Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin 74. Genel Kurulu Ankara’da Yapıldı

  • Etkinlikler
tobb-74genel-kurul-01

Türkiye Odalar Borsalar Birliği’nin (TOBB) 74. Genel Kurulu, 14-15 Mayıs 2018 tarihlerinde TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nde geniş bir katılımla gerçekleştirildi. TOBB 74. Genel Kurulu, delegelerin ilk gün Anıtkabir ziyareti ile başladı. İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın da Genel Kurul Başkanlık Divanı’nda yer aldığı ve Divan Başkanlığı’nı Osman Yıldırım’ın yaptığı Genel Kurul’da TOBB Başkanlığı’na yeniden M. Rifat Hisarcıklıoğlu seçildi.

TOBB Sanayi Odaları Konseyi seçimlerinde İSO’dan şu isimler yer aldı: Erdal Bahçıvan, Ali Eren, Hüseyin Bozdağ, Fikret Kaya, Mehmet Demezoğlu, Erkan Özkan ve Özcan Doğu Kaya. TOBB Sanayi Odaları Konseyi üyelerinin kendi aralarında yapılan istişareler sonucunda İSO Başkanı Erdal Bahçıvan geçen dönem olduğu gibi bu dönemde de Konsey Başkanı seçildi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin 74. Genel Kurulu Ankara’da Yapıldı 01
TOBB’un 74. Genel Kurulu için Ankara’ya giden İSO delegeleri, genel kurulun yapıldığı TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi yerleşkesinde bir arada…

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Genel Kurul’da yaptığı konuşmada iş dünyası olarak kendilerine güvendiklerini belirterek, “Hedeflerimiz büyük. Türkiye sadece bölgesinin değil, dünyanın ekonomik devi olacak” dedi.​ Başarıya ulaştıracak esas gücün birlik ve beraberlikten geçtiğini bildiren TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Bu süreçte 4 ana meseleye odaklandık. İlk olarak Oda ve Borsalarımızın gücünü ve kapasitesini artırdık. Odaklandığımız ikinci konu, özel sektörümüzün yurtdışındaki lobisiydi. Eskiden kapısından dahi giremediğimiz küresel iş örgütlerinin tamamında artık söz sahibi olduk. Özel sektörümüzün çıkarlarını tüm dünyada savunan bir camia haline geldik. Üçüncü önceliğimiz, ülke meselelerinde inisiyatif almak oldu. Dördüncü olarak, