ZİRAAT BANKASI, HALKBANK ve VAKIFBANK’TAN İŞLETMELERE “İŞE DEVAM KREDİ DESTEĞİ”

  • Diğer Haberler
ziraat-halkbank-vakifbank-01

Koronavirüs salgınının ekonomik hayata, üretim ve istihdama etkilerini en aza indirme hedefiyle uygulamaya alınan "Ekonomik İstikrar Kalkanı" tedbirleri doğrultusunda gerek kamu ve gerekse özel sektör bankalarının açıkladığı destek ve önlemler bir bir hayata geçiyor. Bu konuyla ilgili kamuoyuna açıklanan son desteklerden biri de üç kamu bankasından "İşe Devam Kredi Desteği" adıyla geldi. Ziraat Bankası, Halkbank ve VakıfBank, kurumsal ve ticari ölçekteki firmaların işletme sermayesi ihtiyaçları için "İşe Devam Kredi Desteği"ni hayata geçireceğini açıkladı. İstanbul Sanayi Odası (İSO) bu son haberi üyelerine şöyle duyurdu:

“Koronavirüs (Covid-19) salgınının ekonomik hayata, üretim ve istihdama etkilerini en aza indirme hedefiyle uygulamaya alınan "Ekonomik İstikrar Kalkanı" tedbirleri doğrultusunda Ziraat Bankası, Halkbank ve VakıfBank, kurumsal ve ticari ölçekteki firmaların işletme sermayesi ihtiyaçları için "İşe Devam Kredi Desteği"ni hayata geçireceğini duyurmuştur.

Sektör ayırt etmeksizin, salgından etkilenen firmalarımızın, işçi çıkartmamak şartıyla, ilk 6 ay anapara ödemesiz ve yüzde 7,5 faizle indirimli olarak kullanabilecekleri kredilerin azami miktarı, firmanın cirosuna göre 100 milyon TL’ye kadar çıkabilecektir.

Benzer şekilde Ziraat Katılım ve Vakıf Katılım da yine yüzde 7,5 yıllık finansman oranı ve 6 ay ödemesiz toplam 36 ay vadeli finansman desteği vereceklerini açıklamışlardır.

Bu kapsamda 3 Kamu Bankası tarafından başta KOBİ’ler olmak üzere kurumsal ve ticari ölçekteki firmaların işletme sermayesi ihtiyaçları için “İşe Devam Kredi Desteği” hayata geçirilmiştir. Ziraat Katılım ve Vakıf Katılım da üç kamu bankasının koşullarında, işletmelere yeni finansman desteği sağlayacaktır.

Söz konusu destek için herhangi bir sektör ayrımı gözetilmeksizin salgından ekonomik olarak olumsuz etkilenen tüm firmalar başvuruda bulunabilecektir.

Kredi desteğini kullanacak firmaların 2020 yılı Şubat ayı sonu itibariyle kayıtlı çalışan sayılarında azaltma yapmamaları ön koşulu bulunmaktadır.

Teminat eksiği bulunan firmaların, krediye erişimi için Hazine Destekli KGF Kefaleti de sağlanabilecektir.

Kredi desteği; 6 ay anapara ve faiz ödemesiz, toplam 36 ay vadeli ve yıllık % 7,5 faiz oranlı olacaktır.

Bankalar 26 Mart 2020 tarihinden itibaren talepleri kabul etmeye başlayacaklardır.

KOBİ-KOBİ Dışı İşletmeler bazında azami kredi tutarları aşağıdaki gibi olacaktır.

YILLIK CİRO (TL) AZAMİ KREDİ TUTARI (TL)
0-25 MİLYON 10.000.000
25-125 MİLYON 25.000.000
125 MİLYON ÜZERİ 100.000.000