Sanayi Bakan Yardımcısı Fatih Kacır, Yerlileştirme Programı'nı Sanayicilere Anlattı

  • Diğer Haberler
sanayi-bakan-yrd-ziyareti-01

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu üyeleri ve ilgili sektörlerin İSO Meclis Üyeleri Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır ile Yerlileştirme Programı İstişare Toplantısı’nda bir araya geldi.

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Adnan Dalgakıran ve İrfan Özhamaratlı, İSO Yönetim Kurulu Üyeleri Sultan Tepe ve Kemal Akar’n katıldığı toplantıya, İSO Meclis Katip Üyesi Kemal Karabel, İSO Meclis üyeleri Mehmet Ağrikli, Celal Kaya, N. Niyazi Öztürk, Necat Saldanlı, Atilla Çiftçigüzeli, Haluk Erceber, Dr. Ali İhsan Şerbetçi, Berk Darçin, Ender Ferruh Arslan, Hakan Hatipoğlu ve İlhan Bayrak da katıldı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan TÜBİTAK TÜSSİDE Endüstri Müdürü İsmail Doğan'ın da bulunduğu Bakanlık heyeti, yüksek ve orta yüksek teknolojili ürünlerin yerlileştirilmesi amacıyla oluşturdukları bir program hakkında sanayicileri bilgilendirdi.

Toplantıya ev sahipliği yapan İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, tematik konularda toplantılar yapma kararı verdiklerini ve bu yoğun günlerde bu toplantı için bir araya gelmiş olmaktan dolayı mutlu olduğunu söyledi. Bahçıvan, toplantıda bir gelecek vizyonu kazanmak istediklerini belirtti.

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Fatih Kacır ise, toplantıda İSO Yönetimi ve üyelerinin görüşlerini almak istediklerini söyledi. Türkiye’deki teşvik mekanizmalarının dağınık olmasından hareketle bir reform çalışmaları olduğunu belirten Kacır, yerlileştirme programıyla bu reformun ana ilkelerini belirleyip sahaya çıkmak istediklerini kaydetti. Ürün ve sektör açısından çok dağınık olan teşvik mekanizmasının sanayici tarafından pek teveccüh görmediğine işaret eden Kacır, teşviklerde orta ve yüksek teknolojiye daha fazla odaklanmak durumunda olduklarını ifade etti.

Son zamanlarda Türkiye’nin üretmediğine yönelik yanlış bir algı olduğunu hatırlatan Kacır, Türkiye’nin ithalat yapmasının üretmediği anlamına gelmediğini dile getirdi. Hazırladıkları programın kendi bakanlıklarını aşan yönleri olduğunu belirten Kacır, çalışmayı Hazine ve Maliye Bakanlığı ile birlikte tamamlayacaklarını söyledi. Kacır, projeye odaklanırken ihracat odaklı çalışmaları gerektiğine işaret etti.

Kacır şöyle devam etti:

“Bu program ile ürüne ve sonuca odaklanacağız. Çok hızlı bir şekilde program başvurularını sonuçlandıracağız. Katma değer kavramını yeniden tanımlayacağız. Türkiye’de yerli malı tanımlamalarında katma değer bazlı bir anlayışın öne alınması gerekiyor. Bugün yerli malı olmayı hak etmeyen ürünlere yerli malı diyoruz, bu program ile bunu değiştireceğiz. Bu program ile temel prensipleri ortaya koyarak sanayicilerin işlerine karışmadan sürecin ilerlemesini sağlamaya çalışacağız.

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, Mehmet Fatih Kacır’ın yaptığı sunum ve bilgi verdiği yeni programı umut verici ve heyecan verici bir çalışma olarak nitelendirdi. Böyle bir vizyonun hayata geçirilebilmesi için sanayiciler olarak her zaman Bakanlık ile birlikte hareket etmeye hazır olduklarını vurguladı. Bu bağlamda Bakanlığın yüksek ve orta yüksek teknolojili ürünlerin yerlileştirilmesi çalışmalarının alt sektörler bazındaki açılımları ile ilgili sektörlerin temsilcilerinin katkı sunacaklarını dile getirdi.