Çevre İhtisas Kurulu’nda İklim ve Afet Riskleri Tartışıldı

  • Etkinlikler
cevre-ihtisas-kurulu-02

10 Temmuz 2014 tarihinde, İSO Yönetim Kurulu Üyesi ve Çevre Kurulları Başkanı M. Ata Ceylan Başkanlığında toplanan Çevre İhtisas Kurulu “İklim Değişikliği Riskleri” ile “Sanayide Afet Yönetimi” gündem maddelerini görüştü.

Toplantıya katılarak her iki konuya yönelik sunum gerçekleştiren İTÜ Öğretim Üyesi Prof.Dr. Mikdat Kadıoğlu; iklim değişikliği kuraklık, çölleşme, seller, gıda ve su kıtlığı ve balık avlama alanlarının değişmesi gibi nedenlerle göçlere yol açabileceğini, sınır aşan göçlere neden olan etmenlerin ise güvenlik sorunlarının çıkmasına zemin hazırlayabileceğini belirtti.

Afet yönetiminin ise tesis sınırları içinde bir bütün olduğuna değinen Kadıoğlu; afet yönetiminin iş sürekliliği ile aynı anlama geldiğinin altını çizdi. Firmalarımızın zarar azaltma ve hazırlık aşamasına verdikleri önemin afet sonrası etkilerin o denli düşük olması anlamına geleceğini ifade eden Kadıoğlu, olası bir Marmara Depreminin tahmini ekonomik kaybının Türkiye’nin yıllık GSMH’nın % 24.5 ile 27.8 arasında olacağına dikkat çekti.

Beyaz Gemi Sosyal Proje Ajansı yöneticisi Ersin Satı, kısa ismi İSMEP olan ve İstanbul Valiliği İl Özel İdaresi bünyesinde oluşturulan İstanbul Proje Koordinasyon Birimi (İPKB) tarafından yürütülen “İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Kapasitesinin Arttırılması Projesi” kapsamında yürütülen çalışmalara değinerek, özellikle “Sanayi ve İşyerleri için Afet ve Acil Yardım Planlama Rehberi”nin sanayi için yol gösterici bir kaynak olduğunu vurguladı.

Meclis üyelerinin yoğun katılımıyla gerçekleşen toplantı sonrasında, üyeler iftar yemeğinde de sohbet etme imkanı buldu.