Matbaa Sanayicileri İlk Uluslararası Kongre’de Bir Araya Geldi

  • Etkinlikler
basev-kongresi-02

Uluslararası BASEV Kongresi “Yeni Rekabet Ortamında Matbaacılığın Geleceği ve Krizden Çıkış Yolları” başlığı ile İstanbul Yapı Endüstri Merkezi’nde başladı. İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan kongrede açılış konuşması yaptı.

Basım Sanayi Eğitim Vakfı (BASEV) tarafından organize edilen ve bu kapsamda ilk defa düzenlenen uluslararası kongre, 17-19 Nisan 2014 tarihleri arasında yapılıyor.

Türk Basım Sanayisi açısından büyük önem taşıyan Kongre, hem yurtdışı hem de yurtiçinden akademisyen ve sektör üyelerini de bir araya getiriyor.

Matbaa Sanayicileri İlk Uluslararası Kongre’de Bir Araya Geldi 02Kongre’nin ilk gününde açılış konuşmalarından birini yapan İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, matbaacılık sektörünün, teknolojik ilerlemelere adapte olmuş, kalifiye insan kaynağına sahip, yeniliklere açık, kaliteli ürünler üreten ve modern tesisleri ile göz dolduran bir sektör olduğunu dile getirdi.

Ancak bütün sanayi kuruluşlarında olduğu gibi matbaacılık sektörünün de benzer sorunları olduğuna dikkat çeken Bahçıvan, uluslararası rekabetin zorluğunun bu sorunlar içinde başı çektiğini söyledi.

“Yeni Rekabet Ortamında Matbaacılığın Geleceği ve Krizden Çıkış Yolları” çerçevesinde uluslararası rekabet ile ilgili görüşlerini de paylaşan Erdal Bahçıvan, “Dünyada ekonomik rekabet giderek artarken küresel ekonomik pastadan daha fazla pay almanın artık eskisinden çok daha zor olduğunu ifade etmek istiyorum. Bu nedenle eğitim kalitesi düşük, bilgi birikimi ve Ar-Ge kapasitesi zayıf, inovasyon ve tasarım gücü yetersiz ülkelerin bu rekabette hiç mi hiç şansının olmadığını söylemek abartı olmaz” dedi.

Sanayicinin teknoloji, Ar-Ge ve inovasyon konularında desteğe ihtiyacı olduğunun altını çizen İSO Başkanı Bahçıvan, bu konuda üniversitelerimize de çok iş düştüğünü kaydederek “Nitekim bilim insanlarımız ve üniversitelerimizin yeni buluşları, yeni ürünleri ve yeni fikirleri sanayimizin geleceğini oluşturacaktır. Odamız, sanayi sektörünün rekabet gücünü artırması için sanayi– üniversite işbirliğinin somut projeler ile hayata geçirilmesine önem vermektedir. Bu amaçla, İstanbul’un en büyük beş üniversitesi ile üzerinde çalıştığımız işbirliği protokolünün, önümüzdeki birkaç ay içinde sanayicimizin bu konudaki en büyük eksiği olan üniversite-sanayi işbirliği perspektifindeki eksikliği eminim minimum düzeye indirecektir. Ben matbaacılık sektörümüzün de bu perspektife azami ihtiyaç duyan sektörlerden biri olduğunu düşünüyorum.” dedi.

Matbaacılık sektöründe ağırlıklı olarak küçük ölçekli tesislerin bulunduğuna dikkat çeken Bahçıvan sözlerini şöyle sürdürdü: “Maalesef, küçük ölçekli tesislerin uluslararası rekabete ayak uyduramadığını görmekteyiz. Burada önemli bir hususu belirtmek isterim. Küresel rekabet ortamında var olabilmek, büyük projelerin altından kalkabilmek için küçük ölçekli matbaaların sinerjiye ihtiyaçları vardır. Bu anlamda sektörün birlikten güç doğar felsefesiyle hareket etmesi ve özellikle uluslararası piyasalarda güçlerini birleştirmelerinin faydasını göreceklerini vurgulamak isterim. Bunları yaptığımız takdirde başarılarımız katlanarak artacaktır.”