Makine Üreticileri İle Plastik Sanayicileri İstanbul Sanayi Odası’nda Buluştu

  • Etkinlikler
pagder-bulusma-02

Plastik ve Kauçuk İşleme Makinaları Sektörünün Gelecek Tasarımı için Stratejik Açılımlar Çalıştayı’nda İstanbul’un önde gelen makine sanayicileri ile plastik sanayicileri buluştu.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Adnan Dalgakıran’nın ev sahipliğinde, İSO Odakule’de gerçekleşen toplantıya RGA Yönetim Danışmanlık’tan Doç Dr. Ruhi Gürdal moderatörlük yaptı. Açılış konuşmalarını İSO Başkan Yardımcısı Adnan Dalgakıran ve Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER) Başkanı Reha Gür’ün yaptığı çalıştayda sektörün sorunlarına çözüm arandı, makine üreticileri ile plastik sanayicileri arasındaki iletişimin güçlendirilerek bir sinerji yaratmanın koşulları konuşuldu.

İSO Başkan Yardımcısı Adnan Dalgakıran konuşmasında makine sektörünü bir trenin lokomotifine benzeterek, makinelerin ülkelerin rekabet gücünü artıran bir unsur olduğuna vurgu yaptı. Makine sektörü alanında Kore ve Tayvan’daki gelişmeleri örnek gösteren Dalgakıran, bu iki ülkenin özellikle elektronik ve yazılıma odaklandığına işaret etti. Dalgakıran şöyle konuştu:

Makine Üreticileri İle Plastik Sanayicileri İstanbul Sanayi Odası’nda Buluştu

“Teknoloji hızla gelişiyor. Ürün dayanıklılığı çok uzun ömürlü olsa da teknolojilerin ömrü çok kısa. Alınan makinenin henüz borcu bitmemişken yeni teknolojiler ortaya çıkıyor. Bu da rekabette geri kalmamıza neden oluyor. Bu nedenle özelikle makine başta olmak üzere bizim üretim araçlarını kendimiz üretmemiz şart. Satın alınan teknoloji ile hiçbir ülke dünya devi haline gelemez.

Bu ülkede 11 bin makine ve yan sanayi üreticisi var. Bunun içinde çok iyi firmalar da yer alıyor, merdiven altı iş yapanlar da. Toplamda sektörün 180 bin çalışanı var. Ancak firma başına düşen çalışan sayısı ise sadece 17. Bu ortalama ile dünya standartlarına çıkmak çok zor. Evet, üretmek çok önemli ama günümüzde çok daha önemli unsurlar var. Üretmek yaptığımız işin sadece yüzde 15’i. Kaliteli, rekabetçi, pazarlama stratejisine sahip, servis hizmeti güçlü olan bir üretim yapmak artık çok daha önemli. İşte, bizim bu alanlarda yürümemiz lazım. Ayrıca başka bir önemli nokta, makine üreticilerinin makine kullanıcılarının ihtiyaçlarını çok iyi bilmesi lazım.”

Makine Üreticileri İle Plastik Sanayicileri İstanbul Sanayi Odası’nda Buluştu 02
PAGDER Başkanı Reha Gür

PAGDER Başkanı Reha Gür konuşmasında dernek çalışmalarından söz ederek şöyle konuştu: “Türkiye’nin ve diğer ülkelerin gelişmesi için önce sanayinin gelişmesi, sanayinin gelişmesi için de önce makine sektörünün gelişmesi gerekir. Nitelikli eleman, sektörün önemli bir problemi ve bunu çözmek için dernek olarak çeşitli eğitimler veriyoruz. Hem ham madde hem de makinede dışa bağımlı bir sektör olarak rekabeti sürekli kılmak pek mümkün görünmüyor. Plastik ve kauçuk işleme makinesi sektöründe 320 kayıtlı imalatçı görünmektedir. Bu imalatçıların yüzde 54’ü ise İstanbul’da yoğunlaşmış durumda. İkinci ve üçüncü sırada ise Kocaeli ve İzmir geliyor. Birim fiyatlarına baktığımızda yaklaşık yüzde 10’luk bir düşüş yaşanıyor. Artık sanayide yazılım, otomasyon uygulamasının ve tasarımın önem kazandığı bir gerçek var. Bunun da ötesinde makinelerde verimlilik sağlamak bugün son derece ön plana çıkan bir konu.”

Açılış konuşmalarının ardından katılımcılar sektörün sorunlarına ve çözüm önerilerine dair görüşlerini dile getirdi.