LINEXPO İstanbul İç Giyim ve Çorap Fuarı Kapılarını Ziyaretçilere Açtı

  • Etkinlikler
linexpo-fuar-acilis-01

Türkiye İç Giyim Sanayicileri Derneği (TİGSAD) ile Çorap Sanayicileri Derneği’nin (ÇSD) birlikte düzenlediği LINEXPO İstanbul İç Giyim ve Çorap Fuarı başladı. İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın da katılımıyla gerçekleşen ve bu yıl dördüncüsü organize edilen fuara üç salonda 170 firma 250 markasıyla katıldı. 15 bin kişinin katılacağı tahmin edilen fuara ayrıca 20 ülkeden 200 alım grubunun gelmesi bekleniyor.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İrfan Özhamartlı, İTO Başkan Yardımcısı Dursun Topçu ve İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Mustafa Gültepe’nin de katıldığı fuarda, birçok sektörel dernek temsilcisinin yanında dünyaca ünlü Rus top model Kate Grigorieva da onur konuğu olarak bulundu. Kısa bir konuşma yapan ünlü model İstanbul’a ilk kez geldiğini ve fuara katılımından duyduğu onuru dile getirdi.

Daha ilk günde oldukça hareketli görünen fuarın açılışında konuşan İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, LİNEXPO Fuarı’na başladığı yıldan bu yana her yıl katılarak destek verdiğini söyledi. Başından bu yana fuarın ne kadar güçlü adımlarla büyüdüğüne şahitlik ettiğini söyleyen İSO Başkanı Bahçıvan, emek veren tüm sanayicileri ve fuar komitesini kutladı.

Bahçıvan konuşmasında şu konuların altını çizdi:

İSO Başkanı Bahçıvan
İSO Başkanı Erdal Bahçıvan

“Bu söktürün en önemli faktörü insan. Ne kadar makinemiz ve teknolojimiz olursa olsun, en önemli katkı ve emek insandan geliyor. Sanayide maalesef en önemli sorunumuz da insan. Yani yetişmiş eleman konusunda sanayimizin çok büyük sıkıntıları var. Bu konuda önümüzdeki yıllarda meyvelerini alacağımız çok önemli bir adımı geçtiğimiz günlerde attığımızı buradan bir kez daha ilan etmek istiyorum. Değerli dostum İTO Başkanı Avdagiç, İTÜ Rektörümüz Mehmet Karaca ve Milli Eğitim ile Sanayi Bakanlarımızla birlikte meslek liselerimizin sanayimiz ile entegrasyonu bağlamında çok ciddi bir protokolün altına imza attık. Bu protokol çerçevesinde bazı sektörlerimizi ve sanayicilerimizi bazı meslek liselerimiz ile eşleştirdik. Yani bir tür yönetimlerinde ortak hareket etme noktasında ciddi bir adım attık. Bundan sonra bu konuda tüm sanayicilerimize büyük görev düşüyor. Meslek liselerimize ve bu davaya, ortak yönetim anlayışına sahip çıkarsak, en önemli sorunu çözmüş olacağız. Biz İSO olarak bu konudaki desteğinizi ve katılımınızı bekliyoruz. Böylece burada bulunan ve belki de yetişmiş eleman konusunda en büyük sıkıntıyı yaşayan iki sektörümüzün de sıkıntılarını bir nebze azaltmış olacağız.”

Fuarın açılışında TİM Başkanı İsmail Gülle de bir konuşma yaparak, bu kadar kısa sürede bu güçlü organizasyonu gerçekleştiren iki sektör temsilcilerine teşekkür etti ve şunları söyledi: 

