İSO ve SAHA İstanbul, Yerli Üretim İçin Savunma Sektörü İle Tedarikçiyi Buluşturdu

  • Diğer Haberler
savunma-sanayi-bulusmasi-02

SAHA İstanbul ve İstanbul Sanayi Odası (İSO), Türk Silahlı Kuvvetleri için büyük bir güç olacak ve bu yıl 1.300 adet üretilecek olan Yeni Nesil Hafif Zırhlı Araçlar projesinde yerlilik oranını artırmak üzere Savunma Sanayi Tedarikçi Buluşması toplantısı düzenledi. SAHA İstanbul ve İSO’nun Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) iş birliği ile düzenlediği toplantıya, SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve İSO Meclis Başkan Yardımcısı Hasan Büyükdede ile İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Adnan Dalgakıran’ın ev sahipliğinde SSM Kara Araçları Daire Başkanı Fatih Yakıcı ve savunma sanayiinde faaliyet gösteren 186 firmadan 315 katılımcı yer aldı.

İSO Meclis Başkan Yardımcısı Hasan Büyükdede
İSO Meclis Başkan Yardımcısı
Hasan Büyükdede

SAHA İstanbul Başkanı Hasan Büyükdede, amaçlarının Türkiye ekonomisinin yarısı büyüklüğündeki Tekirdağ’dan Düzce’ye kadar olan bölgede yer alan firmaların savunma sanayii tedarik programlarında yer alarak yerli üretim ve ihracat yapabilir hale gelmesi olduğunu söyledi. Büyükdede, “Bölgedeki sanayiciler ile ana yüklenici firmaları bir araya getirerek yetkinliklerini ifade etmelerini sağlayacağız. Alt yüklenici ve yan sanayi firmalarının yetkinlik ve sertifikasyon konusunda kendilerini geliştirmesini bekliyoruz. Yapılan çalışmalar ile bir yandan ana firmaların nitelikli ürüne kavuşmasını sağlarken öte yandan yerlilik ve millilik oranlarını artıracağız” dedi.

İSO Başkan Yardımcısı Adnan Dalgakıran
İSO Başkan Yardımcısı
Adnan Dalgakıran

İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Adnan Dalgakıran ise hem teknolojiyi geliştirmek hem de savunmalarını dışa bağımlı olmaktan çıkarmak için savunma sanayiinin geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Dalgakıran “Her ülke ne yapmak istiyorsa yapabilir. Ancak maliyet, rekabet gücü ve ekonomiye yansıması önemli” dedi.

Özel ürün geliştiren firmalara destek verilecek

SSM Kara Araçları Daire Başkanı Fatih Yakıcı
SSM Kara Araçları Daire Başkanı
Fatih Yakıcı

SSM Kara Araçları Daire Başkanı Fatih Yakıcı da “Geçen yıl 900 adet zırhlı araç ihtiyaç makamı kurumlara teslim edildi. Bu yıl ise 1.300 adet aracın toplamda 2200 aracın üretilmesi planlanıyor. Ana yüklenicilerin daha çok yerli şirkete iş vermesini istiyoruz. Özel bir ürün geliştiren firmalara Müsteşarlık olarak destek vereceğiz” dedi.

İSO ve SAHA İstanbul, Yerli Üretim İçin Savunma Sektörü İle Tedarikçiyi Buluşturdu

Toplantıda ASELSAN’dan Kara Sistemleri Program Direktörü Murat Faik Yaren ve Tedarik Zinciri Yönetim Müdürü Murat Aslan, BMC’den Savunma Sanayi Bölümü Proje Müdürü Doruk Akyıldız, FNSS’den Kalite Güvence ve İş Mükemmelliği Birim Yöneticisi Hakan Yağcı, Katmerciler Satınalma Sorumlusu Volkan Palamut ve OTOKAR Altay Program Direktörü Mehmet Karaaslan firmalarının gerçekleştirdiği faaliyetler ve ne oranda yerli alt firmalarla çalıştıkları hakkında bilgiler verdi. Konuşmaların ardından etkinliğin ikinci bölümünde ana yüklenici firmalar ile yan sanayii ve tedarikçi firmalar, ikili görüşmeler yaparak hangi oranda iş birliği yapabileceklerini yüz yüze konuşma imkanı buldu. Firmalar Altay tankı, zırhlı araçlar, ihracat rakamları ve alt sistemler gibi başarı hikayelerini de sunumlarında hedef kitle ile paylaştılar.