Rusya’nın Kostroma Bölgesi Heyeti İstanbul Sanayi Odası’nı Ziyaret Ederek Türk Sanayicilerini Bölgelerine Yatırıma Davet Etti

  • Diğer Haberler
rus-kostroma-01

Türkiye’deki bazı fuar ile etkinliklere katılmak ve kendi bölgelerine Türk yatırımcı çekmek için İstanbul’a da gelen Rusya’nın Kostroma bölgesinden bir heyet, İstanbul Sanayi Odası’nı (İSO) ziyaret etti. Odakule’de İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Adnan Dalgakıran’ın ev sahipliğinde gerçekleşen ziyarette heyete başkanlık yapan Rusya Kostroma Bölgesi Valisi Sergei Sitnikov, bölgeleri hakkında bir sunum yaptı ve Türk sanayicileri bölgelerine yatırım için davet etti.

Sitnikov’un başkanlığındaki heyette şu isimler yer aldı: Rusya Kostroma Bölgesi Vali Yardımcısı Yurii Makov, Rusya Kostroma Bölgesi Vali Asistanı Marat Hasanov, Rusya Orman Ürünleri Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği Başkanı Andrei Smirnov, Rusya Ticaret Mümessili Aidar Gaşigullin ve Rusya Ticaret Mümessilliği’nden Başdanışman Artur Leontev.

Buluşmada konuşan İSO Başkan Yardımcısı Adnan Dalgakıran, heyet olarak kendilerini İSO’da ağırlamaktan duydukları memnuniyeti ifade etti ve Türk iş dünyasının Rusya'daki iş ve yatırım imkanlarıyla her zaman ilgili olduklarını, bu anlamda ziyaretlerinin verimli olmasını dilediklerini söyledi. Rusya’nın taşıdığı potansiyeli orada iş yapan bir iş insanı olarak çok iyi bildiğini anlatan Dalgakıran, iki ülke arasındaki yatırım ve ticaret potansiyelinin yüksek olmasına dikkat çekti. Fakat mevcut haliyle Türkiye ile Rusya arasında ciddi bir dış ticaret açığı olduğuna işaret eden Dalgakıran Rusya’ya 3 milyar dolarlık ihracat, buna karşın 17 milyar dolarlık ithalat yaptıklarını ve bu yüksek açığın bir dengeye getirilmesi ve karşılıklı olarak bunun için çalışılması gerektiğini dile getirdi. İş dünyası ile bir Moskova çevresi turu yapmak istediklerini belirten Dalgakıran, burada pek çok konu konuşulsa da oraya gitmenin çok faydalı olacağını aktardı.

Rusya Kostroma Bölgesi Valisi Sergei Sitnikov, bölgelerinin en güçlü olduğu ormancılık ve ağaç işleri ile kuyumculuk sektörleri hakkında ayrıntılı bilgi verdi ve bu alanlarda yatırım yapmak isteyen sanayicilere her türlü rehberliği yapmaya hazır olduklarını söyledi. Kuyumculuk ve mücevherat tasarımında 150 yıllık bir tarihleri olduğunu söyleyen Sitnikov, bu çerçevede İstanbul’daki kuyumcular ile iletişim halinde olduklarını ve son yıllarda buradaki yarışmalara tasarımcılarını gönderdiklerini ifade etti. Bölgelerinden katma değeri yüksek ürünler ihraç etmek istediklerini anlatan Sitnikov Türk iş dünyasının bölgelerine gelerek yatırım yapmasının kendileri için çok verimli olacağına dikkat çekti. Sitnikov özellikle orman ürünleri ve kuyumculuk ile ilgili sektörlere yönelik yatırımların kendilerini çok memnun edeceğini sözlerine ekledi.