Güney Afrika’dan Sanayiciye 5 Milyar Dolarlık İş Hacmi Çağrısı Yapıldı

  • Etkinlikler
guney-afrika-ulke-gunu-01

İstanbul Sanayi Odası (İSO), Afrika kıtasının en gelişmiş ekonomisine sahip olan Güney Afrika’daki işbirliği ve yatırım imkanlarını değerlendirebilmek amacıyla Güney Afrika Ülke Günü: Türkiye için Fırsatlar etkinliği düzenledi. 22 Şubat 2018 tarihinde Odakule’de İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın ev sahipliğinde düzenlenen etkinliğe Güney Afrika Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçisi Pule Isaac Malefane, Güney Afrika Cumhuriyeti İstanbul Fahri Konsolosu Remzi Gür, Ekonomi Bakanlığı Pretorya Eski Ticaret Başmüşaviri Hakan Karabalık ve İSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Sadık Ayhan Saruhan da katıldı. Gün boyunca Türkiye ve Güney Afrika arasındaki ekonomik ilişkilerin nasıl geliştirilebileceğinin tartışıldığı etkinliğe çok sayıda sanayici ve iş insanı da ilgi gösterdi.

Soldan Sağa Remzi Gür, Pule Isaac Malefane, Erdal Bahçıvan
Soldan Sağa Remzi Gür,
Pule Isaac Malefane,
Erdal Bahçıvan

Etkinliğin açılışında konuşan İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, Afrika kıtasıyla siyasi ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesinin son yıllarda Türkiye’nin uluslararası ekonomik stratejisinde öncelikli bir yer tuttuğunu söyledi. Bahçıvan, bir milyar nüfusa sahip Afrika’ya giriş kapısı olarak görülen Güney Afrika’nın bu bakımdan kendileri için büyük önem taşıdığını dile getirdi.

Güney Afrika Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Pule Isaac Malefane de “Güney Afrika Cumhuriyeti ekonomisi istikrarlıdır ve Türk yatırımcılara açıktır. İki ülke arasında 5 milyar dolarlık bir ticaret hacminin yakın zamanda gerçekleşeceğine inanıyoruz” dedi.

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan
İSO Başkanı Erdal Bahçıvan

Toplantının açılış konuşmasın yapan İSO Başkanı Bahçıvan, iki ülke arasındaki ilişkilerin geçmişinin karşılıklı olarak büyükelçiliklerin açıldığı 1994 yılına dayandığını hatırlattı. Bahçıvan ve bu tarihten önce de iki ülke arasında ticaret ve kültürel işbirliğinin mevcut olduğunu ve ikili ilişkiler sayesinde ülkeler arasında anlamlı bir etkileşimin gelişmiş olduğunu ifade etti. İlişkilerin arzu ettikleri düzeyde gelişmiş olmamasının nedeninin coğrafi mesafe olduğuna değinen Bahçıvan, “Bir Güney Afrika atasözü şöyle der: ‘Bir ağaç dikmek için en iyi zaman 20 yıl öncesidir, ikinci en iyi zaman da şimdidir.’ Biz yirmi yılı aşkın bir süre önce bir temel atmışız. Şimdi de iki ülke arasında dostluk ve işbirliği ağacını dikerek büyütmemiz için en iyi ikinci zamandır. Bu fırsatı iyi değerlendirerek ilişkilerimizi çok daha iyi bir noktaya taşımak bizlerin elinde” şeklinde konuştu.

Güney Afrika’dan Sanayiciye 5 Milyar Dolarlık İş Hacmi Çağrısı Yapıldı

Bahçıvan, bir ihtiyaca dikkat çekerek iki ülke arasında serbest ticaret anlaşması olmadığını ifade etti. Böyle bir anlaşmanın yapılması için Ekonomi Bakanlığı’nın gerçekleştirdiği girişimin kendilerine umut verdiğine dikkat çeken Bahçıvan, Türkiye ile Güney Afrika arasında serbest ticaret anlaşması imzalanması halinde, ekonomik ve ticari ilişkilerin güçlü bir ivme yakalayacağını vurguladı. Güney Afrika Cumhuriyeti’nin Türkiye'nin Sahra’nın güneyindeki Afrika'daki en önemli ticaret ortağı olduğuna değinen Bahçıvan, söz konusu bölgenin en büyük ekonomisine sahip Güney Afrika Cumhuriyeti ile ticaretlerinin Sahra’nın güneyindeki diğer ülkelerle toplam ticaretlerinin yaklaşık yüzde 40'ını oluşturduğunu söyledi.

