“İstihdam Seferberliği 2019 İstanbul Buluşması” Gerçekleşti

  • Etkinlikler
istihdam-bulusmasi-01

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) işbirliğinde başlatılan İstihdam Seferberliği kapsamında, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mevlüt Uysal’ın ev sahipliğinde “İstihdam Seferberliği 2019 İstanbul Buluşması” Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un katılımıyla yapılan toplantıya TOBB Yönetim Kurulu Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan da katılarak birer konuşma yaptı.

İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İrfan Özhamaratlı ve İSO Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Akar’ın da katılarak izlediği İstihdam seferberliği 2019 İstanbul Buluşması’nda, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mevlüt Uysal, İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, Deniz Ticaret Odası Başkanı Tamer Kıran, İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz, MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan ve ASKON Genel Başkanı Orhan Aydın da istihdam seferberliği kapsamında yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdiler, bu seferberliğin ülkemiz ve ekonomimiz açısından önemine değinen konuşmalarını yaptılar.

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya
İstanbul Valisi Ali Yerlikaya

Ev sahibi olarak buluşmanın açılış konuşmasını yapan İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İstanbul’un sahip olduğu güç, motivasyon ve potansiyel ile Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından başlatılan ve 2.5 milyon istihdamı hedefleyen seferberliğe en büyük katkıyı sunacağından emin olduğunu söyleyerek “İstanbul’daki 500 binin üzerinde olduğunu bildiğimiz işletmenin, sağlanan bu teşviklerle her biri iki yeni istihdam sağlasa bile, bu seferberlik kapsamındaki hedefin yarısına şehrimizden katkı sunmuş olacağız. Ben İstanbullu işverenlerimizin bunu başaracağına bütün kalbimle inanıyorum” dedi.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, toplantıda yaptığı konuşmada "2018'in İŞKUR verilerine baktığımız zaman, umutla söyleyebiliriz ki geçen yılın ilk iki ayına göre İŞKUR yerleştirme oranlarımız bizim yüzde 10 oranında daha iyi durumda. İnşallah Ocak 2019'da daha yüksek bir istihdamı tamamlayacağız. 2.5 milyon istihdam sözümüzü de gerçekleştireceğimize inanıyoruz" dedi.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler
Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk

Selçuk, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği iş birliğinde yürütülen "İstihdam Seferberliği 2019 İstanbul Buluşması"ndaki konuşmasında küreselleşen ekonomide belirlenen ekonomik hedeflere ulaşmak için seferberlik ruhu içerisinde çalışılması gerektiğini vurguladı.

Kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektör iş birliğiyle istihdam hedeflerinin yakalanabileceğini anlatan Selçuk, yerli ve milli üretime daha fazla yatırım yaparak, ekonomide dışa bağımlılığı azaltarak yeni istihdam alanları açmaya devam edilmesi gerektiğini anlattı.

Selçuk, Türkiye'nin sahip olduğu gerçek potansiyel ortaya çıkarılırsa dünyanın 10 güçlü ekonomisinden biri olunabileceğini belirterek, "Bu coğrafya sahip olduğu ekonomik zenginlikler ve fırsatlar bakımından bize o kadar çok imkan sunuyor. Bunları birlikte değerlendireceğiz, imkan ve fırsatları birlikte oluşturacağız. İstanbul kadim medeniyetimizin başat şehri olmasının yanı sıra ekonomide, ticarette ürettiği katma değerle sanayimizin de lokomotifi olmakta" diye konuştu.

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan
İSO Başkanı Erdal Bahçıvan

Buluşmada konuşan İSO Başkanı Bahçıvan, iş, aş ve Türkiye ekonomisine katma değer yaratmak denince, haklı olarak ilk akla gelen sektörlerin başında sanayinin geldiğini söyledi. Kaliteli, sürdürülebilir ve kalıcı istihdamın sanayi sektöründe olduğunu belirten Bahçıvan, bu inanç eşliğinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından bundan iki yıl önce TOBB bünyesinde başlatılan istihdam seferberliğinde de oda olarak etkin katılımı göstermiş olduklarını hatırlattı. Bahçıvan, İSO olarak, iki yıl önce hayata geçirilen “İstihdam Seferberliği” kampanyasında olduğu gibi, iki hafta önce yine Cumhurbaşkanı’nın himayesinde “Burası Türkiye Burada İş Var” sloganıyla başlayan yeni İstihdam Seferberliği-2019 kampanyasına da İSO ve tüm sanayiciler olarak aynı ulvi amaç doğrultusunda oldukça önem verdiklerini anlattı.

