İSO’nun Düzenlediği “Rusya: Türkiye İçin Fırsatlar” Etkinliğine İlgi Büyük Oldu

  • Etkinlikler
rusya-ulke-gunu-icmanset

İstanbul Sanayi Odası (İSO), Türkiye’nin önemli ekonomik partnerlerinden olan Rusya ile ilgili işbirliği ve yatırım fırsatlarını konuşmak ve ekonomik ilişkileri daha da geliştirmek için, Rusya İstanbul Başkonsolosluğu’nun katkısı ile “Rusya Ülke Günü: Türkiye için Fırsatlar” etkinliği düzenledi. İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Adnan Dalgakıran’ın ev sahipliğinde InterContinental Hotel’de düzenlenen ve Rusya İstanbul Başkonsolosu Andrey Podelyshev’in de katıldığı etkinliğe iş ve sanayi dünyası yoğun ilgi gösterdi.

İSO’nun Düzenlediği “Rusya: Türkiye İçin Fırsatlar” Etkinliğine İlgi Büyük Oldu 01

Etkinliğin açılışında konuşan İSO Başkan Yardımcısı Adnan Dalgakıran, Türk sanayisinin dünya ticaretinde ağırlığını artırdığını belirterek 200’e yakın ülkeye ihracat yapan Türkiye sanayisinin en önemli kurumunun İSO olduğunu söyledi. Dünyada ticari ilişkilerde komşu ülkelerin öncelikli olduğunu ifade eden Dalgakıran, Türkiye’nin de bu konuda önemli bir konumu olduğunu kaydetti. Rusya’nın bu bağlamda Türkiye’nin en önemli ticari partneri olması gerektiğine değinen Dalgakıran, büyük nüfusu ve yeraltı ve yer üstü kaynakları bakımından Rusya’nın dünyanın en etkili ülkelerinden biri olduğunu dile getirdi.

İki ülke ekonomisinin birbirini tamamlayan özelliklere sahip olduğuna dikkat çeken Dalgakıran, Türkiye’nin rekabetçi endüstrilerde faaliyet gösterdiğini ve KOBİ’ler aracılığıyla ihracat yaptığını belirterek Rusya’nın ise teknoloji ve doğal kaynaklarda güçlü olduğuna işaret etti. İki ülkenin farklı kulvarlarda koştuğunu dile getiren Dalgakıran, “İki ülkenin 17 milyar dolarlık ticaret hacmi, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla bazında 2 trilyon dolarlık büyüklüğe sahip Türkiye ve Rusya ekonomileri için potansiyelin altında" dedi.

İSO Başkan Yardımcısı Adnan Dalgakıran
İSO Başkan Yardımcısı
Adnan Dalgakıran

Enerji, yaş meyve sebze, tekstil ve hazır giyim firmalarının çalışmalarını devam ettirmesi gerektiğine değinen Dalgakıran, ancak bunun dışına da çıkmaları gerektiğini dile getirdi. Rusya’da 1.300 Türk firmasının 10 milyar dolarlık yatırımı olduğunu belirten Dalgakıran bu rakamın düşük olduğunu kaydetti. Kendilerinin Rusya’yı, Rusya tarafında da Türkiye’yi tanıyan iş insanları ve bürokratlar olduğunu belirten Dalgakıran, pratik önlemlerle iki ülke arasındaki işbirliğinin ivmelenmesini engelleyen unsurları aşabileceklerini dile getirdi. Dalgakıran Türk müteahhitlerinin bugüne kadar toplam 65 milyar dolarlık 1.910 proje üstlendiğini ve bu konuda yaşanan başarının diğer sektörlerde de yaşanabileceğini kaydetti.

