İSO’nun Yaptığı Romanya Ülke Günü’ne Sanayici ve İş İnsanları Yoğun İlgi Gösterdi

  • Etkinlikler
romanya-ulke-gunu-01

İstanbul Sanayi Odası (İSO), iki ülke arasında karşılıklı ekonomik işbirliği ve yatırımları artırmak amacıyla Romanya Ülke Günü etkinliği düzenledi. Odakule’deki etkinlik İSO Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Tacir’in ev sahipliğinde ve Romanya’nın Ankara Büyükelçisi Gabriel Şopanda’nın katılımı ile gerçekleşti. Etkinliğe çok sayıda sanayici ve iş insanı katılarak Romanya’daki fırsatlar ile ilgili bilgi edinme şansını yakaladı.

İSO Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Tacir, etkinlikte yaptığı konuşmada iki ülke arasındaki ilişkilerin her alanda daha da ileriye götürülmesine yönelik karşılıklı irade çerçevesinde, 2011 Aralık ayında imzalanan Stratejik Ortaklık Belgesi'yle ilişkilerin stratejik ortaklık seviyesine yükseltildiğini söyledi. Tacir, söz konusu Stratejik Ortaklık Belgesi’nin hayata geçirilmesine yönelik Eylem Planı’nın ise Mart 2013’te imzalandığını hatırlattı. Yakın siyasi diyalog ve dostane ilişkilerin karşılıklı üst düzey ziyaret trafiğine de yansıdığına değinen Tacir, bu çerçevede Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Mart 2015’te Romanya'ya resmi ziyarette bulunduğunu ifade etti.

İSO Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Tacir
İSO Yönetim Kurulu Üyesi
Mustafa Tacir

Romanya’nın AB üyesi olmayan ülkeler içinde en büyük, tüm ülkeler içinde ise beşinci en büyük ticari ortağı konumunda olduklarına işaret eden Tacir, 2017 yılında yaklaşık 5.6 milyar dolar olarak gerçekleşen ticaret hacminin potansiyelin oldukça altında olduğunu ve bunu kısa vadede 10 milyar dolara çıkartmayı hedeflediklerini anlattı.

Tacir, önemli transit yollar üzerinde bulunması, eğitimli işgücü, gelişmiş altyapısı ile yatırımcılar için cazip bir ülke konumunda olan Romanya’da yaklaşık 14 bin Türk firmasının faaliyet gösterdiğini dile getirdi. Tacir, Türkiye’nin Romanya'da en çok şirket kuran üçüncü ülke olduğunu belirtti. Türk sermayeli firmaların Romanya’da özellikle bankacılık, inşaat, menkul kıymetler, gıda işleme ve üretimi, plastik maddeler üretimi, ambalaj sanayi, orman ürünleri, elektrikli malzeme üretimi, nakliye, turizm, iç ve dış ticaret alanlarında faaliyet gösterdiğini ifade eden Tacir, AB üyesi olan Romanya’nın Avrupa Ortak Pazarı’nın bir parçası olması sayesinde yatırımcıların faaliyetlerini tüm AB ülkelerine yayabilmelerine imkan tanıdığını söyledi.

Tacir, Romanya’da bulunan ve Avrupa’nın en büyük limanlarından biri olan Köstence limanının Türk mallarının hem Romanya pazarına girmesine hem de Avrupa Ortak Pazarı’na açılabilmesine imkan tanıması bakımından oldukça önemli olduğuna dikkat çekti. Türkiye ve Romanya arasında fiziki bir sınır olmasa da Romanya’yı Karadeniz üzerinden komşu olarak gördüklerini belirten Tacir, Romanya ile bölgedeki imkanları birlikte değerlendirmek ve çok daha büyük bir potansiyele sahip ticari ilişkileri daha ileri seviyelere çıkarmaları gerektiğini anlattı.

