İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan: “Mart Ayı Öncü Göstergelerimiz Türkiye Büyümesi İçin Umut Verici”

  • Diğer Haberler
mart-buyume-verileri-02

Hükümetin vergiden teşvike dek getirdiği çok boyutlu destekler, ekonominin bir süredir yavaşlayan çarklarını hızlandırmayı başardı. İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) “Kapasite Raporu”ndan “yeni üye kaydı”na kadar yakından izlediği verilerin tamamı, bu hızlanmayı teyit ediyor.

İSO Başkanı Bahçıvan, “2016 yılında büyümeye en yüksek katkıyı sunan imalat sanayimizdir. Ancak 2017 Şubat ayı Sanayi Üretim Endeksi beklediğimizden daha düşük çıkmıştır. Bununla birlikte, mart ayındaki öncü göstergelere baktığımızda sanayi sektörümüz bu yıl da ekonominin umudu ve ışığı olmayı sürdürecektir” dedi.

İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) 2017 Mart ayı yeni üye kayıtları ve “kapasite raporu” başvurularındaki artışlar, üretimde çarkların daha hızlı dönmeye başladığını gösteriyor. İSO verilerine göre, mart ayında İSO’ya yeni kayıt olan firma sayısı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 80 arttı. “Kapasite raporu” başvurusu yapan şirketlerin sayısı da bu dönemde 481’den yaklaşık yüzde 50’lik bir artışla 723’e yükseldi. Bu sayının yüzde 23’ünü ilk kez kapasite raporu başvurusunda bulunan 168 firmanın oluşturması ise ayrı bir önem taşıyor. Çünkü kapasite raporu için yapılan başvurulardaki artış kadar, ilk başvurular da üretim faaliyetlerine yönelik moral motivasyonunun yüksek olduğunu gösteriyor. Firmalar için “kimlik” niteliği taşıyan ve aktif üretim faaliyeti içinde olan her bir sanayi kuruluşunun almak zorunda olduğu kapasite raporu, ekonomik canlanmaya işaret eden bir referans kabul ediliyor. Üretimden, ihracat ve teşvik başvurularına kadar, birçok işlemin ancak güncel kapasite raporuyla yapılabilmesi, sanayinin yakın dönem performansı açısından da önemli bir gösterge niteliği taşıyor.

Bu gelişmeleri teyit eder nitelikte, İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat Sanayi PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) anket verileri de mart ayında son 3 yılın en yüksek seviyesi olan 52,3’e çıktı. PMI verisini oluşturan beş alt endeks arasındaki üretim, istihdam ve yeni siparişlerde de eş zamanlı artışlar oldu. Sanayideki üretim çarklarının hızlanmasına paralel olarak istihdamda da gözle görülür artışlar yaşandı. İSO üyesi sanayicilerin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın öncülüğünde başlatılan İstihdam Seferberliği kapsamında sağladığı yeni istihdam rakamı 10.000 kişiyi buldu. Bütün bu veri ve gelişmeler, Hükümetin üretim, ihracat, yatırım ve istihdamı artırmaya yönelik uyguladığı teşvik ve destek paketlerinin, ekonominin lokomotifi ve sürdürülebilir büyümenin dinamosu olan sanayi sektöründe beklenen canlanmayı yarattığını ortaya koyuyor. Reel sektöre kredi desteği, sigorta primlerinde erteleme, mobilya ve beyaz eşyada ÖTV ve KDV indirimleri gibi uygulanan bir dizi tedbirler, üretimde çarkların daha hızlı dönmeye başlamasını sağlamış bulunuyor.

İSO Başkanı Bahçıvan: “Sanayi ekonominin umut ışığı olmayı sürdürüyor”

Sanayi sektöründeki gelişmeleri değerlendiren İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, “Odamız tarafından açıklanan son PMI, Kapasite Raporu ve istihdam verileri, bize sanayimizin durgunluk istasyonundan yavaş yavaş ayrılmakta olduğunu göstermektedir. Özellikle sanayi sektöründeki mart verilerine bakarak ekonomik canlanmanın sanayi odaklı olarak sürmekte olduğunu söyleyebiliriz” dedi.

Bahçıvan, 2016 yılı büyüme rakamlarının da ekonominin en güçlü dinamosunun imalat sanayi olduğunu bir kez daha net bir şekilde gösterdiğinin altını çizerek “2016 büyümesine yüzde 0,6 ile en yüksek katkıyı sunan imalat sanayimizin, bu yıl da ekonominin umudu ve ışığı olmayı sürdüreceğine inanıyorum. Sanayi sektörümüz, bir takım yapıcı teşviklerle desteklendiği zaman gerek istihdama gerek ihracata gerekse büyümeye olan desteğini artırarak devam ettirecektir” diye konuştu.

Ekonomik canlanma, istihdam ve üretim faaliyetlerinde kamunun cesaretlendirici kararlarının da ne kadar önemli olduğuna dikkat çeken Bahçıvan, “Bu çerçevede, son dönemlerde Hükümetimizin motive edici teşvik ve desteklerinin bu canlanmaya oldukça güçlü bir etki yaptığının bilinmesini isterim. İçerde bu ivme yakalanmışken, ihracattaki talep eğrisinin de belli sektörlerde çok iyi gittiğini görüyoruz. Sanayimizin dış pazarlarda da desteklenerek dünyadaki bu ivmeyi kaçırmaması önemlidir. Önümüzdeki dönemde bu ivmenin devamı için ise, öngörülebilirlik ve reform ajandası önem arz ediyor” diye konuştu.

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan: “Mart Ayı Öncü Göstergelerimiz Türkiye Büyümesi İçin Umut Verici”