TOBB Türkiye Ekonomi Şurası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Katılımıyla Yapıldı

  • Diğer Haberler
turkiye-tobb-surasi-01_2

Türkiye Ekonomi Şurası, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla TOBB İkiz Kuleler'de gerçekleştirildi.​ İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın TOBB Sanayi Odaları Konsey Başkanı olarak katıldığı toplantıda Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk da yer aldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptığı konuşmada "Girişimcilerimizi, yatırımcılarımızı sizlerle birlikte dünyaya açtık. Teknolojiyi, e-ticareti, yeni sektörleri sizlerle birlikte ülkemizin gündemine taşıdık. Gümrük kapılarının yenilenmesinden lisanslı depoculuğa, mesleki yeterlilikten finansmana erişime kadar pek çok çalışmayı sizlerle birlikte hayata geçirdik. İş yapılmasının önündeki engelleri sizlerle birlikte tespit edip kaldırdık. Yatırım ortamını sizlerle birlikte iyileştirdik. Kısa çalışma ödeneğini, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun prim borçlarının vadelendirilmesini, asgari ücret desteğini, lisanslı depoculuk desteğini, KDV, ÖTV indirimlerini, kredi yapılandırılmalarını, faiz indirimlerini, KOBİ kredilerinin yaygınlaştırılmasını, ihracat kapama sorunlarının çözümünü, ticari araç kiralamalarıyla ilgili düzenlemeleri ve diğer pek çok uygulamayı sizlerle birlikte gerçekleştirdik. Geçtiğimiz ağustos ayında döviz kurunda başlayan faiz ve enflasyona da sirayet ederek ekonomimizi tehdit eden sıkıntıların aşılması için gereken tedbirleri yine sizlerin taleplerine göre uygulamaya aldık. İnşallah 2023 hedeflerimize de yine sizlerle birlikte ulaşacağız" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan
Cumhurbaşkanı
Recep Tayyip Erdoğan

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'yi, dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına iş dünyasıyla birlikte yükselteceklerini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye'yi orta-üst gelir grubundan üst gelir grubuna sizlerle birlikte taşıyacağız. Yeni nesillere, 2053 ve 2071 vizyonlarımızı sizlerle birlikte emanet edeceğiz. Hiç şüpheniz olmasın ki bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da ülkemizin menfaatlerinin ilgilendiren her talebi dinleyeceğiz ve gereğini yapacağız" şeklinde konuştu.

"Hep birlikte Türkiye'yiz, hep birlikte Türk ekonomisiyiz" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ticarette de siyasette de diğer alanlarda da başarının sırrı önce inanmak, sonra harekete geçmek, ardından da yılmadan mücadeleye devam etmektir. İnancı ve mücadele azmi olmayanlarla yürünebilecek hiçbir yol yoktur. Bugüne kadar elde ettiğimiz her başarının gerisinde milletimize ve ülkemize olan inancımız yatıyor. Bu inançla geçtiğimiz her mücadeleyi Allah'ın izniyle zafere ulaştırdık" ifadelerini kullandı.


TOBB Başkanı
M. Rifat Hisarcıklıoğlu

Şura’nın açılış konuşmasını yapan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, oda ve borsa başkanlarının, tüm ülkede ve yerelde hangi ekonomik sıkıntıları yaşadıklarını tespit ettiklerini dile getirdi. Hisarcıklıoğlu, "Biz şimdi tüm bunları, il bazında ve ayrıca bakanlıklara göre tasnif ediyoruz. Şuradan sonra tamamını size ve her birini ilgili kamu kurumlarına ileteceğiz. Elbette, bizler için en önemli teşvik, bugünkü gibi devletimizi yanımızda görmek" diye konuştu.

