Malezya İş İnsanlarından Oluşan Heyet İstanbul Sanayi Odası’nı Ziyaret Etti

  • Diğer Haberler
malezya-heyet-ziyareti-01

İstanbul’da 21-24 Kasım 2018 tarihleri arasında düzenlenmekte olan 17. MÜSİAD EXPO Fuarı vesilesi ile Türkiye’de bulunan Malezya heyeti, İstanbul Sanayi Odası’nı ziyaret etti. Odakule’de İSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Sadık Ayhan Saruhan tarafından ağırlanan heyette Malezya İslami Ticaret Odası Yüksek Şura Üyesi Jamal Hisham ile KOPEKAP temsilcileri Dr. Azizah binti Anuar ve Madam Zaitun binti Ahmed yer aldı.

Heyet üyelerine hitap eden İSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Sadık Ayhan Aruhan, Malezya’yı kardeş ve dost bir ülke olarak tanımladıklarını söyledi. İSO olarak uluslararası ilişkilere çok önem verdiklerini belirten Saruhan, ortaklıklar konusunda tecrübeleri olduğunu kaydetti. Malezya’ya 286 milyon dolar ihracat yapmalarına karşın 3.1 milyar dolar ithalat yaptıkları bilgisini veren Saruhan, iki ülke potansiyelinin bu rakamın çok üzerinde olduğunu dile getirdi. Saruhan, 2015 yılında iki ülke arasında imzalanan serbest ticaret anlaşması ile ticareti yapılan malların yüzde 70’inden gümrük vergisinin kaldırıldığını ifade etti. Saruhan, Türkiye’de iş yapmak isteyen firmalara her konuda yardımcı olabileceklerini anlattı. Saruhan, iki ülke arasındaki iş potansiyelinin büyük olduğunu ve iş insanlarının birbirini ziyaret etmesinin önemli olacağını ekledi.

Görüşmede iki ülke arasında yatırım ve üretim yapılabilecek alanlar konuşuldu. Heyet tarafından 17. MÜSİAD EXPO Fuarı’na katılan Malezyalı firmaların gıda, güneş enerjisi, elektrik kablo, inşaat malzemeleri ve yeşil bina teknolojileri sektörlerinde çalıştığı aktarıldı. Malezya’da makine sektörünün Çin’den ithalata dayandığını ve Türkiye’den de makine almak istediklerini belirten heyet temsilcileri, Malezya’ya yatırım ve ihracat yapmak isteyen Türk firmalarını beklediklerini iletti. Temsilciler, Malezya’nın merkezi konumu ile diğer Doğu Asya ülkelerine ulaşmak isteyen firmalar için önemli bir merkez olabileceğini belirtti.

Toplantıda iki ülke arasında makine, kauçuk ve gıda sektörlerinde işbirliği yapılabilecek alanlar olarak konuşuldu.