Sanayicilerin Güncel Konuları, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Yetkilileriyle Değerlendirildi

  • Etkinlikler
gumruk-bakanligi-toplantisi-02

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meslek Komiteleri, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile ilgili konulara ilişkin görüş ve önerilerini paylaşmak için toplandı. 8 Mart’ta, İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın ev sahipliğinde Intercontinental Otel’de gerçekleştirilen toplantıda, meslek komitesi üyeleri, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yetkililerine sektörlerinin güncel konularıyla ilgili yaşadıkları gelişmeleri aktardı. Ağırlıklı olarak sanayicinin gümrük uygulamaları ve süreçleriyle alakalı konuların konuşulduğu toplantıda, mevcut uygulamaların ne şekilde iyileştirilebileceği ve geliştirilebileceği ile ilgili olarak geniş kapsamlı bir istişare gerçekleştirildi.

Sanayicilerin Güncel Konuları, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Yetkilileriyle Değerlendirildi 01

İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İrfan Özhamaratlı’nın yönettiği toplantıya, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Cenap Aşcı, Gümrükler Genel Müdürü Mustafa Gümüş, İç Ticaret Genel Müdürü Adnan Yankın, Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürü Hacı Hasan Murat Özsoy, İstanbul Bölge Müdürü Halil İbrahim Bozkuş ve İstanbul Ticaret İl Müdürü İsmail Menteşe de katıldı.

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan
İSO Başkanı Erdal Bahçıvan

Toplantının açılış konuşmasını yapan İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, öncelikle 8 Mart dolayısıyla tüm kadınların Dünya Kadınlar Günü’nü kutladı. Konuşmasının başında sanayinin ve üretimin yeniden değer kazanan kavramlar olmasına değinen Bahçıvan: “Şunu gururla söylemek istiyorum ki, son dönemde çok şükür üretim ekonomisinin ve sanayinin ne kadar önemli olduğu Sayın Bakanlarımız ve Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından sürekli vurgulanmaktadır. Bu yaklaşım sayesindedir ki üretim ekonomisinin önemi bugün ekonomi yönetimimiz tarafından da anlaşılmış ve ülkemizin en öncelikli konularından biri haline gelmiştir. Biz sanayinin ve üretimin öneminin sadece sıkıntılı dönemlerde değil her zaman anlaşılması gerektiğini düşünüyoruz. Sanayici arkadaşlarımız da bunun farkında olarak üretim ekonomisine en büyük desteği, ‘İstihdam Seferberliğine’ sundukları fedakâr katkıyla vermektedirler” dedi.

İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımıcısı İrfan Özhamaratlı
İSO Yönetim Kurulu
Başkan Yardımcısı
İrfan Özhamaratlı

Gündemle ilgili konuşmasını yaparken, toplantı öncesinde detaylı bir hazırlık yaptıklarını, meslek komitelerine Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile ilgili yaşadıkları sorunları ve çözüm önerilerini sorduklarını belirten Bahçıvan, bu çerçevede bugün burada bu konularla ilgili karşılıklı bilgi alışverişi ve istişarede bulunacaklarını dile getirdi.

Bahçıvan, bakanlık yetkililerine toplantıya katılımlarından ve sanayicinin sıkıntılarına karşı gösterdikleri duyarlılıktan dolayı teşekkür ederek şunları söyledi:

“Bugün, gümrük ve ticaretle ilgili konuları görüşmemizin yanı sıra İstanbul Sanayi Odası olarak bağlı olduğumuz temel bakanlık olan Gümrük ve Ticaret Bakanlığımız ile bir arada olmaktan da büyük memnuniyet duyduğumuzu ifade etmek istiyorum.

Sanayicilerin Güncel Konuları, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Yetkilileriyle Değerlendirildi 06

Bugün görüşülmesi için toplamda 19 başlıkta 57 konu belirlendi. İlave olarak ‘diğer konular’ başlığı altında da, Gümrük ve Ticaret Bakanlığımız ile ilgili olmamakla birlikte, ana bakanlığımız olmanız nedeniyle üyelerimizin dikkatlerinize sunmak istedikleri konulara yer verdik.

İnanıyorum ki, odamız ile bakanlığımız arasındaki karşılıklı diyalog ve samimiyet her sorunun üstesinden gelmemize imkân verecek kadar güçlüdür.”

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Cenap Aşcı
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı
Müsteşarı Cenap Aşcı

Bahçıvan’ın ardından söz alan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Cenap Aşcı da, sözlerine 8 Mart Kadınlar Günü’nü kutlayarak başlarken, sanayicilerin ülke ekonomisi açısından göz bebeği niteliğinde olduklarını söyledi. İSO 500 listesinin de bunu kanıtlar nitelikte olduğunu söyleyen Aşcı, “Sanayiciler olarak aldığınız riskler ve yaptığınız fedakârlıklar sebebiyle, sizlere bakanlığımız ve Türk ekonomisi adına teşekkür ediyorum. Siz üretmeye devam ettikçe biz de bakanlık olarak elimizden gelen tüm desteği vermeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

İSO bünyesinde, İstihdam Seferberliği ve teşviklerle alakalı olarak kurulan bilgilendirme masasının faaliyetlerine de değinen Aşcı, bu konuda gerçekleştirilen somut çalışmaların öneminin altını çizdi.

Sanayicilerin Güncel Konuları, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Yetkilileriyle Değerlendirildi 04

Daha sonra her meslek komitesi adına toplantıya katılan üyeler, kendi sektörlerini kapsayan konuları Bakanlık yetkililerine aktardı ve çeşitli uygulamalarla ilgili sorularına yanıt aradı. Bakanlık yetkilileri de sektör temsilcilerini tek tek ve sabırla dinleyerek gündeme getirilen konular hakkında açıklama yaptı ve daha sonra yanıtlamak üzere notlar aldı.

Sanayicilerin Güncel Konuları, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Yetkilileriyle Değerlendirildi 03

Toplantı kapsamında sanayiciler şu konularla ilgili Bakanlık yetkililerini bilgilendirdi: “GTİP Belirlenmesi”, “Gümrüklerde Çalışma Saatleri”, “Dahilde İşleme Rejimi”, “Teminat Mektupları”, Kimyahane ve Gümrük Laboratuvarlarında Analizler”, “Kırmızı Hat Uygulaması”, “Gümrük İşlemleri”, “Gümrüklerde Gözetim ve Denetim”, “CITES Belgesi”, “Onaylanmış Kişi Statüsü”, “Limanlarda Yaşanan Sorunlar”, “İhraç Edilen Ürünün İthalatı”, “Az Adetli İthalat veya Geçici İthalat”, “Menşe ve Dolaşım Belgeleri”, “İhracat VEDOP Kapamaları”, “Taklit Ürünler”, “Üniversite Hastanelerinden Tahsilat”, “Sektör Ödeme Vadeleri”, “Garanti Koşulları”.

Sanayicilerin Güncel Konuları, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Yetkilileriyle Değerlendirildi 02