TOBB Kadın Girişimciler Kurulu 1. Sanayici Kadın Çalıştayı, İSO Ev Sahipliğinde Yapıldı

  • Etkinlikler
tobb-kadin-calistayi-02

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Kadın Girişimciler Kurulu 1. Sanayici Kadın Çalıştayı, İstanbul Sanayi Odası (İSO) ev sahipliğinde, TOBB Başkan Yardımcısı Halim Mete, İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcıları Zeynep Bodur Okyay ile Ayfer Yılmaz’ın katılımıyla Odakule’de düzenlendi.

105 kadın sanayici ve girişimcinin katıldığı çalıştayda yapılan oturumlar ile kadınların çalışma dünyasında karşılaştığı sorunlar ve çözüm önerileri ile ülke ekonomisine nasıl daha fazla katma değer yaratabilecekleri ele alındı. İSO Yönetim Kurulu Üyesi Sultan Tepe'nin de katıldığı etkinliği çok sayıda kadın gazeteci de izledi.

TOBB Kadın Girişimciler Kurulu<br />Başkan Yardımcısı Ayfer Yılmaz 01
TOBB Kadın Girişimciler Kurulu
Başkan Yardımcısı Ayfer Yılmaz

Gazeteci Ali Ağaoğlu moderatörlüğünde yapılan toplantın açılış konuşmalarında ilk olarak eski Bakanlardan TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcısı Ayfer Yılmaz kürsüye geldi. Yılmaz, 2007 yılından bu yana faaliyet gösterdiklerini söyledi. Amaçlarının kadın girişimci sayısını nitelik ve nicelik olarak artırmak olduğunu belirten Yılmaz, rol modeller oluşturmak istediklerini ifade etti. Yılmaz, sanayici olmanın zor olduğunu, kadın sanayici olmanın ondan da zor olduğunu dile getirdi. Küresel finans krizinin ardından dünyada büyüme tahminlerinin düştüğünü ve büyüme için yeni yollar arandığını kaydeden Yılmaz, bunun en önemli çözümünün ekonomiye kadın eli değmesi olduğunu vurguladı. 

Bir işi kadın yaptığında 1 dolar, erkek aynı işi yaptığında ise 2.54 dolar kazandığı bilgisini veren Yılmaz, kadın girişimcilerin sayısını artırırken donanımlı hale getirmek zorunda olduklarını söyledi. Yılmaz, yönetim kurullarında kadın sayısının artırılması ve teşvik mekanizmalarının devreye sokulması gerektiğinin altını çizdi. 

TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcısı Zeynep Bodur Okyay
TOBB Kadın Girişimciler Kurulu
Başkan Yardımcısı
Zeynep Bodur Okyay

Aynı zamanda İSO Meclis Başkanı da olan TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcısı Zeynep Bodur Okyay, kadınların girişimci ruhunu güneş enerjisine benzeterek her zaman ve hiç kesintiye uğramadan bu enerjiden toplumun faydalanabileceğini söyledi. Okyay, Türkiye’nin gelişmiş bir ülke olma yolunda ilerleyebilmesi için yeni bir hikaye yazması gerektiğini kaydederek bu hikayede daha güçlü bir demokrasi, daha özgürlükçü bir Anayasa, daha bağımsız bir yargı, daha üretken bir eğitim sistemi ve bütün bu değerleri destekleyecek sürekli bir reform sürecine ihtiyaç duyduklarını dile getirdi. Bu yeni başarı hikayesinin odağına sanayinin yerleşmesi gerektiğine inandıklarına dikkat çeken Okyay, Türkiye’nin bu yolda, hiçbir potansiyelini atıl tutma lüksünün olmadığını ifade etti.

Kadınlar için uygun iklimin oluşturulması gerektiğinin altını çizen Okyay şöyle konuştu:

“Yüzde 8 kadın girişimci oranı, yüzde 31 işgücüne katılım oranı, bu eğitim ve verimlilik düzeyiyle vasat bir ülke olmaktan kurtulamayız. 78 milyonluk ülkede 21 milyon kadınımızı evde oturtarak bir başarı hikayesi yazamayız. Bugün ülkemizde çalışan kadınların yaklaşık yüzde 17’si sanayide istihdam ediliyor. Üzülerek söylüyorum ki, sanayi için önem taşıyan mühendislik gibi meslekler, ülkemizde hâlâ erkek işi olarak görülüyor. Mesleki ve teknik eğitim kurumlarında erkek çocukların egemenliği devam ediyor. Yasalarımız, iş hayatında cinsiyet eşitliğini desteklediği halde, uygulamada, en alttan en üst kademeye kadar, kadınlara yönelik ayrımcılık ne yazık ki sürüyor. Bu ülkede, ekonomik kriz dönemlerinde ilk olarak kadınlar işten çıkartılıyor. Görev dağılımında erkeklere öncelik tanınıyor.”

