyük Sanayi Odası olarak söyleyebiliriz.”

İGA Havalimanları Ortaklığı CEO’su Yusuf Akçayoğlu
İGA Havalimanları Ortaklığı
CEO’su Yusuf Akçayoğlu

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan’ın konuşmasının ardından İGA CEO’su Yusuf Akçayoğlu konuşmasını yapmak üzere kürsüye geldi. Tüm fazları tamamlandığında yıllık 200 milyon yolcu kapasitesi ile 350’den fazla destinasyona uçuş ve 150’den fazla havayolu şirketine ev sahipliği yapacak olan İstanbul’un 3. Havalimanı’nın inşaatını gerçekleştiren Akçayoğlu özellikle ekipman ve malzeme kapsamı, satın alma politikaları, özel havalimanı sistemleri, IT sistemleri, mekanik sistemleri, elektrik sistemleri, yakıt sistemleri ve mimari-inşaat konuları üzerinde durdu. Akçayoğlu şöyle konuştu:

İSO Başkanı Bahçıvan: “3. Havalimanı Ağırlıklı Olarak Yerli Üretimle Yapılmalı” 04
Toplantı Taksim-Tünel salonuna kurulan
barkovizyondan da izlendi

“İstanbul’u ve ülkemizi dünya havacılık sektörünün merkezi haline getirmek amacıyla İGA olarak, İstanbul Yeni Havalimanı’nın inşaatında hızla yol alıyoruz. Şantiyemiz aslında dünyanın en büyüğü olmaya aday. Halen 10 binin üzerinde çalışanımız yeni havalimanının inşası için yoğun bir şekilde çalışıyor. Projedeki ihtiyaçlar doğrultusunda yerel üreticilerimizle işbirliği içinde olmaya özen gösteriyoruz. İstanbul Sanayi Odası başta olmak üzere tüm iş ortaklarımızla projemizi hayata geçirmek için işbirliği halinde çalışmaya devam edeceğiz.”

İGA Danışmanı İrfan Gündüz
İGA Danışmanı İrfan Gündüz

Açılış konuşmalarının ardından İGA Danışmanı İrfan Gündüz moderatörlüğünde sanayicilere yönelik bir panel düzenlendi. Panelde İGA Danışmanı İrfan Gündüz, Satınalma Direktörü Mustafa Ceylan, IT Direktörü Ersin İnankul, MEP Direktörü Murat Sezgin ve İGA Tasarım Müdürü Ökçün Gülmez 3. Havalimanı ile ilgili sunumlar yaptılar. Sanayicilere hangi iş kollarında ve hizmetlerde 3. Havalimanının iş ortakları arasına girebileceklerine ilişkin bilgiler verildi.

İGA Danışmanı İrfan Gündüz inşaat süreci hakkında bilgi verdi. Gündüz, 3. Havalimanı inşaatının 2018 başında biteceğine işaret ederek, yerli üreticinin katkılarını beklediklerini söyledi. İnşaat sürecinde gerçek zamanlı simülasyonlar ile gerekli testlerin yapıldığını kaydeden Gündüz, havalimanında yaşlılar ve engellilere yönelik uygulamaların olacağını ifade etti. Havalimanı ile ilgili tanıtım videolarının yayınlandığı sunumda Gündüz Avrupa’nın en büyük havalimanı otoparkına sahip olacak yeni havalimanından 350 destinasyona uçuş yapılacağı bilgisini verdi. 

Satınalma Direktörü Mustafa Ceylan
Satınalma Direktörü
Mustafa Ceylan

Satınalma Direktörü Mustafa Ceylan da inşaat sürecindeki tedarikçi firmalar ile olan ilişkilerini anlattı. Ceylan DHMİ standartları çerçevesinde satınalma faaliyetlerini sürdürdüklerini ve tedarikçi seçiminde projeye yakın mekandaki noktaları seçmek istediklerini söyledi. 

IT Direktörü Ersin İnankul
IT Direktörü Ersin İnankul

IT Direktörü Ersin İnankul da projede Türk mühendisler ile çalıştıklarını kaydetti. 3. Havalimanı’nın bilgi teknolojileri açısından çok büyük bir entegrasyon projesi olduğunu belirten İnankul, çalışmalar hakkında detaylı bir sunum yaptı.

MEP Direktörü Murat Sezgin
MEP Direktörü Murat Sezgin

MEP Direktörü Murat Sezgin, proje dahilindeki mekanik sistemler hakkında bilgilendirme yaptı. Bu konuda pek çok yerli üretici ile çalıştıklarını kaydeden Sezgin özellikle otomasyon ve tesisat alanında yaptıkları çalışmaları anlattı.

İGA Tasarım Müdürü Ökçün Gülmez
İGA Tasarım Müdürü
Ökçün Gülmez

İGA Tasarım Müdürü Ökçün Gülmez, havalimanı tasarımı konusunda gün ışığından yararlanan ve gözü yormayacak bir tasarım hazırladıklarını söyledi. Gülmez, beş duyu organına hitap eden ferahlatıcı bir tasarımı tercih ettiklerini ve tüm malzemeleri Türk üreticilerinden almayı hedeflediklerini kaydetti.

Yapılan bu konuşmaların ardından İGA Yöneticileri toplantıya katılan sanayicilerden gelen çok sayıda soruyu yanıtladı.