Rusya İstanbul Başkonsolosu Andrey Podelyshev
Rusya İstanbul Başkonsolosu
Andrey Podelyshev

Rusya İstanbul Başkonsolosu Andrey Podelyshev ise konuşmasında son bir yıldır ikili ilişkilerin yeniden olması gerektiği yere gelmeye başladığını söyledi. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bu yıl üç defa bir araya geldiğini hatırlatan Podelyshev, ilişkilerin yoğunlaşmasının engelleri aşmalarını kolaylaştırdığını kaydetti.

Yaşanan krizin ardından düşüşe geçen ilişkilerin yeniden yükselme eğilimine girdiğini kaydeden Podelyshev, istatistiklere göre bu yılın ilk yarısında geçtiğimiz yılın ilk yarısına göre yüzde 30’luk ticari hacimde yükseliş olduğunu belirtti. Bu rakamların 2015’teki kriz öncesindeki rakamların gerisinde olduğuna işaret eden Podelyshev, bazı sorunların halen mevcut olduğuna işaret etti. Türk tarım ürünlerine yönelik kısıtlamaların adım adım çözüldüğünü dile getiren Podelyshev, 1 Eylül’de bazı kısıtlamaların kaldırıldığına değindi.

İSO’nun Düzenlediği “Rusya: Türkiye İçin Fırsatlar” Etkinliğine İlgi Büyük Oldu 02

Enerji sektörünün önemli olduğunu ifade eden Podelyshev, Türk Akımı projesinin devam ettiğini ve Karadeniz havzasında deniz altına 220 km’lik boru hattı döşendiğini söyledi. Podelyshev, Akkuyu Nükleer Santrali için çalışmaların devam ettiğini ve Mavi Akım çerçevesinde enerji güvenliği çalışmalarının sürdürüldüğünü kaydetti. Siyasi alandaki çabaların kendilerine gerekli altyapıyı oluşturduğunu dile getiren Podelyshev, siyasi iradenin niyetini belirttiğini ve sıkı işbirliğinden yana olduklarını vurguladı. Podelyshev, Başkonsolosluk olarak Rusya’da iş yapmak isteyen sanayicilere her türlü desteği göstermeye hazır olduklarını sözlerine ekledi.

Ekonomi Bakanlığı Moskova Ticaret Eski Müşaviri
Hasan Murat Nesimoğlu
Ekonomi Bakanlığı Moskova
Ticaret Eski Müşaviri
Hasan Murat Nesimoğlu

Açılış konuşmalarının ardından kürsüye gelen Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Bakanlığı Moskova Ticaret Eski Müşaviri ( 2009-2014) Hasan Murat Nesimoğlu, Rusya’daki yatırım imkanları hakkında ayrıntılı bir sunum yaptı. Nesimoğlu, sunumunda görev yaptığı dönemdeki tecrübeleri aktarırken aynı zamanda sanayici ve iş insanlarının dikkat etmesi gereken hususlara değindi. Rusya Federasyonu Türkiye Ticaret Mümessilliği Müşaviri Alexander Bakustin ise Rusya’nın ekonomik ve ticari kapasitesi hakkında bilgiler verdi. Bakustin, Rusya’daki yatırım fırsatlarını ayrıntılı olarak katılımcılar ile paylaştı.

Rusya Federasyonu Türkiye Ticaret Mümessilliği Müşaviri Alexander Bakustin
Rusya Federasyonu Türkiye
Ticaret Mümessilliği Müşaviri
Alexander Bakustin

Ardından Türk Firmaların Rusya Pazarındaki Deneyimleri başlıklı panelde Şişecam Cam Ambalaj Grubu Rusya Başkanı Aydın Süha Önder, Tırsan - Kassbohrer Rusya Genel Müdürü Utku Abay ve Gül Elektrik Ticaret ve Sanayi AŞ’nin sahibi Cengiz Gül, Rusya’daki faaliyetleri hakkında bilgiler verdi. Panelin ardından soru-cevap bölümünde katılımcıların Rusya ile ilgili soruları yanıtlandı.

İSO’nun Düzenlediği “Rusya: Türkiye İçin Fırsatlar” Etkinliğine İlgi Büyük Oldu 03