Kadınların işgücüne katılım oranını artırmanın yolunun en az eğitim kadar, geleneksel olarak kadınların omuzlarına yüklenen sorumlukların devlet tarafından paylaşılmasından da geçtiğini ifade eden Okyay, dünyadaki ücretsiz işlerin yüzde 95’ini kadınların üstlendiği bilgisini verdi. Toplumumuzda çocuk, yaşlı ve hasta bakımının, kadınların sorumluluğu olarak görüldüğüne dikkat çeken Okyay, bu anlayışın, kadınların çalışma hayatında uzun süreli istihdamının önünde önemli bir engel olduğunu; devletin, kreş, gündüz bakımevi gibi kurumları yaygınlaştırarak, kadınların omuzlarındaki yükü paylaşması gerektiğini söyledi.

Okyay, Türkiye’nin orta gelir tuzağını aşıp milli gelirini 20 bin dolarlara çıkarmasının, yüksek teknolojili üretim yapmasının en önemli sac ayaklarından birinin kadınlar olduğunu ifade etti.

Sanayi 4.0’la birlikte dünyada sanayi toplumundan bilgi toplumuna geçişin kapsayıcı etkisine şahit olacağımızı vurgulayan Okyay, “Bu büyük değişime, özellikle toplumun dezavantajlı kesimlerini katabilen ülkelerin fark yaratacağı bir döneme giriyoruz. Kadına seçme ve seçilme hakkının tanındığı birinci kadın devriminde öncülerden biriydik. Bugün, ekonomide kadının varlığını maksimize edecek ikinci kadın devriminin de en iyi uygulayıcılarından biri olmalıyız” şeklinde konuştu.

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan
İSO Başkanı Erdal Bahçıvan

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan da konuşmasında kendilerinin önayak olduğu bu girişime şemsiye olduğu için TOBB’a teşekkür etti. Toplumsal hayatın iki unsuru olduğunu belirten Bahçıvan, birinin kadınlar diğerinin ise sanayiciler olduğunu ifade etti. Sanayicilerin dünyada farklı iş yapma imkanlarının olduğu bir ortamda sanayiden, üretimden yatırımdan ve istihdam yaratmaktan vazgeçmediklerini söyleyen Bahçıvan, kadın sanayicilerin sadece ürettikleri işte değil diğer tüm sosyal ortamlarda bir araya gelerek Türkiye’ye ve insanlığa katkıda bulunmasını temenni etti.

Kadınların ekonomide daha fazla yer alması konusunda öncü bir STK olduklarını kaydeden Bahçıvan, oransal olarak en çok kadın meclis üyesinde sahip olduklarını ifade etti. Bu ayki meclis gündemlerinin kadın olduğunu ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu’nu ağırladıklarını belirten Bahçıvan, kadının gücünü artırdıkça toplumun gelişiminin ve huzurunun artacağını kaydetti. Türk kadınının sadece ulusal değil uluslararası boyutta da ses getirecek boyutta yetenekleri olduğuna dikkat çeken Bahçıvan, İSO olarak tüm platformlarda kadınların yanında olacaklarını sözlerine ekledi.

TOBB Başkan Yardımcısı Halim Mete
TOBB Başkan Yardımcısı
Halim Mete

Son olarak kürsüye TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halim Mete, ekonomi büyüyecekse bunun yolunun daha fazla kadın girişimci çıkarmaktan geçtiğini söyledi. Sanayinin yeniden yükselişe geçebilmesi için kadınların katkısına ihtiyaç duyulduğunu belirten Mete, kadınlar olmadan hedefledikleri şekilde sanayi devi olmanın mümkün olmadığını ifade etti. Önümüzdeki yıl TOBB’da seçim sürecinin başlayacağına işaret eden Mete, oda yönetimlerinde daha fazla kadın görmek istediklerini kaydetti. Yönetimlere kadın kotası gibi yöntemlere sıcak baktıklarını ifade eden Mete, bu çalıştay çerçevesinde gelecek önerileri memnuniyetle değerlendireceklerini dile getirdi.

Konuşmaların ardından çalıştay moderatörler eşliğinde “Sorunların tespiti” ve “Çözümlerin tespiti” başlıklı oturumlarla devam etti.