Türkiye’de Temaslarda Bulunan Irak Sanayi Odalarının Temsilcileri İSO’yu Ziyaret Etti

  • Diğer Haberler
irak-heyeti-01

Çeşitli fuarları ziyaret etmek ve incelemelerde bulunmak üzere Türkiye’ye gelen Irak’ın Bağdat çevresindeki çeşitli sanayi bölgelerini temsil eden iş insanı heyeti İstanbul Sanayi Odası’nı (İSO) da ziyaret etti. İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Adnan Dalgakıran tarafından kabul edilen Irak heyetinde Nineveh Sanayi Odası Başkanı Muhammed Ali Hazim Al Mashhadani, Almuthanna Sanayi Odası Başkanı Falih Altemi, Muthana Sanayi Odası Yöneticisi Al Haj Zuhar Al Simawi ile işadamları Faih A. Farman ve Abdulwhab Altarsha yer aldı.

Irak heyetini İSO’da ağırlamaktan ve ihtiyaç duydukları konularda fikir alışverişi yapmaktan memnuniyet duyduğunu söyleyen İSO Başkan Yardımcısı Dalgakıran, İSO olarak bu anlamda bir köprü olabileceklerini ve kendilerini doğru kanallara yönlendirebileceklerini söyledi.

Heyet adına konuşan Nineveh Sanayi Odası Başkanı Muhammed Ali Hazim Al Mashhadani “İstanbul’a bazı fuarları incelemek ve ihtiyaç duyduğumuz başta makine ve üretim teknolojileri ile ilgili temaslarda bulunmak üzere geldik. Ülkemiz teknoloji açısından biraz geç kalmış bir ülke. Buradaki teknolojiyi ülkemize taşımamıza yardımcı olursanız çok mutlu oluruz. Irak’ta sadece Bağdat bölgesinde toplam sekiz sanayi odası var. Bu odalarımız, ihtiyaç duyduklarını ve çok gelişmiş olduğunu düşündüğümüz demir çelik sektöründen ihtiyaçlarını Türkiye’den karşılamak istiyorlar. Ülkemizde de benzer fabrikalar kurmak istiyoruz. Biraz geç kalmış olabiliriz ama bir an önce başlamak istiyoruz. Buradaki gözlemlerimizde çok güzel şeylerle karşılaştık. Burada birlikte neler yapabileceğimizi konuşmak ve değerlendirmelerinizi almak bizim için ufuk açıcı olacaktır” şeklinde konuştu.

Iraklı heyete İSO hakkında kısa bir bilgilendirme yapan İSO Başkan Yardımcısı Adnan Dalgakıran İSO’nun 1952 yılında kurulmuş Türkiye’nin en eski sanayi odası olduğunu söyledi ve oda olarak ülke ekonomisine gerek üretim ve gerekse ihracat açısından katkılarının büyük olduğunu dile getirdi. Ülke ihracatının yüzde 40’ının İSO üyesi şirketler tarafından gerçekleştirildiğini dile getiren Dalgakıran şöyle dedi:

“Bu anlamda sizlerle her zaman dost ve kardeş bir ülke olarak yardıma ve işbirliğine hazırız. Özellikle kısa bir süre önce odamızı ziyaret eden Irak devlet yetkilileri ile odamız bir ülke günü düzenleme kararı aldı. Kasım ayında planlanan bu etkinliğe sizleri de devam ediyoruz ve eminim çok faydalı olacaktır. Bizim İSO olarak görevlerimizden biri de ticareti ve sanayiyi geliştirmek olduğu kadar yurt dışından gelen iş dünyası temsilcilerini doğru sektör ve şirketlerle buluşturmaktır. Türkiye’de yapacağınız her türlü işte sizlere her türlü desteği vermeye ve belgelendirmeyi yapmaya hazırız.”