TİM Başkanı İsmail Gülle
TİM Başkanı İsmail Gülle

“Mensubu olduğum ailenin böyle bir fuar gerçekleştiriyor olmasından dolayı gurur duyuyorum. Biliyorsunuz 15 Temmuz en çok tekstil ve hazır giyimini etkilemiştir. Alım heyetleri gelmedi, siparişler azaldı. Bu algıyı değiştirmek için çok çalıştık. Dünyanın dört bir yanına heyetler gönderdik ve bunun yanlış bir algı olduğunu anlattık. Çok şükür o günleri atlattık ama bugün tekstil ve hazır giyim sektörümüzü ihracatta takılı kaldığı rakamdan çıkarıp almamız gerekiyor. Bu sektörümüzün bunun için istediği ne varsa TİM olarak vermeye hazırız. Bakın dünyada rakipleri ile rekabet edebilen sektörlerimizin arasında iç giyim ve çorap sektörlerimiz de gelmekte. Bu imkanı daha da güçlendirmemiz gerekiyor. 2019 hedeflerini tutturmada fuar bize bir şey söylüyor. Burası, bu katılım ve fuar alanındaki sinerji, artık bu tür fuarların kabına sığmadığını bizlere bağırıyor. Biz değişimin öncüleriyiz. Bu anlamda Türkiye’nin artık ticaretini dünyalara tanıtacak bir fuar merkezine ihtiyacı var. Bu nedenle çok büyük organizasyonları taşıyacak yeni bir alan yapmalıyız.”

İTO Başkan Yardımcısı Dursun Topçu
İTO Başkan Yardımcısı
Dursun Topçu

Toplantıda İTO Başkan Yardımcısı Dursun Topçu da bir konuşma yaptı. Topçu “İç giyim ve çorap sanayicilerimizin bu alanda çok büyük bir atılım içinde olduğunu ve birbiriyle bütünleşen iki sektörün bu fuarı düzenliyor olmasının büyük bir sinerji yaratıyor olduğunu görüyoruz” dedi.

İHKİB Başkanı Mustafa Gültepe
İHKİB Başkanı Mustafa Gültepe

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği'nin (İHKİB) Başkanı Mustafa Gültepe de konuşmasında “LINEXPO kendi alanında gerçekten çok başarılı bir işi gerçekleştiriyor. Hazır giyim ülkemizin stratejik sektörlerinden biri. Sadece bu yıl 15 bin kişiye istihdam sağladı. Toplam istihdamımız ise 500 bini geçiyor. Türkiye’nin en büyük ihracat yapan ikinci sektörüyüz ve cari fazlamız var. Bugün iki tane daha bizim sektörümüzden olsa cari açığın olmayacağını düşünüyoruz. İnanıyorum ki bu fuar Türkiyemizin büyük hedeflerine bir zemin oluşturuyor” dedi.

Türkiye İç Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Mustafa Nazik
Türkiye İç Giyim Sanayicileri
Derneği Başkanı Mustafa Nazik

Fuarı organize eden iki kurumdan biri olan Türkiye İç Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Mustafa Nazik de açılış konuşmasında şöyle dedi:

“Fuarımızın arkasında çok kıymetli bir ekip var. Katılımcı firmalarımıza çok teşekkür ediyorum. Günden güne büyüyen bu sektörün ve bu dünyanın bir üyesi olmaktan gurur duyuyorum.”

Çorap Sanayicileri Derneği Başkan Yardımcısı Ender Doğan
Çorap Sanayicileri Derneği
Başkan Yardımcısı Ender Doğan

Fuarın bir diğer organizatör kuruluşu olan Çorap Sanayicileri Derneği’nin Başkan Yardımcısı Ender Doğan da konuşmasında şunları söyledi: “Bugün ekonomide birçok olumsuz senaryo çiziliyor. Bu senaryolara bakmamalı ve kendi işimize odaklanmalıyız. Çorap sanayicileri olarak bunu yaptık ve geçen yıl ihracatımızı, istihdamımızı ve yatırımlarımızı artırdık. İhracatımızı 1 milyar dolara çıkarmayı başladık. Fuar alanımıza baktım, azalacağına artmış. Yani hep işlerini daha iyiye götüremeye çalışan bir sektör olmuşuz. Bunu yapmak zorundayız. Biz bundan sonra da elimizden geleni yapacağız ve gelecek yıl bu fuarın çok daha güçlü yapılıyor olduğunu göreceğiz.”