Kurucumuz, Sanayimizin Ulu Çınarı Dr. Hacı İbrahim Bodur’u Ebediyete Uğurladık

  • Diğer Haberler
ibrahim-bodur-cenazesi-02

İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) kurucularından ve Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay’ın babası Dr. Hacı İbrahim Bodur, bugün doğduğu yer olan Çanakkale’nin Nevruz köyünde toprağa verildi. Bodur, 59 yıl önce kurduğu Çanakkale Seramik fabrikasının bahçesindeki tören ve sonrasında kılınan cenaze namazının ardından Nevruz’da, doğduğu evin bahçesinde köylüleriyle helalleşti ve son yolculuğuna uğurlandı.

Dr. Hacı İbrahim Bodur'u son yolculuğunda İSO Meclis Başkanlığı ve İSO Yönetim Kurulu Üyeleri de yalnız bırakmadı. İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ile birlikte Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İrfan Özhamaratlı, Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Ali Ulvi Orhan, Yönetim Kurulu Üyeleri Nahit Kemalbay, Sultan Tepe, Ali Eren, Sadık Ayhan Saruhan, Bekir Yelken, M. Ata Ceylan ve Nurhan Kaya ile Meclis Başkan Yardımcısı Hasan Büyükdede ve Meclis Başkanlık Divanı Katip Üyesi Serdar Urfalılar cenazeye katıldı. Ayrıca İSO Vakfı Başkan Yardımcısı Halil Demirkaya ve İSO Vakfı Yönetim Kurulu Üyeleri Aynur Ayhan ve Okan Oğuz da törene katılanlar arasındaydı.

Dr. Hacı İbrahim Bodur, kurucusu olduğu İSO’da Meslek Komitesi Üyeliğinin ardından, 1963 yılında Meclis Üyeliği görevini üstlendi. 1975 yılında İSO Meclis Başkanlık Divanı’na seçilen Bodur, 1976-1992 yılları arasında Meclis Başkanlığı’nı kesintisiz olarak sürdürerek İSO tarihinde en uzun Meclis Başkanlığı görevini yapan sanayici oldu.

Dr. Hacı İbrahim Bodur’un cenazesi bir gün önce Fatih Camii’nden kaldırıldı. Cenazeye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başta olmak üzere birçok bakan ile siyaset ve iş dünyasının önde gelen isimleri katıldı.

Kurucumuz, Sanayimizin Ulu Çınarı Dr. Hacı İbrahim Bodur’u Ebediyete Uğurladık

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ile birlikte İSO Yönetim Kurulu üyeleri ve İSO Meclis Üyeleri ile Meslek komitesi üyelerinin yanı sıra İstanbul ve Çanakkale’den gelen Bodur’un sevenleri ile oluşan büyük bir kitlenin katıldığı cenaze merasimi oldukça duygulu anlara sahne oldu. Törene katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, lise yıllarında tanıştığı İbrahim Bodur’u çok sevdiğini söyleyerek “Yerliydi, milliydi ve sürekli olarak bunun heyecanını, bunun aşkını duyan bir insandı. İthal malı değildi" dedi.

Cenazeye katılan 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’de kısa bir konuşma yaparak Bodur’u andı: “Mükemmel bir insandı. Memleketi için, vatanı için çok büyük sevgileri olan bir insandı. Türk sanayisinin temel direklerinden, önderlerinde birisiydi"

Cenaze töreninde taziyeleri kabul eden İbrahim Bodur’un kızı Kale Grubu Başkanı ve aynı zamanda İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay İbrahim Bodur'un evladı olmaktan daima gurur duyduğu söyledi.

Kurucumuz, Sanayimizin Ulu Çınarı Dr. Hacı İbrahim Bodur’u Ebediyete Uğurladık 02

