Cumhurbaşkanı Abdullah Gül TOBB İftarında İş Dünyasına Seslendi

  • Etkinlikler
cumhurbaskani-iftar-02

10 ve 20 yıl süreyle görev yapan TOBB Genel Kurul delegelerine hizmet şeref belgesi ve plaketleri, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’nın da katıldığı törende verildi.

Törende, aynı zamanda TOBB Sanayi Odaları Konsey Başkanı olan İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan başta olmak üzere Oda ve Borsaların Yönetim Kurulu ve Meclis Başkanları da hazır bulundu.​

Tören sonrasında yapılan iftar yemeğinde bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Gül, cumhurbaşkanlığının son günlerinde bu fırsatı kendisine vererek iş dünyasına seslenmesini sağlayan TOBB Yöntemine teşekkür etti.

Konuşmasında, Başbakan olduğu 2002 yılından itibaren, Dışişleri Bakanı ve Cumhurbaşkanı olduğu yedi yıl boyunca iş adamlarıyla her vesileyle beraber olduklarını ve Türk özel sektörlerinin geleceğini, sektörün problemlerini konuştuklarını ve yaptığı bütün ziyaretlerde büyük uçaklarda beraber gittiklerini ve gidilen her yerde hep iş konseyi toplantıları yaparak, o ülkenin de iş dünyasıyla yalnızca siyaset değil, ticaret yatırım ve yeni imkânları konuştuklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, iş adamlarına önemli görevler verdiklerini, bir bakıma diplomasi yaptırdıklarını da söyledi.

Bugünkü Türkiye'nin 2002 yılındaki Türkiye'den çok farklı olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, “İlk hükümeti kurduğumuzdaki Türkiye ile bugünkü Türkiye'ye baktığımızda aralarda inanılmaz büyük bir mesafenin ve başarının olduğunu hep beraber görüyoruz” dedi. Türkiye'de son 10-12 yılda içerisinde çok büyük değişimler yaşandığını dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, bunların sadece ekonomi ile ilgili olmadığını, yapılan köklü reformlar ve yapısal değişikliklerin de elde edilen başarıda etkisinin bulunduğunu vurguladı. Yapısal reformların siyasi, demokratik ve ekonomik reformlar olarak ele ele devam ettiğini anlatan Cumhurbaşkanı Gül, bunun sonucunda Türkiye'nin bugünkü noktaya ulaştığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, söz konusu dönemde ülkenin Türkiye’nin kronik problemlerinden kurtulduğunu kaydederek, “Bütün bunlar yapılırken, Türkiye'nin bu değişiminin önündeki lokomotif Türk özel sektörü oldu” dedi. 

Cumhurbaşkanı Gül, görev süresinin dolmak üzere olduğunu hatırlatarak, “Bununla ilgili çalışmalar yapılırken ‘Acaba Cumhurbaşkanımızın mektupla telefonla bizzat giderek konuşarak müdahil olduğu ve Türkiye'nin, Türk iş adamlarının kazandığı projelerin toplam değer nedir?’ diye bir çalışma yaptılar. 35 milyar dolarlık işi Türk iş adamları, Türk müteahhitleri ve sizler aldınız. Tabii sizin bu başarınız, bu kapasiteniz olmasa ben hiçbirinizi tanıtamazdım. Size güvenmezsem, o işi yapacağınıza, o milyar dolarlık projeleri gerçekleştirebileceğinize referans olamazdım. Dolayısıyla esas maharet sizdeydi. Siz gücünüzü koydunuz, kabiliyetiniz gösterdiniz, o büyük işleri başarabileceğinizi söylediniz, biz de arkanızda durduk ve neticede kazanan hep beraber olduk, Türkiye oldu” dedi.

Konuşmasında Türkiye ekonomisinin üretime dayalı, sanayiye dayalı bir büyüme modelini benimsemesi gerektiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, üretimden uzaklaşan ekonomilerin kalıcı refah yaratamayacağını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Gül, ayrıca çocukluk yıllarından beri vatan ve millet meseleleri ile ilgili olduğunu belirterek, “Daima bu şerefli millete hizmet etmeyi en asil, en mukaddes bir görev olarak gördüm. Şüphesiz ki bundan sonra da milletime hizmet etmeye devam edeceğim. Tabii ki millete hizmet etmenin çok yolları vardır. Bakalım nasıl edeceğiz, ama hep beraber olacağız” dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin kronik enflasyon sorununu çözdüğü gibi cari açık sorununu da çözmesi gerektiğini de vurgulayarak, daha çok yatırım yapılması için tasarrufların artırılmasının önemine işaret etti ve bunun için herkesin büyük bir sinerji oluşturmasının önem taşıdığını söyledi. 

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, törenin açılışında yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Gül ve Bakan Yazıcı’ya Türk iş dünyasına yaptıkları katkılar için teşekkür etti.

Hizmet Şeref Belgesi alan iş dünyası temsilcilerine de ayrı ayrı teşekkür eden Hisarcıklıoğlu, “Bu ülkede daha üretimin, ticaretin adı yokken onlar üretiyordu, ticaret yapıyordu. Bu ülkede tüccarın itibarı yokken, memur olmayana kız bile verilmediği yıllarda onlar bu işe baş koydular. Kazanırken kazandırmanın, insanlara iş ve aş sağlamanın mutluluğunu öğrettiler, herkese örnek oldular. Dürüst tüccarın ne olduğunu gösterdiler. Hem bu işin cefasını çektiler. Hem de, TOBB camiası içinde farklı kademelerde görev alarak Türk özel sektörünün yükünü üstlendiler. Özel sektörün önünü açmak için, –bu camiadaki herkes gibi- para pul almadan çalıştılar. Bu gayretler sayesinde Türkiye’de girişimci sayısı arttı. İş adamlarımızın, iş kadınlarımızın sayısı arttıkça biz zenginleştik, ülkemiz zenginleşti. İşte bu başarı hikâyesi böyle yazıldı” dedi. Bu camianın kendisine hizmet edenleri, ülkesine hizmet edenleri asla unutmayacağını bildiren Hisarcıklıoğlu, bugün verilen plaketlerin bu emeğin ve vefanın buluşması olduğunu söyledi.