Romanya’nın Ankara Büyükelçisi Gabriel Şopanda
Romanya’nın Ankara Büyükelçisi
Gabriel Şopanda

Romanya’nın Ankara Büyükelçisi Gabriel Şopanda ise Türkiye ile tarihe dayanan iyi ilişkileri olduğunu söyledi. Romanya’nın dinamik ve istikrarlı bir ekonomiye sahip olduğuna değinen Şopanda, 2018 yılında iki ülkenin ilişkilerinin 140. yılını kutladıklarını ifade etti. İki ülke arasındaki ticaret hacminin arttığını belirten Şopanda, karşılıklı ticaretin tüm taraflara katkı yapacağını anlattı. Sanayici ve iş insanlarının yeni fırsatları ortaya çıkarmak konusunda çok mahir olduğunu vurgulayan Şopanda, devletlerin görevinin onlara yol açmak ve kaynaklarla onları desteklemek olduğunu belirtti.

Romanya’nın AB’nin en çok büyüyen ülkeleri arasında yer aldığını dile getiren Şopanda, işsizlik ve enflasyonun düşük olduğunu ve yatırım için çok elverişli bir ortam olduğunu söyledi. Devletin yatırımcılara yönelik teşviklerinin yanı sıra tesis kurma ve işgücü maliyetlerinin de avantajlı olduğunu aktaran Şopanda, ülkedeki mali istikrarın da yatırım için olumlu olduğunu anlattı. Şopanda, Türkiye ile yüzyıllarca aynı bölgede yaşadıklarına işaret ederek Türk iş camiasına “Fikirleriniz varsa kapımızı çalın ve konuşalım” çağrısında bulundu.

Romanya Eski Ticaret Müşaviri Mükerrem Aksoy
Romanya Eski Ticaret Müşaviri
Mükerrem Aksoy

Romanya Pazarında İşbirliği ve Yatırım Olanakları başlıklı panelde konuşan Romanya Eski Ticaret Müşaviri Mükerrem Aksoy da Romanya’nın topraktan petrol ve doğal gaz çıkaran tek AB ülkesi olduğunu söyledi. Romanya ile dış ticaret hacminin gelişmemesinde Romanya’yı doğru okuyamamanın etkisi olduğuna değinen Aksoy, KDV’nin gümrüklerde peşin ödenmesi ve ülkedeki ticaret kültüründe stok yapma anlayışının olmamasına karşı önlemler geliştirmeleri gerektiğini anlattı. Romanya’da kurulan firmaların AB desteklerinden yararlandığına değinen Aksoy, kayıtlı 14 bin Türk firmasının toplam 6 milyar euro sermaye değeri olduğu bilgisini verdi.

Romanya Ankara Büyükelçiliği Ticaret ve Ekonomi Müşaviri Corneliu Diaconita
Romanya Ankara Büyükelçiliği
Ticaret ve Ekonomi Müşaviri
Corneliu Diaconita

Aynı panelde konuşan Romanya Ankara Büyükelçiliği Ticaret ve Ekonomi Müşaviri Corneliu Diaconita, İstanbul’un özel sektörün merkezi olduğunu ve ticari ilişkilerin de yüzde 80’e yakınının sanayi ürünlerinin oluşturduğunu belirterek toplantının İSO tarafından düzenlenmesinin anlamlı olduğunu söyledi. 2017 yılında yüzde 6,9 büyüyen Romanya’nın bu performansının AB içinde en yüksek oran olduğunu belirten Diaconita, Türkiye ve Romanya’nın birbirini tanıyan iki ülke olduğunu ve ticari ilişkilerde bunun önemli olduğunu vurguladı. Uluslararası yatırımların her geçen gün arttığını açıklayan Diaconita, bunun da yatırım ortamının ne kadar uygun olduğunun bir kanıtı olduğunu sözlerine ekledi.

Yapılan konuşma ve sunumların ardından İSO Genel Sekreter Vekili Haktan Akın’ın moderatörlüğünü yaptığı “Türk Firmaların Romanya Pazarındaki Deneyimleri” başlıklı bir panel düzenlendi. Panele katılan Bera Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Alaboyun, Superlit Boru Sanayi Genel Müdürü Turgay Aytekin, Kastamonu Entegre Strateji ve İş Geliştirme Direktörü Dr. Hüseyin Güler ve Alarko Holding İş Geliştirme ve Proje Finans Grup Koordinatör Yrd. Hakan Aytekin, Romanya’da yaşadıkları iş ve yatırım tecrübelerini dinleyicilere aktarırken sonrasında onlardan gelen sorulara yanıt verdi.