İSO Başkanı Bahçıvan’dan Aile Şirketlerine Tavsiyeler

  • Etkinlikler
6.aile-kongre-01

İstanbul Kültür Üniversitesi Aile İşletmeleri ve Girişimcilik Uygulama ve Araştırma Merkezi (AGMER) tarafından organize edilen, 6. Aile İşletmeleri Kongresi'nde, İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ana konuşmacı olarak yer aldı.

İstanbul Kültür Üniversitesi Aile İşletmeleri ve Girişimcilik Uygulama ve Araştırma Merkezi (AGMER) tarafından organize edilen, 6. Aile İşletmeleri Kongresi 10-11 Nisan 2014 tarihlerinde İstanbul’da düzenleniyor.

İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın, 10 Nisan 2014 tarihinde ana konuşmacı olarak yer aldığı kongrede “Aile İşletmelerinde Kadın Yöneticiler”, “Aile İşletmelerinde Profesyonel Yöneticiler”, “Aile İşletmelerinde Genç Yöneticiler” panelleri ile “Sürdürülebilir Aile İşletmesi Olmak İçin” isimli söyleşiler gerçekleştiriliyor.

İSO Başkanı Bahçıvan, kongrede yaptığı konuşmada aile şirketlerinin bütün ülke ekonomilerinin olduğu gibi Türkiye’nin de bel kemiğini oluşturduğunu söyleyerek sözlerine başladı.

Aile işletmelerinin, faaliyet gösterdikleri ülkelerin sosyo-ekonomik yapılarının gelişmesinde ve modernizasyonunda anahtar konumunda olduğunu dile getiren Bahçıvan, “Yeni iş yaratma, başarılı girişimlerde bulunma, bölgesel gelişmişlik farklarını azaltma ve demokratik yaşamı destekleme konularında aile işletmeleri önemli fonksiyonlara sahip. Bunlara ilaveten, aile; tüm dünyada yeni girişimler için en önemli sermaye kaynağıdır. Aile işletmeleri istihdam yaratma açısından da çok önemlidir. Bu işletmeler, faaliyette bulundukları ülkeye göre milli gelire yüzde 50-70 arasında bir katkı sağlamaktadır” dedi.

Aile işletmelerini geleceğe taşımanın en etkin yolunun kurumsallaşmaktan geçtiğinin altını çizen Bahçıvan, kurumsallaşma süreçlerinde profesyonel yöneticilerin rolü ve bu tarz yöneticilerde aranan niteliklerin iyi belirlenmesi, şeffaflık, hesap verebilirlik ve denetimin en başta gelen ilke olması tavsiyelerinde bulundu.

Bahçıvan kurumsallaşmanın aile şirketlerinde önemli olduğunu ancak bunun için çok sabırlı ve uzun vadeli bir planla hareket etmek gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi:

“Aile işletmelerini geleceğe taşımanın en etkin yolu kurumsallaşmaktan geçmektedir. Bu noktada nasıl bir kurumsallaşma sorusu önem kazanmaktadır.

Kurumsallaşma süreçlerinde profesyonel yöneticilerin rolü ve bu tarz yöneticilerde aranan nitelikler iyi belirlenmeli, şeffaflık, hesap verebilirlik ve denetim en başta gelen ilke olmalıdır.

Kurumsallaşmış işletmelerde; kişiler yerine şirketin ortak hedefleri ve amaçları doğrultusunda organizasyon vardır. Yetkiler ve sorumluluklar dağıtılmıştır. Standartlar, kurallar ve ilkeler eşliğinde saygı ve sevgiye dayalı bir çalışma ortamında yukarıdan aşağıya kadar herkes görev ve sorumluluklarını bilmektedir.

Aile şirketlerinde kurumsallaşma arayışlarında genellikle dışarıdan bir modelin şirkete aşılanması yolu tercih ediliyor. Oysa bu tür süreçler başlatılırken asıl dikkate alınması gereken nokta; ailenin karakteristik özellikleri olmalıdır. Tabii bu, kısa vadede aceleye getirilerek çözülebilecek bir konu değildir. Sonuç olarak, aile şirketlerinde sağlıklı bir kurumsallaşma için uzun vadeli bir plan eşliğinde sabrın da önemi büyüktür. “

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan'ın konuşma metni Attach