İstanbul Sanayi Odası Türkiye ve İstanbul İmalat PMI Mayıs 2016 Raporları Açıklandı

• Diğer Haberler
PMI-mayis2016-01

Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan imalat sanayi performansında en hızlı ve güvenilir referans kabul edilen İstanbul Sanayi Odası Türkiye ve İstanbul İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) anketlerinin Mayıs 2016 dönemi sonuçları açıklandı.

Buna göre İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI endeksi, üst üste üçüncü ay olacak şekilde mayısta da kritik eşik değer 50,0’nin altında kalarak imalat sektörünün faaliyet koşullarındaki kötüleşmenin 2016 yılı ikinci çeyreğinin ortasında da devam ettiğini gösterdi. Nisanda son yedi ayın en düşük düzeyi olan 48,9 olarak ölçülen PMI endeksi, mayıs ayında 49,4’e yükselerek daralmanın ılımlı düzeyde gerçekleştiğine işaret etti. İstihdam dışında kalan dört alt endeks PMI endeksini mayısta olumsuz etkiledi.

Markit Kıdemli Ekonomisti Trevor Balchin, İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI anketine yönelik şu değerlendirmede bulundu:

“Üretim ve yeni siparişlerin daha da düşmesiyle Türk imalat sektörünün faaliyet koşulları mayıs ayında zayıf kaldı. Zayıf Türk lirası imalatçıların girdi fiyatlarının yükselmesine neden olmaya devam etti ama yılın başından bu yana ihracatı canlandırmada başarılı olamadı. Firmaların stoklarını azaltmaya devam etmesi ve imalat istihdamındaki artış hızının yavaşlaması yakın geleceğe yönelik görünümün zayıf olduğuna işaret etti.”

İstanbul’da stabilizasyon sağlandı

İstanbul Sanayi Odası İstanbul İmalat PMI endeksi mayıs ayında 49,9 olarak kaydedildi. Kritik eşik değer 50,0’nin çok hafif altında kalan endeks, İstanbul imalat sektörünün faaliyet koşullarında genel olarak bir stabilizasyon sağlandığını gösterdi. PMI endeksi nisan ayındaki 48,9 değerine kıyasla yükselirken, uzun dönem (Ocak 2006’dan beri) ortalaması olan 50,6 değerinin altında kaydedildi. Girdi stoklarında sert düşüşün devam etmesi, PMI endeksini mayısta olumsuz etkiledi. Üretim ve tedarikçilerin teslim süreleri nisana kıyasla değişim göstermezken istihdam ve yeni siparişler ılımlı düzeyde arttı.

Markit Kıdemli Ekonomisti Trevor Balchin, İstanbul Sanayi Odası İstanbul İmalat PMI anketine yönelik şu değerlendirmede bulundu:

“Ekonomik aktivitenin temel göstergeleri olan üretim, yeni siparişler ve istihdamın negatif bölgeden çıkması, mayıs anketinin olumlu gelişmesiydi. Ancak imalat üretimi önceki aya kıyasla değişim kaydetmezken istihdam ve yeni siparişlerdeki artış ihmal edilebilir düzeyde gerçekleşti. Zayıf Türk Lirası girdi fiyatlarının mayıs ayında yükselmesine neden olmayı sürdürürken son 1 yılın en hızlı düzeyinde gerileyen ihracatı canlandıramadı.”

İstanbul Sanayi Odası Türkiye PMI İmalat Sanayi Raporu (Mayıs 2016) Attach İstanbul Sanayi Odası İstanbul PMI İmalat Sanayi Raporu (Mayıs 2016) Attach