Sanayiciye, Asya’nın Önemli Ekonomik Gücü Hindistan’daki İş Fırsatları Anlatıldı

  • Etkinlikler
hindistan-ulke-gunu-01

İstanbul Sanayi Odası (İSO), Asya kıtasının önemli ekonomik güçlerinden Hindistan’da yatırım ve ülke ile ekonomik işbirliği fırsatlarını değerlendirmek için “Hindistan Ülke Günü: Türkiye için Fırsatlar” etkinliği düzenledi. İSO Yönetim Kurulu Üyesi Nahit Kemalbay’ın ev sahipliğinde Odakule’de yapılan etkinliğe Hindistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Rahul Kulsreshth, Hindistan Sanayi Konfederasyonu’ndan (CII) Anıl Kumar, Ekonomi Bakanlığı İhracatı Geliştirme Uzmanı ve Yeni Delhi Eski Ticaret Müşaviri Çağlar Göksu ve çok sayıda Türk ve Hintli sanayici ve iş insanı katıldı.

İSO Yönetim Kurulu Üyesi Nahit Kemalbay
İSO Yönetim Kurulu Üyesi
Nahit Kemalbay

Etkinliğin açılışında konuşan İSO Yönetim Kurulu Üyesi Nahit Kemalbay, Asya’nın parlayan yıldızı olarak tanımladığı Hindistan’ın dünyanın en büyük ve en hızlı büyüyen serbest pazar ekonomilerinden biri olduğunu hatırlatarak ülkenin son yıllarda yüksek teknolojide, bilgisayar yazılımı alanında ve uzay endüstrisinde gösterdiği gelişmeleri yakından takip ettiklerini ve iki ülke ekonomisinin birbirlerini tamamlayıcı nitelikte olduğunu söyledi. Kemalbay, bu bakımdan birçok alanda ortak çalışmalar yürütebileceklerini ve ortak yatırımlarla üçüncü ülke pazarlarına birlikte girebileceklerini aktardı.

Sanayiciye, Asya’nın Önemli Ekonomik Gücü Hindistan’daki İş Fırsatları Anlatıldı 02

Türkiye ve Hindistan arasındaki ticaret hacminin 2016 yılı itibarıyla 6.5 milyar dolara ulaştığı bilgisini veren Kemalbay, bu rakamın giderek artmasının sevindirici olmasına karşılık mevcut ticaretin hala potansiyelinin altında olduğunu vurguladı. Kemalbay, 2014 yılında gerçekleşen Türkiye-Hindistan Karma Ekonomik Komisyonu toplantılarının devam ettirilmesi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz mayıs ayında Türkiye-Hindistan İş forumunda özellikle bahsettiği serbest ticaret anlaşmasının imzalanmasının, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilere ivme kazandıracağını vurguladı.

Hindistan hükümetinin hayata geçirdiği “100 akıllı şehir” ve “Hindistan’da yap” (Make in India) projelerinin Hindistan’ın kalkınmasına ve kentsel dönüşüme büyük fayda sağlayacağına işaret eden Kemalbay, bu projelere Türk firmalarının da önemli katkılarının olacağını dile getirdi. Türk inşaat sektörünün dünya pazarlarına açılmakta önemli bir başarı gösterdiğini belirten Kemalbay, Türkiye’nin bugüne kadar üstlendiği 340 milyar doları aşan iş hacmiyle dünyanın 2. büyük müteahhitlik sektörüne sahip olduğunu ifade etti. Dünyanın en büyük 250 müteahhitlik firması arasında 46 şirketleri olduğunu kaydeden Kemalbay, bu kapsamda, Hindistan’ın bu önemli projelerindeki işbirliklerinin başarılı sonuçlar doğuracağını söyledi.

Sanayiciye, Asya’nın Önemli Ekonomik Gücü Hindistan’daki İş Fırsatları Anlatıldı 03

Kemalbay, büyüyen ekonomisi, geniş pazarı, askeri gücü, uzay ve bilişim teknolojisindeki üstünlüğü, sahip olduğu zengin insan kaynağı, köklü tarihi ve kültür mirasıyla küresel bir güç olma yolunda emin adımlarla ilerleyen dost ülke Hindistan ile ilişkilerinin kendileri için çok önemli olduğunu dile getirdi. Kemalbay, ülkeler arasındaki ticari ve ekonomik iş birliklerinin artırılması amacıyla ortak faaliyetler geliştirmeye her zaman açık olduklarını vurguladı.

Hindistan Ankara Büyükelçisi Rahul Kulsreshth
Hindistan Ankara Büyükelçisi
Rahul Kulsreshth

İSO Yönetim Kurulu Üyesi Nahit Kemalbay’ın konuşmasından sonra kürsüye gelen Hindistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Rahul Kulsreshth, Hindistan ve Türkiye’nin zengin bir tarihi ve kültürel bağlara sahip olduğunu söyledi. İki ülkenin dünyanın en büyük 20 ekonomisi içerisinde yer aldığını belirten Kulsreshth, aynı zamanda yüksek büyüme oranlarına sahip olduklarını kaydetti. Kulsreshth, ülkelerin geleceğe emin adımlarla ilerlediklerini ekledi. Ekonomik ilişkilerin iki ülke arasındaki ilişkilerde önemli bir bileşen olduğuna değinen Kulsreshth, 2008 yılında ticaret hacminin 2.8 milyar dolardan bugün 6.5 milyar dolara çıktığını ancak bunun potansiyelin altında olduğunu dile getirdi. Kulsreshth, iki ülke iş insanlarını birbirlerini keşfetmeleri ve fırsatları kullanmaları konusunda teşvik ettiklerinin altını çizdi.

