İTÜ Çekirdek BigBang’de İSO’nun Ödüllerini Hyggefood Company, Filamex ve İltema Aldı

  • Etkinlikler
itu-cekirdek-01

İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) İTÜ Çekirdek Big Bang 2018 girişimcilik yarışmasında verdiği İSO Geleceğin Sanayicisi Büyük Ödülü’ne Hyggefood Company, FilameX ve İltema girişimleri layık görüldü. Toplam 200 bin TL’lik ödül, İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Adnan Dalgakıran tarafından girişimlere takdim edildi.

İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Adnan Dalgakıran, İSO Yönetim Kurulu Üyesi Sultan Tepe, İSO Meclis Üyeleri Kemal Karabel ve Bülent Taş’tan oluşan jürinin kazananı belirlediği yarışmada Hyggefood Company, 100 bin TL’nin sahibi olurken FilameX ve İltema girişimleri 50’şer bin TL ödüle hak kazandı. Etkinliğe çok sayıda iş insanı, girişimci, akademisyen ve öğrenci büyük ilgi gösterdi.


Soldan sağa: Bülent Taş, Adnan Dalgakıran,
Sultan Tepe, Mehmet Ağrikli

İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca ev sahipliğinde Uniq İstanbul’da gerçekleşen İTÜ Çekirdek Big Bang 2018’de konuşan Karaca, İTÜ Çekirdek’in Türkiye’de birinci, Avrupa’da ikinci, dünyada ise üçüncü büyük kuluçka merkezi olduğunu söyledi. Karaca, başta İSO olmak üzere destek veren tüm kurumlara teşekkür etti.

Sonrasında konuşan İTÜ Arı Teknokent Genel Müdürü Doç. Dr. Deniz Tunçalp, kendi ulaşabilecekleri kaynakların ötesinde meslek örgütlerini de aktive edip girişimciler için daha fazla kaynağı mobilize etmeye çalıştıklarını söyledi. Doç. Dr. Tunçalp, daha çok yatırımcıyı girişimciye katkı sağlamaya davet etti.


İTÜ Rektörü
Prof. Dr. Mehmet Karaca

Finale kalan 20 girişimin sahneye çıkarak yaptıkları sunumların ardından İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Adnan Dalgakıran, İSO Yönetim Kurulu Üyesi Sultan Tepe, İSO Meclis Üyeleri Kemal Karabel ve Bülent Taş’tan oluşan İSO jürisi, ödülün kazananını belirmek için değerlendirme toplantısı yaptı. Jüri, “İSO Geleceğin Sanayicisi Büyük Ödülü”nü üç girişim arasında paylaştırma kararı aldı.

Sahneye çıkarak kazananlara ödüllerini takdim eden İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Adnan Dalgakıran, bilgiye ulaşmanın artık kolay olduğunu ancak o bilgiden yeni bilgiler üretmenin öneminin arttığını söyledi. Bilgiyi harekete geçirmenin öneminden bahseden Dalgakıran, İTÜ Çekirdek’in bilgiyi endüstriye eklemlendirmeye çalıştığını dile getirdi. Üniversitede üretilen bilimin üniversitelerde kalması düşüncesinin 30 yıl öncede kaldığını ifade eden Dalgakıran, bilimin artık endüstride uygulanması gerektiğini vurguladı.


İSO Yönetim Kurulu Başkan
Yardımcısı Adnan Dalgakıran

İTÜ Çekirdek’in başarılı bir girişimcilik ekosistemi olduğunu ancak tüm Türkiye’yi bu ekosistem haline getirmemiz gerektiğini aktaran Dalgakıran, analitik düşünen, şüphe eden, merak eden bir insan modeline ihtiyaç duyduğumuzu belirtti. Toplumun çalışkan ve zeki kesimini daha verimli kullanmalarının önemine değinen Dalgakıran, girişimciliğin niteliğini artırmaları gerektiğine işaret etti.

