Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği’nin Yeni Yönetimi Erdal Bahçıvan’ı Ziyaret Etti

  • Diğer Haberler
tasd-ziyaret-01_v2_ic

Kısa bir süre önce yeni yönetimini belirleyen Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği’nin (TASD) yeni yönetim kurulu üyeleri, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ı ziyaret etti. Ayakkabı sektörünün güncel sorunlarının konuşulduğu Odakule’deki ziyarette TASD Yönetim Kurulu Başkanı Abdulsabur Endican’ın başkanlığındaki TASD yönetimi İSO’ya daha fazla katkı sunmak istediklerini ve bazı projelerinde İSO’nun desteğini beklediklerini dile getirdi. Ziyarette TASD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Arif Özkan ve Yavuz Uçan, Yönetim Kurulu Üyeleri Süleyman Gürsoy ve Emre Tonkuş ile Genel Sekreter Muhammed Yahşi de yer aldı.

Ziyarette, ayakkabı sektörünün son yıllardaki üretimden gelen gücünü sürekli artırmasını takdirle izlediklerini dile getiren İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, sektörün özellikle dış pazarlarda artan gücüne dikkat çekti. Bahçıvan, sektörün ihracatının artmasının sevindirici olduğunu belirterek sektörün üretmekte ve pazarlamakta bir sorun yaşamadığını ama üretim sürecine yeni işgücü katmakta sıkıntıları olduğunu dile getirdi. Bahçıvan, son günlerde İSO olarak yaptıkları girişimlerden özellikle birçok sektör için ciddi bir sorun olduğunu gördükleri meslek liseleri ile ilgili iyi sonuçlar beklediklerini ifade etti.

Bahçıvan, ayakkabı sanayicilerinin eğitime önem verdiğinin farkında olduklarını ve Halkalı’daki 20 yıllık TASEV Meslek Lisesi’ne sahip olmanın da bunu gösterdiğini dile getirdi. Tüm meslek liseleri gibi bunun da karşılığının alınamadığına işaret eden Bahçıvan, şehrin göbeğinde öğretmen ve eğitmeni olan okula öğrenci bulunamadığına değinerek mesleki liseler ile ilgili algıyı mutlaka değiştirmeleri gerektiğini vurguladı.

Bahçıvan, çocuklarını meslek lisesine gönderenlere mutlaka teşvik verilmesini önererek örneğin bu okulu bitiren öğrencilerin ücretlerine vergi indirimi sağlanması ve askerlik gibi konularda teşviklerin verilebileceğini belirtti. Eğitim ile ilgili kararda ailelerin de etkisinin büyük olduğunun altını çizen Bahçıvan, ailelerin çocuklarını meslek liselerine göndermesi konusunda talepkar olması gerektiğini söyledi ve ailelere de bu anlamdaki yönlendirmeleri için teşvik verilmesi gerektiğini dile getirdi.

TASD Başkanı Abdulsabur Endican ise sektörün geçtiğimiz dönemde ihracatının 760 milyon dolara ulaştığını ve bu yıl 1 milyar doları hedeflediklerini ancak istenmeyen gelişmeler nedeniyle 900 milyon doları bulacaklarını söyledi. Rusya’nın kendileri için en büyük pazar olduğunu belirten Endican da Bahçıvan’ın üzerinde durduğu gibi eğitimin kendilerinin de en büyük sorunu olduğunu kaydetti. Kendilerine ait olan okuldan mezun olanları sektöre işgücü olarak kazandıramadıklarını ifade eden Endican, 20 senelik bir okulun mezunlarından birinin şu an masada olması gerektiğini ancak öğrencilerin sadece liseyi bitirmek için okula geldiğini dile getirdi. Endican, sektörün kurumsal bir kimliğe bürünmesi ve kayıt altına alınması konusunda İSO’nun kendilerine yardımcı olmasını istedi. Endican ayrıca sektörle ilgili yapacakları çalıştay hakkında da İSO’dan destek talep etti.

Kurumsal ilişkilerin bu anlamda daha sıkı ve verimli hale getirilmesi için iletişim kanallarının açık tutulması gereğinin üzerinde durulduğu ziyarette Bahçıvan, TASD yönetimine kendileri ile İSO’nun Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ (UR-GE) kapsamında, ayakkabı sektöründen firmaların sektörel olarak yurt dışına açılmaları amacıyla bir proje yapabileceklerini söyledi.