Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Bizim Birlik ve Kardeşlikten Başka Güvenecek Dalımız Yok"

  • Etkinlikler
tobb-cumhurbaskani-bulusmasi-02

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) çatısı altındaki oda ve borsaların başkanları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen istişare toplantısında bir araya geldi. İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın da yer aldığı istişare toplantısından önce oda başkanları Ankara’daki TOBB İkiz Kuleler’de buluştu. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ev sahipliğinde ve Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’nin de katıldığı buluşmanın ardından otobüslerle Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne hareket edildi.

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu öncülüğündeki oda ve borsa başkanları Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki buluşmanın ardından Başbakan Binali Yıldırım’ı da ziyaret ederek istişarede bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Oda ve Borsa Başkanlarına yaptığı konuşmada milletin 15 Temmuz'da, "Bizim bu ülkeden başka vatanımız yoktur ve bu ülkemizi de bu sapıklara bırakmayacağız" mesajı verdiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, milletin o gece köken, meşrep, parti farkı gözetmeksizin sokaklara dökülerek "Bizim birlik, beraberlik ve kardeşlikten başka güvenecek dalımız yoktur" dediğini de anımsattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan yatırımcılardan yeni yatırımlar beklediklerini ifade ettiği toplantıda “Bir ekonomik başarının sahipleri olarak sizlere güveniyorum. Ekonomik göstergelerde hiçbir sıkıntı yok. Darbe girişimine rağmen uluslararası finansmanda hiçbir sıkıntı yok. Beklenenin çok üzerinde talep geliyor. Döviz rezervimiz azalmak şöyle dursun, 125 milyar doların üzerine çıktı. Bu rakam yetmez, hedefimiz 165 milyar dolara Merkez Bankamızın ulaşması. Milletimiz döviz almak için değil, döviz satmak için bankalara hücum etti” dedi. 

Erdoğan bu süreçte bankalara da çağrıda bulunarak konut alımlarında faiz oranlarının tek haneli rakamlara çekilmesi gerektiğini dile getirdi. Erdoğan, "Oranları aşağıya çekip sürümden kazanmalarını isteriz. Hangi banka öz sermayesiyle çalışıyor, hepsi milletin parasıyla çalışıyor. Sürümden kazan. Dünyaya bak, Japonya eksi faiz, Avrupa 1-2. Bizde komisyonları koyduğunda 15'lere gidiyor” şeklinde konuştu.

Eskiden OHAL ilan edildiğinde marketlerin boşaldığını ama şimdi milletin sabahlara kadar meydanlarda ve hayatın normalin üstünde normal olduğunu kaydeden Erdoğan, “OHAL'i neden ilan ettik, birileri karşı çıkıyor. Fransa'da basit bir terör olayı oldu. Önce 3 ay olağanüstü hal ilan ettiler, sonra bir 3 ay daha sonra 6 ay daha uzatıldı. Biz devleti yeniden yapılandırmaya mecburuz. 14 yıllık Başbakan ve Cumhurbaşkanlığım döneminde edindiğim ciddi tecrübeler ve çalışmalar var” şeklinde konuştu.

Erdoğan, FETÖ’nün bürokrasideki gücünü kırmak için ciddi adımlar attıklarını kaydederek TSK içindeki yapının da deşifre olduğunu ve iş dünyası ayağı olduğunu da belirtti. Erdoğan şöyle devam etti:

