İş ve Sanayi Dünyasının Önde Gelen Temsilcileri “Sahur Programı”nda Buluştu

  • Etkinlikler
sahur-toplantisi-01

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Akar ve İSO Meclis Başkanlık Divanı Katip Üyesi Serdar Urfalılar tarafından üç yıldır yapılan ve İstanbul iş dünyasının önde gelen isimlerini buluşturan geleneksel “Sahur Programı” 2 Haziran’da Bridge restoranda yapıldı.

Programda Sağlık ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eski Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile birlikte İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç, Türkiye İhracatçılar Meclisi Yönetim Kurulu Başkan Vekili Tahsin Öztiryaki sanayicilerle güncel ekonomik konularla ilgili sohbet etti, sanayicilerin merak ettiği soruları yanıtladı.

İş ve Sanayi Dünyasının Önde Gelen Temsilcileri “Sahur Programı”nda Buluştu 04

İSO Meclis Başkan Yardımcısı Hasan Büyükdede, İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İrfan Özhamaratlı, İSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Sadık Ayhan Saruhan, İSO Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Tacir ve İSO Yönetim Kurulu Eski Üyesi Nahit Kemalbay’ın da bulunduğu toplantıya çok sayıda İSO Meclis ve Meslek Komitesi üyesi de katıldı.

İş ve Sanayi Dünyasının Önde Gelen Temsilcileri “Sahur Programı”nda Buluştu 03

Etkinlikte konuşan Sağlık Eski Bakanı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eski Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, toplum olarak son 150-200 yıldır alın terinin kutsallığının yanına akıl terini koyamadıklarını söyledi. Akıl terini başkalarına havale ettiklerini dile getiren Müezzinoğlu, AR-GE, inovasyon ve icat konusunda ilerleyemediklerini ifade etti. Gelecek nesillere eğitim sistemi yoluyla akıl terinin önemini anlatmaları gerektiğini vurgulayan Müezzinooğlu, gelişmiş Batılı ülkelerin kurumsallaşma, marka, inovasyon gibi kavramları akıl teri ile bulduğunu hatırlattı. Dünyanın başardığı bu süreci Türkiye’nin kendi değerleri ile başarabileceğini anlatan Müezzinoğlu, buna zemin hazırlayacak bir eğitim sistemine ihtiyaç duyduklarını anlattı. Müezzinoğlu, Türkiye’nin güçlü bir potansiyeli olduğunu belirtti ve makul bir şekilde sağduyu ve ortak aklı öne çıkararak güven ve istikrarı sağlayabileceklerini aktardı.

İş ve Sanayi Dünyasının Önde Gelen Temsilcileri “Sahur Programı”nda Buluştu 02

İSO Başkanı Bahçıvan da programda sanayicilere güncel gelişmeler hakkında düşüncelerini aktardı. Türkiye’nin zorlu bir dönemden geçtiğini söyleyen Bahçıvan, bu nedenle ekonominin check up’ını doğru yapmaları gerektiğini belirtti. Bahçıvan, İSO olarak son üç günde İSO 500 ve PMI verilerini açıkladıklarını dile getirdi. Bahçıvan, İSO 500 sonuçlarının son 13 yılın en iyi verisi olurken PMI verilerinde ise son sekiz yılın en olumsuz rakamı geldiğini ve Türkiye’nin oynak tansiyon dönemi içinde olduğunu aktardı. Bu bağlamda ekonomik istişarelerin doğru yapılmasının önemli olduğuna dikkat çeken Bahçıvan, Türkiye ve İstanbul ekonomisi için kurumların çok daha yakın çalışması konusunda görüş birliği içinde olduklarını anlattı. Bahçıvan, ekonominin gerçeklerini paylaşıp samimi ve dürüst analizleri yapabilirlerse karar vericilerin de sorunlar karşısında hızlı reaksiyon verebileceğini dile getirdi.

İş ve Sanayi Dünyasının Önde Gelen Temsilcileri “Sahur Programı”nda Buluştu 01

İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç de yaptığı konuşmada ihracatın artarken aynı şekilde ihracatın ithalatı karşılama oranının da artırılması gerektiğini söyledi. İhracat büyümesinin dünya ile aynı oranda olduğunu ve paralellik taşıdığını aktaran Avdagiç, üretime ve katma değeri öne çıkaran bir yapının devreye girmesini beklediklerini ifade etti. Son zamanlarda turizm, finans ve kültür alanındaki kimliği biraz daha öne çıkarılarak sanayi kimliğinin geri plana itildiğini düşündüğü İstanbul için İSO ile önümüzdeki dönemde ciddi bir söylem birliği içinde olacaklarını söyleyen Avdagiç, İstanbul’un ekonomimize yarattığı katkıyla orantılı bir hizmet alamadığını dile getirdi ve bu konuları de önümüzdeki dönemde gündeme getireceklerini vurguladı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi Yönetim Kurulu Başkan Vekili Tahsin Öztiryaki, Türkiye’nin ihracatının oldukça güçlü biçimde büyüdüğünü söyledi. Öztiryaki, ihracatçıların gayretleri ile daha da büyük başarılara imza atacaklarını aktardı.