Sanayicilerle Ticaret Bakanlığı Yetkilileri, Piyasa Gözetim ve Denetimi (PGD) İstişare Toplantısında Buluştu

  • Diğer Haberler
pgd-istisare-02

İstanbul Sanayi Odası (İSO), Piyasa Gözetim ve Denetimi (PGD) faaliyetlerinin etkinleştirilmesi toplantılarını sürdürüyor. İSO bu konudaki son toplantıyı Ticaret Bakanlığı yetkilileri ile yaptı. İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sadık Ayhan Saruhan’ın başkanlığında video konferans yöntemiyle yapılan toplantıda İSO Gümrük ve Dış Ticaret, İç Ticaret ve PGD Meclis Çalışma Grubu Başkanı Gökhan Turhan toplantının moderatörlüğünü üstlendi. Toplantıda İSO Meclis Başkan Yardımcısı Serdar Urfalılar, İSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Bekir Yelken, ile Ticaret Bakanlığı Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Karabay ve Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdür Yardımcısı Avni Dilber’in yanı sıra Ticaret Bakanlığı yetkilileri ile çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi ve sanayici yer aldı.


İSO Yönetim Kurulu
Başkan Yardımcısı
Sadık Ayhan Saruhan

İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sayın Sadık Ayhan Saruhan, toplantının açılışında yaptığı kısa konuşmada PGD faaliyetlerinin sanayicimizin haksız rekabetle karşı karşıya kalmaması için çok önemli olduğunu, denetim faaliyetlerinin iki sac ayağı olan gümrük denetimleri ile PGD faaliyetlerinin eşgüdüm içerisinde gerçekleştirilmesi gerektiğini belirtti.


İSO Meclis Üyesi ve Gümrük
ve Dış Ticaret, İç Ticaret ve
PGD Meclis Çalışma Grubu
Başkanı Gökhan Turhan

Daha sonra İSO Meclis Üyesi ve Gümrük ve Dış Ticaret, İç Ticaret ve PGD Meclis Çalışma Grubu Başkanı Gökhan Turhan moderatör olarak toplantıyı yönetmek için söz aldı ve PGD sistemi içinde yer alan bütün aktörlerin birlikte çalışmasının, taraflar arasında etkin koordinasyonun sağlanmasın önemine değindi. Turhan sanayicilerin PGD sisteminde sadece denetlenen taraf olmanın ötesinde, sistemin etkin bir parçası olması gerektiğini ifade ederek, Meclis Çalışma Grubu tarafından PGD faaliyetlerine yönelik yapılan çalışmaları özetledi.

Ticaret Bakanlığı Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Karabay yaptığı açılış konuşmasında, ülkemizin AB teknik mevzuatının neredeyse tamamını kendi hukuk sistemine dahil ettiği bilgisini paylaştı. Karabay, söz konusu mevzuata uyumun denetlenmesinde Bakanlıklarının da görevi olduğunu, teknik mevzuata uyumun ihracatın anahtarı, ithalatın da kilidi olduğu sloganı ile bu görevlerini yerine getirdiklerini belirtti.


Tüketicinin Korunması ve Piyasa
Gözetimi Genel Müdür Yardımcısı
Avni Dilber

Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdür Yardımcısı Avni Dilber ise yaptığı açılış konuşmasında, tüketicilerin yanıltılmaması için teknik düzenlemelere uyumunun ve piyasa gözetiminin çok önemli olduğuna dikkat çekti. Dilber, bakanlıklarının PGD faaliyetlerinde denetimle birlikte sektöre rehberlikte yaptıklarını ve böylelikle tüketici ile birlikte sektörü ve sanayiyi de bilgilendirmeyi ve korumayı amaçladıklarını ifade etti.

Toplantıda, Ticaret Bakanlığı yetkilerince; 7223 Sayılı Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanun ve Bakanlık tarafından gerçekleştirilen Piyasa Gözetimi ve Denetimi faaliyetleri ile ilgili sunumlar yapıldı. Ardından toplantı katılımcılarından gelen değerlendirmeler paylaşıldı. Katılımcıların soruları Ticaret Bakanlığı yetkilileri tarafından yanıtlandı.