Mohsen Jalalpour: “Ortam, Sanayicilerin Ortak Yatırımına Çok Elverişli Hale Geldi”

  • Etkinlikler
iran-ortak-sanayiciler-yatirimi-02

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan, İran Ticaret, Sanayi, Madenler ve Tarım Odası Başkanı Mohsen Jalalpour’u 30 Nisan günü ziyaret etti. 27 Kasım 2015’te Jalalpour başkanlığındaki İran heyetinin İSO’yu ziyaretine iadeiziyaret niteliğindeki buluşmada İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ile İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay, İSO Meclis Başkan Yardımcısı Hasan Büyükdede, İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İrfan Özhamaratlı yer aldı. Türkiye’nin Tahran Büyükelçisi Rıza Hakan Tekin’in de İSO yönetimi ile birlikte geldiği İran Ticaret, Sanayi, Madenler ve Tarım Odası, ertesi gün seyahate katılan İSO Üyesi sanayicilerin onuruna bir akşam yemeği daveti de gerçekleştirdi.

İran Ticaret, Sanayi, Madenler ve Tarım Odası Başkanı Mohsen Jalalpour
İran Ticaret, Sanayi, Madenler
ve Tarım Odası Başkanı
Mohsen Jalalpour

İran Ticaret, Sanayi, Madenler ve Tarım Odası Başkanı Mohsen Jalalpour, iki ülke arasında karşılıklı yoğun bir heyet trafiği yaşandığını ancak kendileri sanayi odası olduğundan İSO ile bir araya gelmeyi tercih ettiklerini söyledi. Sanayi odaları ile iş yapma ısrarlarının daha verimli sonuçları olacağını belirten Jalalpour, iki ülke arasındaki ekonomik ve yatırım ilişkilerinin odalar aracılığıyla yapılan organizasyonlarla elde edileceğini ifade etti. Siyasilerin de ilişkilerin geliştirilmesi noktasında bir inisiyatif ortaya koymuş olmalarının değerli olduğunu dile getiren Jalalpour, iki ülkenin büyükelçilerinin bu işte ciddi bir iradeye sahip olduklarına dikkat çekti. İran Dışişleri Bakanlığı’ndaki Türkiye masasının çok ciddi bir şekilde çalıştığını kaydeden Jalalpour, artık ortamın iki ülke iş insanlarının birliktelik yapmalarına son derece elverişli hale geldiğini vurguladı.

Mohsen Jalalpour: “Ortam, Sanayicilerin Ortak Yatırımına Çok Elverişli Hale Geldi” 01

Başbakan Davutoğlu’nun ziyaretinden sonra kendilerinin önemli adımlar atmaya karar verdiğini ve kuzeydeki dört ilin odalarını seferber ettiklerini kaydeden Jalalpour, bankacılık sistemindeki sıkıntılar ortadan kalkmazsa ilişkilerin aşama kaydedemeyeceğinin altını çizdi. İki Bakanın Konya’daki ortak toplantısında bir ortak komisyon kurulduğunu ifade eden Jalalpour, 150 kişilik heyet ziyaretinin Ankara ve İstanbul’da gerçekleşmesini istediklerini dile getirdi.

Jalalpour “Güçlü komşumuz Türkiye ile ilişkilerin daha da ilerlemesini büyük bir görev ve borç biliyorum. Odamızın yeni yönetim kurulu olarak görevi devraldıktan sonra daha önce yapılmamış işe imza attık. 34 odamızı Türkiye’ye götürdük ve Ankara ile İstanbul’da temaslarda bulunduk. Bu görüşmeler daha iyi bir geleceği vadediyor.”

Mohsen Jalalpour: “Ortam, Sanayicilerin Ortak Yatırımına Çok Elverişli Hale Geldi” 02

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan ise İran Ticaret, Sanayi, Madenler ve Tarım Odası’nın ilişkileri İSO ile götürme noktasındaki hassasiyetine saygı duyduğunu söyledi. İş dünyası arasında yaşanan yakınlaşmanın yanı sıra siyasette de tekrar bir muhabbet tazeleme sürecine girildiğini kaydeden Bahçıvan, iki ülkenin 400 yıldır her dönemde dostluklarını birbirlerine gösterdiğini ifade etti. En zor dönemlerinde bile İran’ın Türkiye’ye, Türkiye’nin de İran’a dostluğunu gösterdiğini dile getiren Bahçıvan, “İlişkiler bu kadar iyi bir döneme giderken hiçbir paydaşımızı kendi konforu içinde bırakma lüksümüz yok. İki ülkenin ilişkilerini bu kadar geliştirme noktasında çaba harcarken bankacıların kendi konforları içinde bırakmamalıyız. Türkiye’nin farklı sektörlerinden birçok insan İran ziyareti yapmayı düşünürken bankacıların bundan kaçma lüksü yok” şeklinde konuştu.

İki ülkenin ticaret hacmini 30 milyar dolara çıkarma hedefinin büyük atılımlarla 100 milyar dolara çıkabileceğini belirten Bahçıvan, bu zor coğrafyada barış içinde yaşayan çok genç ve çağı yakalamış iki toplum olmanın bu hedefe yönelik iki önemli faktör olduğunu dile getirdi. Bahçıvan, “Asya ve Avrupa’yı birbirine bağlayan en modern köprü bu iki ülke olacaktır. Bizim iki ülke olarak geleceğe olan borcumuz budur. İSO olarak bu vizyonun oluşması noktasında her türlü girişime destek olacağımızı ifade etmek istiyorum” şeklinde konuştu.

İran Dışişleri Bakanlığı Türkiye Ekonomik İlişkiler Müsteşarı Ahmed Nurani
İran Dışişleri Bakanlığı
Türkiye Ekonomik İlişkiler
Müsteşarı Ahmed Nurani

İran Ticaret, Sanayi, Madenler ve Tarım Odası’nın geçtiğimiz kasım ayında yaptıkları ziyarette bir istisna yaparak İran’a meclis ziyareti yapma sözü verdiğini hatırlatan Bahçıvan, bu sözü tuttuklarını söyledi. Kuracakları İran masası ile sorunları bire bir çözmek ve kangren haline gelmeden çözüme ulaştırmak istediklerini kaydeden Bahçıvan, iş ve aş bekleyen iki ülkenin gençlerinin fırsatlarını artırmak için çalıştıklarını sözlerine ekledi.

İran Ticaret, Sanayi, Madenler ve Tarım Odası’nın İSO üyeleri onuruna verdiği akşam yemeğine katılan bir isim de İran Dışişleri Bakanlığı Türkiye Ekonomik İlişkiler Müsteşarı Ahmed Nurani idi. Nurani, İran- Türkiye ilişkilerindeki kısa durgunluktan sonra tekrar canlanmaya başlamasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Ambargo sonrası Türkiye’nin harekete geçmekte geç kalmasının kendisini üzdüğünü belirten Nurani, milli paralarla çalışmayı önerdi. Ulaşım konusunda da adımlar atılacağını kaydeden Nurani, yeni sınır kapılarının açılacağını sözlerine ekledi.