“Bu eli kanlı örgütün iş dünyası içindeki tüm düzenini tamamen kesmekte kararlıyız. Şu anda yakalananlar, buz dağının görünen yüzü. Diğerleriyle ilgili çalışmalar sürüyor. Şüphesiz bu örgütün bir de iş dünyası ayağı var. En güçlü oldukları yer belki de orası. Çünkü kuraldır, finansı olmayan hiçbir proje başarıya ulaşamaz. Bu eli kanlı örgütün iş dünyası içindeki tüm bağlantılarını, tüm düzenini, tüm akarlarını tamamen kesmekte kararlıyız. Biz bunlara bunlar eğitimle uğraşıyorlar deyip destekler verdik. Ben söyledim Rabbimden af diliyorum, milletimden özür diliyorum. Olaya samimiyetle baktık. Ama ne yazık ki karşımızdakilerden bunu görmedik. Millete kurşun sıkanı nasıl affetmiyorsak, o kurşunu finanse edeni de affetmeyeceğiz. Geldiğimiz yer itibarıyla bu yapının her okulu, dershanesi, evi terör yuvası, her şirketi birer terör organizasyonudur. Bu hain yapı ile ilgili ama fakat diyenler benim indimde gönlü onlarla birlikte olanlardır. Bu adamlar katildir, ellerine masumların kanı bulaşmıştır. Bu adamlar sinsidir, her sözlerinin gerisinde başka bir niyet var. Bu adamlar hırsızdır, sınav sorularını çalarak milyonlarca insanın geleceğini çalmıştır. Tehditle şantajla himmet adı altında işadamlarından da para topladılar.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan:

Oda ve borsa başkanları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yapılan istişare toplantısının ardından Başbakanlık’ta Başbakan Binali Yıldırım ile de bir araya geldi. Toplantıda TOBB çatısı altındaki oda ve borsa başkanlarına seslenen Başbakan Binali Yıldırım, "Şehitlerimiz sayesinde milletimin bütün fertleri beraberce yeni bir destan yazdı. Bu gözü dönmüş katiller, darbe sonrası için her şeyi ince ince hesaplamışlar ama bir şeyi unutmuşlar, o da millet. Milli iradeyi, milleti hesaba katmamışlar. Ankara'da, İstanbul'da Cumhurbaşkanımızı nasıl yakalayacaklarını, nasıl öldüreceklerini hesap etmişler ama Türkiye'de istiklal ruhunu asla hesap edememişler" şeklinde konuştu. Darbe girişimi sonrası hayatını kaybeden şehitlere, ülkenin bölünmez bütünlüğü için PKK terör örgütü ile mücadeledeki şehitlere rahmet, yaralılara da acil şifalar dileyen Yıldırım, şehitlerin bıraktıkları mesajı hiç ama hiç unutmayacaklarını kaydetti.

Türkiye'nin kalkınmasında ve büyümesinde çok büyük emeği olan bir toplulukla bir arada olmanın mutluluğunu yaşadığını belirten Yıldırım, "Sizler üreten, ürettiğini satan, istihdam oluşturan, reel ekonominin temsilcilerisiniz. Yatırım yapıyorsunuz, üretiyorsunuz, ihracat yapıyorsunuz, Türkiye'nin daha kalkınmış ülke olması için risk alıyorsunuz. Akıl teri, alın teri döküyorsunuz. Esnaf ve sanayicilerimizi temsil ediyorsunuz. Türkiye'nin bütün kazanımlarında sizin ve temsil ettiğiniz kesimlerin çok büyük emeği, çok büyük gayreti var, açılan köprülerde, yollarda, inşa edilen hastanelerde, okullarda, yapılan hızlı trenlerde hisseniz var, akıl teriniz, alın teriniz var. Bu emek ve fedakarlığınız için sizlere şahsım adına milletim adına teşekkür ediyorum" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan:

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki toplantıda konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ise TOBB ve Oda-Borsa camiası olarak, dün olduğu gibi yarın da, demokrasiden, milletimizden, devletimizden yana olmaya devam edeceklerini söyledi. ​Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu olağanüstü durum karşısındaki soğukkanlı tavrının ve bu zor süreçte bile ekonomiyi ön planda tutmasının iş dünyasının moralini ve çalışma şevkini artırdığını dile getiren Hisarcıklıoğlu, “Bizler, ülkemizin tüccar ve sanayicileri olarak, daha güçlü bir ekonomi için, hiçbir kesintiye uğramadan yola devam etme azmindeyiz. Bu çerçevede üzerimize düşeni yapıyoruz, yapacağız” şeklinde konuştu.