Şura’da İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan da bir konuşma yaparak finansal dengelenmedeki adım adım ve sabırla ulaştıkları başarıyı, önümüzdeki aylarda reel ekonomide de başarıya ulaştırabilirlerse aş ve iş başta olmak üzere ekonomi ve toplum hayatının bundan kazançlı çıkacağını söyledi. Bugün sanayi sektörünün en önemli sorununun finans akışının sağlanması olduğuna değinen Bahçıvan şöyle konuştu:


İSO Başkanı Erdal Bahçıvan

“2017 yılında hayata geçen Hazine destekli Kredi Garanti Fonu uygulaması, 15 Temmuz sonrası yaşanan sıkıntıların kısa bir sürede atlatılması açısından çok faydalı olmuştu. KOBİ’lerimiz başta olmak üzere tüm ekonomide büyüme ve istihdam rekorları yaşadığımız bir dönemi sizin desteklerinizle bu uygulama sayesinde yakalamıştık. Tüm dünyada finansmanda inovasyon olarak görülen bu sistemin 2019 yılında da devam etmesini talep ediyoruz. Sanayimizin katma değerli ve nitelikli üretim ihtiyaçlarını da dikkate alarak, sağlanacak ilave 100 milyar liralık bir kredi kefalet limiti, ihtiyaç duyduğumuz canlanmayı sağlayacak, çarkların hızlandıracak ve istihdam artışını körükleyecektir. İkinci olarak, ihracatın her geçen gün önem kazandığı günümüzde Türk Eximbank’ın artık sadece teminat mektubu karşılığı kredi veren bir kuruluş olmaktan çıkarılması gerekmektedir. Yeni iş modelleri geliştirebilen, sermayesi güçlü, firmalarımızı kur risklerine karşı koruyacak enstrümanları etkin bir şekilde kullanabilen bir Türk Eximbank’a Türk sanayicileri olarak çok ihtiyaç duymaktayız. Yeri gelmişken yalnız Türk Eximbank kredilerinde değil, tüm bankacılık sisteminde artan teminat mektubu masraflarının önemli bir şikayet ve maliyet haline geldiğini dikkatinize sunmak istiyorum. BDDK’nın alacağı bir kararla teminat mektubu komisyon ve masraflarının yüzde 1 ile sınırlandırılması çok faydalı olacaktır.”

Türkiye Ekonomi Şurası’nın açılışını yapan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, karşılaşılan her tür engele ve ekonomik saldırılara rağmen sektörlere sağlanan kolaylıkların moralleri yükselttiğini vurguladı. Hisarcıklıoğlu, Dünya Bankasının "Doing Business Raporu"na göre Türkiye'nin, geçen yıl en çok reform yapan ilk 10 ülke arasında yer aldığını söyledi.

Hisarcıklıoğlu, "İş ve yatırım ortamında 17 basamak birden sıçrayarak, 60'ıncı sıradan 43'üncü sıraya ilerledik ve tarihimizdeki en üst sıraya yükselmiş olduk" ifadesini kullandı. Son 3 ayda TOBB olarak bir ilki daha gerçekleştirdiklerini belirten Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:

"Bankalarla birlikte tüm Anadolu'yu dolaştık. Burada şunu gördük, KOBİ'lerin en büyük sıkıntısı nakit açığı. Finansmana erişimde büyük sıkıntı var. Yüksek kredi faizleri, bir türlü reel sektörümüzün yakasını bırakmıyor. İşte bu ortamda, yüksek faize karşı sizin gösterdiğiniz hassasiyet ve mücadele, bizlere güç ve moral veriyor. Bizler de sizin, bu konudaki çağrınıza, ilk ve en somut katkıyı verdik. TOBB, odalar ve borsalar, tüm kaynaklarını bir araya getirdi, bugüne kadar ülkemizde ticari kredilere uygulanmış en düşük faiz oranıyla KOBİ'lerimize Nefes Kredisi temin ettik. Yaklaşık 100 bin KOBİ'mize düşük faizli 12 milyar lira kaynak sağladık. Sizin tabirinizle 'finansmanda inovasyon' yaptık."