İTHİB Yönetim ve Denetim Kurulu Üyeleri İSO Başkanı Bahçıvan’ı Ziyaret Etti

  • Diğer Haberler
ithib-ziyareti-01_2

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Yönetimi, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ı ziyaret etti. Odakule’deki ziyarette İTHİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Öksüz’e Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Şişman, aynı zamanda İSO Yönetim Kurulu Üyesi de olan İTHİB Yönetim Kurulu Üyeleri Sultan Tepe ile Vehbi Canpolat ve Şerafettin Demir, Ali Sami Aydın, Denetim Kurulu Üyeleri Fikri Kurt ve Osman Ege eşlik etti.

Genel ekonominin yanı sıra, tekstil sektörünün güncel konularıyla ilgili fikir alışverişinin yapıldığı görüşmede İTHİB Yönetimi, bazı tekstil ve konfeksiyon atölyelerinin Doğu ve Güneydoğu’ya taşınması ile ilgili projelerine İSO’nun da destek olmasını istedi. İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz bu konuda şunları söyledi:

“Güneydoğu Anadolu’da birçok kişiye işsizlik parası ödeniyor. Bu insanlarımızın bu projemiz ile aldıkları ücretleri asgari ücrete tamamlamak istiyoruz. Ama aynı zamanda üretime de katılarak bunu yapmalarını sağlamak için bir proje üzerinde çalışıyoruz. Bunun için bölgeye gitmek isteyen tekstil ve konfeksiyon atölyelerinin özendirilmesi ve bu işsiz gençlerin açılacak bu atölyelerde istihdam edilmesini sağlamaya çalışıyoruz. Konuyla ilgili olan bakanlıklarımızla görüşmelerimiz sürüyor. Özellikle atıl durumdaki kent içindeki kamu binalarının bu proje için tahsis edilmesini istiyoruz. Bu proje için İSO’nun da desteğini bekliyoruz.”


Soldan sağa: Sultan Tepe, Vehbi Canpolat,
Ahmet Öksüz, Erdal Bahçıvan

İstihdamın bölge ekonomisi için çok önemli bir konu olduğunu söyleyen ve bu projelerinde İSO olarak desteklerinin tam olacağını vurgulayan İSO Başkanı Bahçıvan “Bu ve benzer temel konularda komiteler kurup birlikte projeler üreterek bölgeye yönelik yatırım ve istihdamın artırılması için birlikte hareket etmeliyiz. Özellikle büyük şirketleri pazarla da buluşturarak bir cazibe yaratmak mümkün. Bunun gibi birçok konuda mümkün olduğu kadar el ele vererek fikirlerimizi katmanlaştırmalıyız” dedi.

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, ziyaret sırasında tekstilin Türk sanayisinin ve ihracatının ana sektörü olduğunu hatırlattı. Ekonomimiz içindeki ağırlığını ve gücünü her dönemde hissettiren tekstilde ihracat kültürünün yüksek olduğun dikkat çeken Bahçıvan, üç nesli tamamlayan tekstilin Türkiye ekonomisine her anlamda en çok katkı sağlayan sektörlerin başında geldiğinin altını çizdi. Tekstilde eğitimin öneminin çok büyük olduğuna işaret eden Bahçıvan, teknoloji ve modern tekstil kavramlarını öne çıkaran bir eğitim ve sanayi işbirliğinin oluşturulması gerektiğini dile getirdi. Ankara’nın da bu konuya çok pozitif yaklaştığına değinen Bahçıvan, bunun bir sonucu ulaşabilmesi için hedeflerini doğru koymaları gerektiğine işaret etti.

Eğitimin aynı bir orman gibi çok önem ve ilgi isteyen bir konu olduğunu anlatan Bahçıvan, İTHİB üyelerine staj konusunu ciddiyetle ele almaları gerektiğini belirtti. Yeni neslin artı yönlerini iyi gözlemlemelerini öneren Bahçıvan, yeni neslin pozitif yönlerinin doğru kullanılabilmesi halinde ekonomimize büyük bir değer ve fırsat yaratacağını söyledi. Eğitimde en büyük sorunun öğretmen olduğunu vurgulayan Bahçıvan, “Önümüzdeki 20 yılda Türkiye’nin en parlak öğrencilerini öğretmen yapma yolunu mutlaka bulmalı. Bu konuda özendirici ne kadar imkan varsa bunun için seferber etmeliyiz” dedi.

Yatırımlar ile ilgili sanayi arsalarının yatırımcıya ait olmamasını savunduklarını dile getiren Bahçıvan, arsaların 49 yıllığına sanayicilere kiralanması gerektiğini belirterek bu yöndeki söylemlerinin giderek Ankara’da bir “ortak akıl” haline geldiğini ve önümüzdeki günlerde bu alanda olumlu adımların gelmesini beklediklerini dile getirdi. 

İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz ise sektörün en önemli sorununun yetişmiş kalifiye eleman olduğunu söyledi. Buna karşın tekstil mühendislikleri bölümlerinin öğrenci bulamadığına değinen Öksüz, zor bir dönemden geçtiklerini ve bu konuya sahip çıkmaları gerektiğini anlattı. En azından burs ve iş garantisi altında üniversitelerin tekstil mühendisliği bölümlerine sahip çıkmak istediklerini dile getiren Öksüz, eğitime herkesin sahip çıkması gerektiğini ve bu konuda YÖK ile bir toplantı yapacaklarını aktardı. Öksüz, üniversite-sanayi işbirliğini sektör olarak önemli bir hedef olarak gördüklerini belirtti.