İSO tarafından 100 bin TL para ödülü almaya hak kazanan proje Hyggefood Company, bitkisel mikrobesinler ile hayvansal ürünlerin alternatiflerini üretiyor. Bu ürünlerden ilki 13 vitamin, 9 mineral, L-carnitine- KoenzimQ10 içeren yeni nesil havyar üretimi oldu.

50 bin TL’lik ödülü alan FilameX ise 3 boyutlu yazıcı kullanıcıları başta olmak üzere üretim ile ilgilenen herkesin kullanabileceği geri dönüşüm odaklı tasarlanmış mini filament üretim makinesi üretiyor.

Diğer 50 bin TL’lik ödülün sahibi İltema ise pil kullanımı ile ısıtma işlevi gören, metal içermeyen, lif haldeki ısıtma elemanları olan kumaş üretiyor.

İTÜ Çekirdek Erken Aşama Kuluçka Merkezi’nin her yıl yeni girişimlerin en iyilerini ödül ve yatırımlarla buluşturduğu ‘Big Bang Start-up Challenge’ yarışması üç bini aşkın katılımcıyla gerçekleşti. 29 Kasım 2018 Perşembe günü Uniq İstanbul’da düzenlenen final etkinliğinde, binlerce girişim arasından sıyrılarak sahneye çıkmaya hak kazanan 20 teknoloji girişimi; Akıllı Magnet, AkıllıBES, BenzinLitre, Hextech Green, Drivee, Kodeco, FilameX, Hippist, Hyggefood Company, Intenseye, Iltema, Kobaküs, Laska Enerji, Micro-S Biyoteknoloji, Otomazone, PetSurfer, Reminis App, Vagustim, watchX-Kodlanabilir Akıllı Saat, Wollox oldu. Final sahnesinde 21 milyon TL’yi aşan kaynağa ulaşmak için girişimlerini anlatan gruplar arasında aldıkları ödül miktarıyla ilk üçte yer almaya hak kazanan girişimler, 771 bin TL ile Reminis APP, 437 bin TL ile WatchX-Akıllı Kodlanabilir Saat ve 415 bin TL ile aynı zamanda İSO Geleceğin Sanayicisi Büyük Ödülü’nden 50 bin TL kazanan FilameX oldu.

Big Bang sahnesinde yer alan girişimlere ve fuaye alanında yer alan yarı finalistlere dağıtılan ödül ve yatırımların duyurulmasına ek olarak, ayrıca geçtiğimiz yıllarda Big Bang sahnesinde yatırım almış olan bazı girişimler de Big Bang 2018 sahnesinde ikinci tur yatırımlarını aldılar. İkinci tur yatırımını alan bu girişimler toplamda 12 milyon TL’lik bir yatırım miktarına ulaşmayı başardı.

Ev sahibi İTÜ ARI Teknokent, beş girişime İTÜ Çekirdek kapalı ofis ödülü, altı girişime ise Innogate ödülü verirken, diğer girişimlere ise İTÜ MAGNET ve açık ofis ödülleri verdiğini duyurdu. Etkinlikte ayrıca İstanbul Sanayi Odası, Elginkan Vakfı, Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği, Enerjisa Enerji, Allianz, Anadolu Efes, Anadolu Sigorta, ING Bank, TEB, Softtech, Arıkovanı, Koç Finans, 3M Türkiye, Innova ve Vodafone’nun da bulunduğu 40’ı aşkın destekçi, 10 yatırımcı şirket ve yatırımcı ağı ile 2 bireysel yatırımcı da geleceğe odaklanan girişimcilere yatırım ve hibe desteğinde bulundu. 

İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Adnan Dalgakıran, İSO Yönetim Kurulu Üyesi Sultan Tepe ve İSO tarafından ödül alan Burak Horuz, Murat Oflezer (FilameX), Ayhan Prepol (İltema), Emine Yılmaz (Hyggefood Company) ile gerçekleştirdiğimiz röportaj videosuna aşağıdan ulaşabilirsiniz.