Güney Afrika Ankara Büyükelçisi Pule Isaac Malefane
Güney Afrika Ankara Büyükelçisi
Pule Isaac Malefane

Güney Afrika Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçisi Pule Isaac Malefane ise kürsüden şöyle konuştu:

“İSO, yaptığı başarılı çalışmalar ile hem sanayiye hem de Türkiye ekonomisine büyük katkı sağlıyor. Türkiye’nin Afrika’nın kalkınmasına yönelik attığı ekonomik ve sosyal adımları takdirle karşılıyoruz. 2018 yılı, Nelson Mandela'nın anısını canlandırmak için Mandela yılı ilan edildi. Türkiye ile ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi çalışmaları da bu kapsamda yapılıyor. Güney Afrika ekonomisi istikrarlı bir ekonomidir. Sermaye yatırımı için Türk yatırımcılarını bekliyoruz. Güçlü bir demokrasimiz var ve ülkemizde hukukun üstünlüğü tesis edilmiş durumdadır. İki ülke arasında 5 milyar dolarlık bir ticaret hacminin yakın zamanda gerçekleşeceğine inanıyoruz” dedi.

Güney Afrika İstanbul Fahri Konsolosu Remzi Gür
Güney Afrika İstanbul
Fahri Konsolosu Remzi Gür

Bahçıvan’ın ardından kürsüye gelen Güney Afrika Cumhuriyeti İstanbul Fahri Konsolosu Remzi Gür, iki yıldır Güney Afrika’nın fahri konsolosu olduğunu söyledi. Zengin yeraltı kaynaklarına sahip olan ülkenin Afrika’da Avrupa kültürüne en yakın ülke olduğunu belirten Gür, komşu ülkeleri ile serbest ticaret anlaşmaları olan Güney Afrika pazarına girebildiklerinde aslında Afrika içine de girmiş olacaklarını ifade etti. Türkiye’nin Güney Afrika’ya Avrupa’dan daha yakın olduğuna değinen Gür, Türk müteşebbislerinin Güney Afrika’da iyi şartlarda iş yapacaklarına inandığını vurguladı. Gür, Güney Afrika’da güvenlik konusunda bir sorun olmadığını düşündüğünü kaydederek Türk yatırımcıları Güney Afrika’ya yatırım ve bu ülkede ortaklıklar kurmaya davet etti.

Ekonomi Bakanlığı Pretorya Eski Ticaret Başmüşaviri Hakan Karabalık
Ekonomi Bakanlığı Pretorya
Eski Ticaret Başmüşaviri
Hakan Karabalık

Ardından Güney Afrika Pazarında İşbirliği ve Yatırım Olanakları başlıklı bir panel düzenlendi. Panelde konuşan Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Bakanlığı’ndan Pretorya Eski Ticaret Başmüşaviri Hakan Karabalık “Bölge insanı bize çok yakın. Güney Afrika, firmalarımız için büyük fırsatlar barındırıyor. Ancak bunun için yerinde gidip görmek ve ziyaret etmek gerekiyor. İş yapmak için güzel bir fırsat var. Gümrük Birliği anlaşmaları ile güney Afrika üzerinden Afrika pazarına ulaşmak mümkün. Ülke hem gelir dağılımındaki uçurum hem de işsizlik gibi sorunlarla uğraşıyor. Bu yüzden oraya yatırım yaparken ekonomik olduğu kadar insani kaygıları da gözetmek gerekiyor” şeklinde konuştu. Güney Afrika Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Ticaret ve Yatırım Müşaviri Tsepho Ranamane ise Güney Afrika ekonomisi ve ülkenin genel görünümü ile ilgili bir sunum yaptı.

Güney Afrika’dan Sanayiciye 5 Milyar Dolarlık İş Hacmi Çağrısı Yapıldı

Daha sonra İSO Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Dolgan’ın yönettiği Türk Firmaların Güney Afrika Pazarındaki Deneyimleri başlıklı oturumda Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu ile Repkon Makina ve Kalıp Satış Direktörü Ekrem Eriş ve Repkon Makina ve Kalıp Mali İşler Direktörü Mehmet Balaban, Güney Afrika ile ilgili kendi deneyimlerini dinleyicilerle paylaşarak daha sonra onlardan gelen soruları yanıtladı.

Güney Afrika’dan Sanayiciye 5 Milyar Dolarlık İş Hacmi Çağrısı Yapıldı