Bu seferberliğe daha ilk günden itibaren, SGK, İŞKUR ve ilgili bakanlık uzmanlarıyla birlikte düzenlemekte oldukları çeşitli seminer, eğitim ve paneller eşliğinde bütün heyecanlarıyla kendilerinin de katıldığını ifade eden Bahçıvan, “Geçen haftadan bu yana sayıları altıyı bulan, gerek Odamız merkezinde ve gerekse Hadımköy’den Tuzla’ya, Beylikdüzü’nden İMES ve İSTOÇ’a kadar İstanbulumuzun istihdam deposu sanayi bölgelerimizdeki sektörel derneklerin işbirliğiyle düzenlediğimiz etkinliklerimize yoğun bir ilgi olduğunu burada ifade etmek isterim” dedi.

Türkiye’de toplumsal huzur ve istikrar için işsizliğin düşmesi, istihdamın artması, ekonominin çarklarının dönmesinin son derece önemli olduğuna değinen Bahçıvan, sanayiciler olarak içinde bulundukları şartlar zor olsa da istihdam temelinde 8 başlıkta getirilen yeni destek ve teşviklerin sanayicilere her şeyden önce moral vereceğini ve motivasyon yaratacağını ekledi.

Bahçıvan şöyle devam etti:

Sağlanan bu moral ve motivasyon eşliğinde, İstihdam Seferberliği 2019 kapsamında İstanbul Sanayi Odası olarak az önce sözünü ettiğim bir dizi etkinlik haricinde, oda olarak daha ilk gün attığımız adımlar oldu. Öncelikle daha ilk gün Burası Türkiye Burada İş Var sloganıyla başlatılan İstihdam Seferberliği 2019 programı ile ilgili tüm üyelerimiz bilgilendirilmiştir. Odamız web, sosyal medya, afiş, broşür gibi iletişim kanallarını da en etkili şekilde kullanarak, bu önemli seferberlik ile ilgili hızlı bir farkındalık yaratılmasına katkı sunduk ve sunmaya da devam ediyoruz. Bu konuda Valiliğimiz başta olmak üzere paydaşlarımızla etkili bir diyalog ve işbirliği içinde olduğumuzu özellikle ifade etmek istiyorum. Biz sanayiciler, attığımız her adımda ‘Önce Türkiye’ diyoruz. Ülkemizin toplumsal refahı ve barışı için aş ve iş üretmeyi hep öncelikli görevimiz olarak kabul ediyoruz. Bundan sonra da aynı anlayış ve kararlılıkla yolumuza devam edeceğiz.”

TOBB Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu
TOBB Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ise TOBB Türkiye Ekonomi Şurası’nda, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeni bir istihdam seferberliği başlatılması konusunda iş dünyasına bir çağrıda bulunduğunu hatırlatarak, “Bunun ardından, Çalışma Bakanımızla günlerce, gece geç saatlere kadar çalıştık. Daha sonra Hazine veMaliye Bakanımızla bir araya geldik. Bakanlarımızın icracı ve vizyoner yaklaşımları sayesinde, yeni, kapsamlı ve cesur bir teşvik paketi hazırlandı. Yeni istihdam yapacaklar için, daha önce olmayan maaş desteği ve sonrasında vergi ve prim indirimi geldi. Ekonomik sıkıntı yaşayan, işleri yavaşlayanlar için, istihdamı muhafaza ettiren, kısa çalışma ödeneği sağlandı” dedi.

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan

Bakan Selçuk ile 25 Şubatta İstihdam Seferberliğini başlattıklarını ifade eden TOBB Başkanı, 81 il ve 160 ilçedeki, 365 Oda ve Borsa ile bu işi üstlendiklerini ve her ildeki, Oda ve Borsa bünyesinde, destek ve teşvik tanıtım merkezleri kurduklarını anlattı.

Tüm iş dünyasına ve işverenlere tekrar çağrıda bulunan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Türkiye’nin gücüne ve geleceğine güvenin. İstihdam kampanyasına katılın. Bu tarihi desteklerden faydalanın. Biz küçük firmayız, ilave 1 kişi alsak ne olacak demeyin. Bakın eskiden büyüklerimiz anlatırdı. Nemrut, ona karşı gelen İbrahim Peygamberin ateşte yakılması için emir vermiş. Nemrut’un askerleri de meydanda büyük ateş yakmış. Herkes korku içinde sessizce izliyormuş. Derken bir karınca, ağzında küçücük bir damla suyla, ateşe doğru yönelmiş. Bunu gören bir başka karınca arkasından bağırmış. Nereye gidiyorsun, şu ateşin büyüklüğüne bak, bir damla suyla koskoca ateşi söndürebileceğini mi sanırsın. Olsun demiş karınca, hiç olmazsa hangi tarafta olduğum anlaşılır. İşte biz de, işsizliğe karşı, istihdamın safında yer almalıyız” şeklinde konuştu.