İSO, İşyerlerinde Covid-19 ve Salgın Hastalıklarla Mücadele Eğitimi Gerçekleştirdi

  • Diğer Haberler
salgın-seminer-01

Covid-19 pandemisi ile birlikte işyerlerinde sağlıklı çalışma ortamlarının oluşturulması büyük önem kazanmaya başladı. Bu yeni süreç ile ilgili olarak İstanbul Sanayi Odası (İSO), Covid-19 özelinde salgın hastalıklarla mücadele standartları hakkında üyelerini bilgilendirme seminerlerine başladı. Bu konudaki ilk adım da “Salgın Hastalıklarla Mücadele Standardı” adıyla vedeokonferans üzerinden gerçekleştirildi. İSO’nun eğitim seminerine Meslek Komitesi üyeleri ile firmaların kalite güvence sistemi yöneticileri ile İş Sağlığı Güvenliği uzmanları yoğun ilgi gösterdi.

İSO Yönetim Kurulu üyesi Vehbi Canpolat moderatörlüğünde gerçekleşen seminerde, Yıldız Teknik Üniversitesi Kimya-Metalürji Fakültesi Biyomühendislik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Pişkin konuyla ilgili detaylı bir sunum yaptı. Seminerde Op. Dr. Cüneyt Şelli ve İSG Uzmanı Hamit Kürşat Demiryürek sunum sonrasında sanayicilerden gelen soruları yanıtladı.

İSO Yönetim Kurulu Üyesi Vehbi Canpolat
İSO Yönetim Kurulu Üyesi
Vehbi Canpolat

Seminerin açılışında konuşan Vehbi Canpolat, Covid-19 Pandemi sürecinde bütün dünya gibi, ülkemizin de insan sağlığı, ekonomi ve sosyal alanda önemli bir sınav verdiğini belirtti. Ayrıca, pandeminin biyolojik boyutuyla yönetilebilir hale gelse dahi ekonomik etkilerinin uzun süre devam edeceği göz önüne alındığında, çıkış stratejilerinin temelinde üretimin eski gücüne geri dönmesinin gerektiğini vurguladı. Canpolat, üretimin; ihracatın, günlük yaşamın ve istihdamın sigortası konumunda olduğunu, bununla birlikte üretimin yapıldığı iş yerlerinde çalışan sağlığının her şeyden önce geldiğinin altını çizdi.

Prof. Dr. Mehmet Pişkin
Prof. Dr. Mehmet Burçin Pişkin

Prof. Dr. Mehmet Pişkin ise Salgın Hastalıklarla Mücadele Standardı” ile ilgili yaptığı sunumunda; bu Standart hazırlanırken bir işçinin evinden işyerine ulaşması, işyerine girişi, soyunma odası ve üretim alanı, yemekhane ve molalarda geçireceği zamana kadar her süreçte (end to end) yapılması gerekenleri bilimsel veriler ve çalışmalarla ortaya koymaya çalıştıklarına değindi. Proje kapsamında hazırlanan El Kitabıyla işyerinde görevli olan işyeri hekiminden iş güvenlik uzmanına, kalite yönetim sistemi sorumlusundan işverene kadar herkesin görev ve sorumluluklarının belirlendiğini ifade eden Pişkin, “Zararı Bil Zarar Verme” prensibinden yola çıktıklarını söyledi. Pişkin bu konuyla ilgili olarak şu bilgileri paylaştı:


Op. Dr. Cüneyt Şelli 

“Standart, işyerlerinin aşina olduğu yönetim sistemlerinin bileşenlerini içermesi, kolay, akıcı ve anlaşılabilir bir dile sahip olması, ulusal ve uluslararası gereklilikleri karşılaması ve özellikle izlenebilir, ölçülebilir ve denetlenebilir kapalı bir sitem olması gibi avantajlara sahip ve Dünya Sağlık Örgütü ve T.C Sağlık Bakanlığı’nın öneri ve talimatlarına uygun olarak güncellenebilecek şekilde kurgulanıyor.

Standardın ve uygulamalarının risk tabanlı olması gerekmektedir. Çalışma kapsamında bir ilk olarak, Covid-19 özelinde bir risk sınıflandırılması gerçekleştirilmiştir. İSO web sitesinde de yer alacak olan risk ölçüm tablosu ve puanlama sistem sayesinde işyerlerinin kendi risk grubunu belirlemesi ve standart, kılavuz, talimat ve formlar sayesinde risk grubuna özel olarak belirlenmiş uygulamaların gerçekleştirilmesi ve denetlenmesi mümkündür.


İSG Uzmanı Hamit Kürşat Demiryürek

Söz konusu standardın ilk etapta çalışan sağlığını koruması, üretimin devamlılığının sağlanması ve ileriye dönük olarak uluslararası alanda akredite kuruluşça onaylanması ile ihracatta avantaj sağlaması amaçlanmaktadır.”

Toplantının sonunda Prof. Dr. Mehmet Burçin Pişkin ile panelistler Op. Dr. Cüneyt Şelli ve İSG Uzmanı Hamit Kürşat Demiryürek Meclis ve Meslek Komitesi Üyelerinin yanı sıra firmalarıni kalite güvence sistemi yetkilileri ve İSG profesyonellerinin sorularını yanıtladı.

Etkinlikte gerçekleştirilen sunum için lütfen bağlantıya tıklayınız.