İstanbul Odaları Müşterek Yönetim Kurulları Toplantısı DTO Ev Sahipliğinde Yapıldı

  • Diğer Haberler
odalar-musterek-toplantisi-02

İstanbul’un TOBB çatısı altındaki dört büyük ticaret ve sanayi odası; İstanbul Sanayi Odası (İSO), İstanbul Ticaret Odası (İTO) Deniz Ticaret Odası (DTO) ve İstanbul Ticaret Borsası’nın (İSTİB) katılımıyla gerçekleşen “İstanbul Odaları Müşterek Yönetim Kurulları Toplantısı” DTO Başkanı Metin Kalkavan’ın ev sahipliğinde gerçekleşti.

Genel ekonomik durum değerlendirilmesi gündemli toplantıya İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ve tüm oda başkanlarının yanı sıra, yönetim kurullarından da yoğun bir katılım oldu.

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan
İSO Başkanı Erdal Bahçıvan

Toplantıda ekonominin genel durumuna ilişkin görüş ve değerlendirmelerini kalıtımcılarla paylaşan İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, sanayinin görüntüsünün birçok sektörün izdüşümü demek olduğunu söyleyerek şöyle devam etti:

“Sanayimiz açısından ilk yarı yılı olumlu kapattığımızı söyleyebilirim. Özellikle açıklamakta olduğumuz satın alma yöneticileri endeksi PMI verilerinin son dört aydır sürekli ve istikrarlı bir artış içinde olması bunun en somut göstergesi. Bu veriler, sanayimizin büyümeye önemli bir katkı yapacağını gösteriyor. İlk altı ayda sanayimizin de katkısıyla büyüme verilerinin yüzde 5 civarında olacağını tahmin ediyoruz.”

İSO Başkanı Bahçıvan, bu olumlu gelişmelere karşın işin yatırımlar cephesinde yeteri kadar güçlü sinyaller gelmediğini vurguladığı konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu kadar güçlü teşvikler olmasına karşın, yatırım cephesinde bu teşviklerin henüz yeterli seviyede heyecan yaratmadığını görüyoruz. Özellikle KGF ile ilgili atılmış olan adımlar ekonominin canlanması babında çok önemli. Bu teşvikler ve KGF’nin yeni misyon ve vizyonu, Türkiye reel sektörünün görmüş olduğu en büyük devrimdir. KGF’nin devreye girmiş olması kredi alan ve veren arasında çok önemli bir kaldıraç görevi gördü. Büyümeye büyük destek olacağını düşünüyorum. Yine TOBB’un nefes kredisi de önemli bir rol oynamıştır ekonominin canlanmasında. Bazen soruyorlar odalar ne işe yarıyor diye. İşte görüyoruz. Sadece bu katkılar dahi önemli bir işlevi yerine getirdiğini göstermektedir.”

İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz
İstanbul Ticaret Borsası
Başkanı Ali Kopuz

Daha sonra İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) Başkanı Ali Kopuz söz alarak gündem hakkındaki düşüncelerini aktardı ve Türkiye’nin içinde bulunduğu jeopolitik yapının çok büyük sorunlar içerdiğini, bunun bugünden yarına çözülebilecek sorunlar olmadığını ve Türkiye ekonomisinin de bundan etkilendiğini söyledi ve şöyle devam etti: “Yine de KGF gibi Nefes Kredisi gibi ve hükümetimizin getirdiği bazı düzenlemelerle piyasalar rahat bir nefes aldı. Odalar olarak hükümetimiz ve ilgili bakanlarımız ile çok iyi diyalog içindeyiz. Özellikle bakanlarımızla ekonomimizin canlanması noktasındaki her türlü ilişkide iyi neticeler aldık. Uyumlu çalışmalarla büyüme oranlarını yakalamış olduk.”

İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar
İstanbul Ticaret Odası
Başkanı İbrahim Çağlar

Toplantıda İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar da bir konuşma yaparak Türkiye’nin etrafı sorunlardan arınmış bir Lüksemburg olmadığını hatırlattı ve çevremizi sarmalayan sorunlarla yaşamak zorunda olduğumuzu söyledi. Çağlar şöyle devam etti: Buna karşın ekonomimiz büyüyor... İTO üye sayımız artıyor. İş insanlarımız hala iş ve aş üretmeye devam ediyor. Ticari faaliyet endeksimiz ilk defa çok iyi seviyeler olan yüzde 55’leri gördü. Demek ki iyi bir beklenti var... Bu bağlamda piyasalara biz moral vermek mecburiyetindeyiz. Yaptıkları çalışmalarda önlerine açmak mecburiyetindeyiz.”

Toplantıya ev sahipliği yapan Deniz Ticaret Odası (DTO) Başkanı Metin Kalkavan da konuşmasında şunlara değindi: “Ülkemizin uzun vadede çok iyi olacağı kesin. 15 Temmuz bizim için büyük bir stres testi idi. Bu büyük streslerin altından kalkmak kolay değildi. Biz denizciler ekonomilerin nereye gittiğini altı ay önceden bilebiliriz. Bizim ülkemizde de dünyada da böyle. Dünya ekonomisi çok normalleşemedi. Dünyada bu kadar paranın bol olduğu bir ortamda büyüme nasıl oluyor da istenen düzeye çıkamıyor. Bunun ana sebebi maalesef terör. Dünya vatandaşlarının dolaşmamaları, ülkelerinin dışına çıkmamaları ve harcamamaları bu büyümeyi etkiliyor. Bizim de ayağımızdaki en büyük pranga güvenlik. Çok pamuk ipliğinde giden bir noktadayız. Tüketici güveni ve talebi bu nedenle istenen noktaya gelmiş değil. Talep düştükçe taşımacılık da düşüyor. Denizcilikte dokuz yıldır bunu yaşıyoruz. Daha önce böyle uzun bir kötü dönem yaşamamıştık. Ortalamanın çok altındayız.

İstanbul Odaları Müşterek Yönetim Kurulları Toplantısı DTO Ev Sahipliğinde Yapıldı

Diğer yandan iç piyasada altı aydır bir düzelmeden söz edebiliriz. Bunda devletin verdiği desteklerin payını yadsıyamayız... Performansın tekrar ivme kazanması için ihracatın artması lazım. Bizdeki görüntü ilk ayların çok iyi geçeceğini gösteriyordu. Bu gerçekleşti. Şimdi ise bu ivmenin tersine döndüğünü görüyoruz. Bunu durdurmak için mutlaka ama mutlaka ihracatın artması gerekiyor.”

TOBB Başkan Yardımcısı Halim Mete'nin de katıldığı toplantıda İSO yönetiminden Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Adnan Dalgakıran, İSO Meclis Başkan Yardımcıları İsmail Gülle ve Hasan Büyükdede, Sayman Üye Sadık Ayhan Saruhan, Yönetim Kurulu Üyeleri Nahit Kemalbay, Nurhan Kaya, Serdar Urfalılar, Aydın Aslandağ ile İSO Meclis Katip Üyesi Kemal Akar da bulundu. Toplantıda gündem ile ilgili katılımcılar da düşünce ve değerlendirmelerini aktardı.