IX. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası Başbakan ve Bakanların Katılımıyla Yapıldı

  • Etkinlikler
dokuzuncu-sanayi-surasi-02

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) IX. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası, Başbakan Binali Yıldırım’ın başkanlığında ve TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde gerçekleşti. İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın da İstanbul il sözcüsü olarak katılıp bir konuşma yaptığı şuraya Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ile 365 oda ve borsanın yönetim kurulu başkanları ve meclis başkanları katıldı.​ Toplantıda 81 ilin sözcüleri tek tek kürsüye gelerek illeri ile ilgili sorunları dile getirdi.

Başbakan Binali Yıldırım şurada yaptığı konuşmada, sanayi ve ticaret odası başkanlarının ifade ettiği sorunları şuraya katılan bakanlarla birlikte büyük bir titizlikle not ettiğini söyledi, Yıldırım, "Bunların hepsine çözüm bulmak, ülkemizin ve milletimizin muasır medeniyetler yolculuğunda en önemli paydaşlarından biri olan siz sanayi ve ticaret erbabının önünü açmak, yolunu aydınlatmak, 65. Hükümet olarak bizim en önemli görevlerimizden biridir” dedi.

IX. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası Başbakan ve Bakanların Katılımıyla Yapıldı 01

Başbakan Binali Yıldırım, Başkanlığını yaptığı IX. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası’nda oda, borsa ve meclis başkanlarına seslendi. Dile getirilen sorunların yüzde 60-70'inin uygulamayla ilgili sorunlar olduğun belirten Yıldırım, "Yasalar var, altyapı var ama uygulamaya gelince maalesef keyfilik yüzünden vatandaşımız, yatırımcımız, sanayicimiz zaman kaybediyor, üzülüyor. Bunları da birlikte aşacağız. İnsanın olduğu yerde sorun var ama sorunları çözecek olan yine insandır" dedi. Bu konuda beraber çalışılacağını ve daha yakın temasta olunacağını belirten Yıldırım, TOBB, odalar ve ilgili bakanların her bir konuyu tek tek takip edeceğini, kendisinin de takipçisi olacağını vurguladı.

IX. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası Başbakan ve Bakanların Katılımıyla Yapıldı 02

Başbakan Yıldırım şöyle devam etti:

"Uygulamaya gelince maalesef taşrada, orada, burada farklı farklı durumlar ortaya çıkıyor ve bundan da sektörümüz, sizler zarar görüyorsunuz. Emin olabilirsiniz ki işimiz bundan sonra takip, daha fazla takip. Sahada ne oluyor, ne bitiyor, yukarıda alınan kararlar sahada hangi oranda uygulama imkanı buluyor. Bunları bütün bakanlarımız tek tek takip edecekler ve gereğini yapacaklardır."

Şurada sanayinin daha da geliştirilmesi, yeni OSB'ler yapılması, lojistik merkezler yapılması, birtakım bürokratik engellerin ortadan kaldırılması gibi taleplerin dile getirildiğini hatırlatan Yıldırım, "Ben burada lükse yönelik, israfa yönelik hiçbir talebe rastlamadım. Hepsi kendi içinde tutarlı, hepsi de ülkeye katma değer sağlayacak, bölgeye daha fazla yatırım yapmayı temin edecek talepler. Bunlara karşı duyarsız olamayız, hiç kimse olamaz" dedi.

IX. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası Başbakan ve Bakanların Katılımıyla Yapıldı 03

Türkiye'nin mutlak üstünlüğü olmadığına dikkati çeken Yıldırım, Türkiye’nin petrol ve doğal gaz gibi doğal kaynaklara sahip olmadığını fakat mukayeseli üstünlüğü olduğunu söyledi. Bu üstünlüğün de genç nüfus ve beşeri kaynak olduğunu dile getiren Yıldırım, bir çok ülkede olmayan bu gücü şimdi kullanmanın zamanı geldiğini kaydetti. Yıldırım, bu gücü kullanmak için gençlerin en iyi şekilde eğitimle donatılacağını ifade ederek, "Sizler de bu gençleri alıp önlerini açacaksınız, geleceğe hazırlayacaksınız" diye konuştu.

Şura öncesinde TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu tarafından karşılanan Başbakan Yıldırım, ziyareti anısına TOBB'un bahçesine dikilen çınar ağacının etrafına kürekle toprak attı.

IX. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası Başbakan ve Bakanların Katılımıyla Yapıldı 04