Hisarcıklıoğlu, 15 Temmuz’da yaşanan olayın sıradan bir darbe girişimi olmadığını kaydederek Türkiye’nin önünü kesme ve emin adımlarla ilerlenen Büyük Türkiye hayalini sonsuza kadar yok etme planı olduğuna işaret etti. TOBB camiasının, oda ve borsaların il ve ilçelerinde, darbe karşıtı mücadelenin şerefli birer neferi olduğuna dikkat çeken Hisarcıklıoğlu FETÖ kaynaklı bu darbe girişiminin ortaya çıkmasıyla birlikte, ilk tepkiyi gösteren meslek örgütü olduklarının altını çizdi.

Hisarcıklıoğlu şöyle devam etti:

“Korsan darbe bildirisi okunur okunmaz, demokrasiden ve milli iradeden yana olan tavrımızı, internet üzerinden ve TV’lerden tüm ülkeye hemen duyurduk. Demokrasiye sahip çıkılması için, 81 il ve 160 ilçede Oda ve Borsalarımızın meclis üyesi, meslek komitesi üyeleri dahil 85 bin kişiye SMS mesajı attık. Ertesi gün 16 Temmuz’da gazi Meclisimize gittik. Meclis Başkanımıza, siyasi partilere taziye ziyaretinde bulunduk. Meclisteki tarihi oturuma katılarak, Türk iş dünyası olarak demokrasiden yana olduğumuzu gösterdik. 19 Temmuz’da 365 Oda ve Borsamızla birlikte darbeye karşı tepkimizi, 81 il ve 160 ilçede eş zamanlı olarak gösterdik. ‘Demokrasi Vazgeçilmezimiz, Milli İrade Gücümüz, Kardeşliğimiz Geleceğimizdir’ dedik. 20 Temmuz’da da 538 STK temsilcisi ile TBMM’yi bir kez daha ziyaret ettik. ‘Demokrasiye Bağlılık’ bildirimizi deklare ettik. Yurt dışındaki tüm muhataplarımızla temasa geçtik. Demokrasimizin ve ekonomimizin sapasağlam ayakta olduğunu, Türkiye’ye yönelik hiçbir endişe duymamaları gerektiğini bildirdik. Türkiye’deki en büyük uluslararası yatırımcılarla bir araya geldik. Hem yaşadığımız süreci, hem Türkiye ekonomisinin temellerinin nasıl güçlü olduğunu anlattık. Yine tüm bu süreçte, Oda ve Borsalarımız, il ve ilçelerinde, ilk andan itibaren cunta karşıtı bu mücadelenin şerefli birer neferi oldular.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan:
Örnek resim altı

TOBB İkiz Kuleler’de sabah yapılan toplantıda konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ise, 15 Temmuz'da millet olarak bugüne kadar karşı karşıya kalınan en büyük ihaneti yaşadıklarını belirterek, "İşte dünyanın bir türlü anlayamadığı, anlamak istemediği bu birlik ve beraberlik ruhudur. Türk milletinin, liderinin etrafında kenetlediğinde ortaya koyduğu Çanakkale ruhudur. İnşallah bundan sonra hem FETÖ terör örgütüyle hem de diğer işbirlikçileriyle mücadelemizi hep beraber sürdüreceğiz" şeklinde konuştu.

Tüfenkci, Bakanlık olarak iş dünyası vasıtasıyla FETÖ'nün darbe girişimiyle ilgili olayın gerçek yüzünü anlatmaya çalıştıklarını ve bu çalışmalara devam edeceklerini kaydetti. Ekonomik seferberliğe de kaldıkları yerden devam edeceklerini vurgulayan Tüfenkci, "Daha çok üreteceğiz, daha çok çalışacağız, daha çok yeni pazarlara gideceğiz. Sizler darbe girişiminden sonra ekonomiye sahip çıktınız. Bu seferberlikle yeni başarı hikayesini birlikte yazmış olacağız" dedi.