İbrahim Bodur’u ülkesini, vatanını ve milletini seven bir kişi olarak tanımlayan Zeynep Bodur Okyay sözlerini şöyle sürdürdü: "İbrahim Bey'in jenerasyonunda ve şahsında Türkiye bugün küresel anlamda bir takım iddiaların peşindeyse, sahibiyse mutlaka bunun temelinde İbrahim Bey gibi ülkesini, vatanını ve milletini seven ve bu ülkenin kalkınmasına kendini adamış insanların, hayatların, girişimcilerin rolü büyüktür. Allah'a şükrediyorum, çok şanslı bir insanım. İbrahim Bey hepimizi Kale ailesi çatısı altında toplamıştı. Hepimiz böyle bir ulu çınarın gölgesinde yetişme, onun gölgesinde öğrenme şansına sahip olduk. Ben babamın öğütlerini ömür boyu hatırlayacağım. Bir evlat olarak bu dünyadaki biricik babamı kaybettim, bugün sonsuzluğa uğurluyoruz. Sizler de onun birer evladıydınız. Kale ailesi derken, İbrahim Bey 3 kuşakla çalıştı. Kendi jenerasyonu, onların çocukları ve onların çocukları... Her işi layıkıyla yerine getirdiğine ben evladı olarak şahidim. Ben babamdan binlerce kez razıyım. İnşallah siz de ondan razısınızdır. Allah'ım, babamın mekanını cennet eylesin. Ruhu şad olsun. O her gün ülkesi için dua ederdi. Lütfen siz de onun için dualarınızı eksik etmeyin."

Merhumun naaşı Fatih Camii’ndeki cenaze namazının ertesi günü Çanakkale Çan’a götürülerek Kaleseramik Fabrikaları Camii’nde öğle namazını müteakip kılınan cenaze namazından sonra Nevruz Köyü Aile Kabristanına defnedildi.

Tören, duayen sanayici İbrahim Bodur'un, Çanakkale Seramik Fabrikaları'nda temelini 1957 yılında attığı tesisin kapısı önünde gerçekleştirildi. İbrahim Bodur'un eşi Sevim Bodur, kardeşi Süleyman Bodur, kızı Zeynep Bodur Okyay, damadı Osman Okyay, torunu İbrahim Bodur, Çanakkale Valisi Hamza Erkal, Balıkesir Valisi Mustafa Yaman, Malatya Valisi Süleyman Kamçı, Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, Bitlis Valisi Ahmet Çınar, eski Başbakan Yıldırım Akbulut, Esnaf Odaları Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken, eski bakanlar Ali Coşkun ve Faruk Nafiz Özak, milletvekilleri, kaymakamlar, belediye başkanları, fabrika çalışanları, Kaleseramik'in bayi ve iş ortakları ile çok sayıda kişi törene katıldı. Fabrika bahçesinde dökülen lokmalar, konuklara dağıtıldı. 

İbrahim Bodur'un kızı ve İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay törende "Hepimizin acısı derin, üzüntümüz de sonsuz. Onun 1955 yılından itibaren başladığı çalışmaları, 1957 yılında temelini attığı ve bu sene Allah nasip edip bize aynı temelin üzerinde yenilediğimiz bu binanın önünde, bu kuruluşların ilk kapısının önünde ağırlamayı uygun bulduk. Ama ne kadar şanslı bir insanız ki, ulu çınarın gölgesinde yetişmeyi, sanayiciliği, iş adamlığını, her şeyden önce insan olmanın ne demek olduğunu onun gölgesinde öğrenme şansı bulduk. Babamın öğütlerini ömür boyu ben ve tüm Kale ailesi çalışanları olarak hatırlayacağız. Gerçekten ondan çok şey öğrendik. Bize rehberlik etti. Gerçekten yolumuzu da aydınlattı. Daima inandı, güvendi, cesaretlendirdi. Sevgi ve saygıyı öğreten çok yüce gönüllü bir insandı. Attığı her adımı insan sevgisi, memleket sevdasıyla atan gerçekten bir rol modeldi. Ömrüm boyunca onun gibi vatanperver, onun gibi bu millete inanan bir insan az gördüm. Onun mirasını gelecek kuşaklara, aynı değerleri koruyarak aktarmak bizim boynumuzun borcudur. Ben eminim ki, şimdi soruyorum, aynı düstur üzerine gitmeye tüm Kale Ailesi olarak var mısınız? Allah razı olsun. Onun mirasını korumak hepimizin boynumuzun borcu. Allah hepimize sabır versin. Gerçekten içimden bir parça kopuyor. Bir evlat olarak ondan bin kere razıyım. Allah'a şükrediyorum böyle bir babanın evladı olduğum için. Hepimiz inançlı insanlarız. Burada bitmediğine inanan insanlarız. Anneme de Allah'tan hayırlı uzun ömür niyaz ediyorum" şeklinde konuştu. 

Çanakkale Çan’da ve Dr. Hacı İbrahim Bodur’un doğduğu köy olan Nevruz’da yapılan törenlere binlerce kişi katıldı.

Kurucumuz, Sanayimizin Ulu Çınarı Dr. Hacı İbrahim Bodur’u Ebediyete Uğurladık 03