Sanayiciye, Asya’nın Önemli Ekonomik Gücü Hindistan’daki İş Fırsatları Anlatıldı 04

Ekonomik liberalleşme, yüksek büyüme oranları, büyüyen iç talep, genç nüfus, siyasi istikrar, iyi çalışan kurumlar ve yasal altyapı faktörlerinin Hindistan’a yatırım için öne çıkan unsurlar olduğuna değinen Kulsreshth, son üç yılda Başbakan Modi önderliğinde önemli ekonomik reformlar yapıldığına dikkat çekti. Hindistan’ın aynı zamanda Make in India, Digital India, Skill India, 100 Smart Cities ve Startup India kampanyalarını başlattığına değinen Kulsreshth, tüm bunların Hindistan’da iş yapmayı kolaylaştırdığını anlattı. Hindistan ekonomisi ile ilgili paradigma değişimi yaşandığını belirten Kulsreshth, iki ülke iş insanlarının ticaret, doğrudan yabancı yatırım, teknoloji işbirliği ve üçüncü ülkelere yatırım gibi konularda işbirliği yapabileceklerini dile getirdi. Hindistan’ın altyapı ihtiyaçlarının büyük olduğunu dile getiren Kulsreshth, bu konuda yatırımlar yapıldığını ve Türk müteahhitlik firmaları için fırsatlar olduğunu kaydetti.

Hindistan Sanayi Konfederasyonu Temsilcisi Anıl Kumar
Hindistan Sanayi Konfederasyonu
Temsilcisi Anıl Kumar

Daha sonra Hindistan Sanayi Konfederasyonu (CII) temsilcisi Anıl Kumar kürsüye geldi. Ülke nüfusunun oldukça kalabalık olduğunu ve Hindistan'da pek çok fırsat olduğunu dile getiren Kumar, CII’nın ülkenin en eski iş kuruluşları arasında yer aldığını kaydetti. Türk iş insanlarını yatırım yapmaları için Hindistan’a davet eden Kumar, işgücü maliyetlerinin oldukça düşük olduğuna işaret etti. Hindistan’ın bir kıtaya benzediğini ve geniş topraklarında çok fırsat olduğunu vurgulayan Kumar, iş insanlarının yatırım yapmasının önündeki engellerden birinin doğru platformlarla iletişim kuramamak olduğunu, CII’nın ise bu konuda her türlü yardıma hazır olduğunu sözlerine ekledi.

Ekonomi Bakanlığı İhracatı Geliştirme Uzmanı Çağlar Göksu
Ekonomi Bakanlığı İhracatı
Geliştirme Uzmanı Çağlar Göksu

Sonrasında Ekonomi Bakanlığı İhracatı Geliştirme Uzmanı ve Yeni Delhi Eski Ticaret Müşaviri Çağlar Göksu kürsüye gelerek Hindistan’da yatırım ve ülke ile işbirliği fırsatlarını anlatan bir sunum yaptı. Hindistan’ın geleneksellikle modernliğin bir arada yaşandığı bir ülke olduğunu belirten Çağlar, kültürel geleneklerini yaşatan ülkenin aynı zamanda kendi elektrikli arabasını üreten ve Mars’a uzay mekiği gönderen dört ülkeden biri olduğunu ekledi. 2 trilyon doları aşan bir ekonomik büyüklüğe sahip olan Hindistan’ın ortalama yüzde 7 civarında büyüdüğü bilgisini veren Çağlar, Make in India kampanyası ile son üç yılda 150 milyar dolar yabancı yatırımcıyı ülkesine çektiğini aktardı. Türkiye’nin geçtiğimiz yıl 537 milyon dolarlık ihracatına karşın 4.8 milyar dolar ithalat yaptığını belirten Çağlar, Türkiye’nin en çok mermer ihraç ederken en çok da petrol ürünü ithal ettiği bilgisini verdi.

Toplantının sonunda İSO Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Dolgan’ın yönetiminde Türk Firmaların Hindistan Pazarındaki Deneyimleri başlıklı bir panel gerçekleştirildi. Panelde Hindistan İstanbul Başkonsolosu Purnojyoti Mukherjee, Vitra Karo Genel Müdürü Hasan Pehlivan, Tüm Kalıp Plastik Genel Müdürü Levent Bayraktaroğlu ve Hema Endüstri İş Geliştirme ve Pazarlama Müdürü Serkan Ergül, dinleyicilere Hindistan pazarında yaşadıkları deneyimi aktardı ve dinleyicilerden gelen soruları yanıtladı.

Sanayiciye, Asya’nın Önemli Ekonomik Gücü Hindistan’daki İş Fırsatları Anlatıldı 01

Ekonomi Bakanlığı İhracatı Geliştirme Uzmanı ve Yeni Delhi Eski Ticaret Müşaviri Çağlar Göksu’nun Sunumu Attach Hindistan Delege Listesi Attach