İSO ve İKV Yönetim Kurulu Üyeleri Ortak Çalışma Toplantısında Bir Araya Geldi

  • Diğer Haberler
iso-ikv-toplanti-01

İstanbul Sanayi Odası (İSO) ile İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Yönetim Kurulları, ortak gerçekleştirdikleri bir yönetim kurulu toplantısında bir araya geldi. İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın ev sahipliğinde Odakule’de gerçekleşen buluşmaya aynı zamanda İKV Başkan Yardımcılığı görevini de yürütmekte olan İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay ile İSO Başkan Yardımcıları Adnan Dalgakıran ve İrfan Özhamaratlı, İSO Yönetim Kurulu Üyeleri Sadık Ayhan Saruhan (Sayman), Sultan Tepe, Bekir Yelken, Cenk Çimen ve Cemal Keleş katıldı. İKV heyeti ise Başkan Ayhan Zeytinoğlu ile birlikte Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Halûk Kabaalioğlu, Yönetim Kurulu Üyeleri Nevzat Seyok, Mehmet Kaya, Levent Taş, Ömer Gülsoy ve İKV Denetçisi Mustafa İçöz’den oluştu.

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan
İSO Başkanı Erdal Bahçıvan

İSO ve İKV’nin çalışmaları hakkında bilgi paylaşımı ve ortak yürütülebilecek faaliyetler üzerine bir çalışma toplantısı şeklinde gerçekleşen buluşmada, başta Avrupa Birliği (AB) konusunda yapılan çalışmalar olmak üzere yürütülmekte olan projeler hakkında karşılıklı bilgi alışverişi yapıldı. Toplantının açılışında konuşan Erdal Bahçıvan İSO ve İKV’nin ilk kez ortak bir toplantı yaptığını belirterek bu açıdan tarihi bir gün yaşadıklarını söyledi. Buluşmanın temelinde Türkiye için büyük önem arz eden AB üyelik müzakereleri ile ilgili bilgi alışverişi gereğinin yattığını, bunun yanı sıra kaynakları birlikte nasıl daha verimli kullanacaklarına ilişkin değerlendirme yapma ihtiyacı olduğunu anlatan Bahçıvan, Türkiye’de en önemli meselenin kaynakları verimli kullanmak olduğunu hatırlatarak Türkiye ve AB ilişkilerinin zaman zaman sekteye uğrasa da herkesin kabul ettiği gibi en önemli hikayeleri olduğuna dikkat çekti. Bahçıvan, bu hikayeden uzaklaşmamak gerektiğini dile getirdi.

Gümrük Birliği müzakereleri ve Brexit’in bugünün AB gündemindeki en önemli konular olduğunu ve pek çok gelişmenin arifesinde bulunduklarını ifade eden Bahçıvan, serbest ticaret anlaşmaları ile ilgili de önemli gelişmeler olduğunu ve bu bağlamda İKV ile işbirliği içerisinde bir sinerji ortaya çıkarmaları gerektiğini vurguladı. Türkiye olarak haklarını korumak noktasında İKV’ye yüksek bir ihtiyaç duyduklarını belirten Bahçıvan, toplantının bu konularda iyi bir sinerji yaratacağını ekledi.

İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu
İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu

İSO Yönetim Kurulu’na Türkiye’nin AB ile müzakerelerinin hangi aşamada olduğunu, hangi fasıllarda ilerleme olduğunu ve hangilerinde görüşmelerin sürdüğünü, fikir ayrılıklarının ve tıkanıklıkların nerelerde yaşandığını detaylı bir şekilde anlatan İKV Başkanı Zeytinoğlu, bu konuda İSO Yönetim Kurulu üyelerinden gelen soruları da yanıtladı. İKV’nin amacının AB ile olan ilişkilerini iki tarafa da anlatmak olduğunu belirten Zeytinoğlu, Türkiye’nin tezlerini onlara, onların tezlerini de içeriye anlatmak amacında olduklarını kaydetti.

Gümrük Birliği’nin güncellenmesi konusunda son zamanlarda seminerler yaptıkları bilgisini veren Zeytinoğlu, “Sizlerin geleceğe yönelik çözümünüzün AB’ye tam üyelik olduğunu biliyoruz. Bazı ülkelerin karşı çıkmasının ileride törpüleneceğini düşünüyoruz. Türkiye’nin gelişimi ve büyümesi Gümrük Birliği’nin güncellenmesi noktasında bizi umutlandırıyor. Zaten AB ile siyasi konular oldukça yoğun olduğu için ekonomik olarak konuşacak fazla bir şey kalmıyordu. Son dönemde biz STK’lara daha çok ekonomik konularda bilgilendirme yapıyoruz. Burada kurucu odamız olan İSO’da bilgilendirme yapacağımız için de çok mutluyuz” dedi.

İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay
İSO Meclis Başkanı ve
İKV Başkanı Zeynep Bodur Okyay

İKV Başkan Yardımcısı olarak katıldığı toplantıda Zeynep Bodur Okyay da bir konuşma yaptı. Hem AB ile ilişkiler ve hem de bu süreçteki İKV’nin işlevine dikkat çeken, aynı zamanda bir sanayici olarak faaliyet gösterdiği sektör açısından da AB ile ilişkileri değerlendiren Okyay şöyle dedi: “Türkiye’de think tank’lerin çok olmadığını düşünüyorum. Oysa bu tür kurumlar çok önemlidir. İKV gibi bir think tank kuruluşunun önemi bu kritik dönemlerde ortaya çıkıyor. İKV, AB gibi çok önemli bir konuda yıllardır çok önemli çalışmalar yaparak Türk iş dünyasının yanı sıra kamuoyunu da ciddi anlamda bilgilendiriyor. Önümüzdeki dönemde İKV’nin bu bilgi birikiminden iş dünyası olarak yararlanmalıyız.”

Toplantı sırasında İSO Yönetim Kurulu Üyeleri, İKV yönetimine kendi sektörleri ile ilgili pozisyonlarını ve beklentilerini anlattılar. AB ile ilgili daha fazla bilgi sahibi olma ihtiyacından söz ettiler. Toplantı sırasında İSO Genel Sekreteri Haktan Akın ve İKV Genel Sekreteri Doç. Dr. Çiğdem Nas tarafından iki kurumun çalışmaları hakkında sunum yapıldı.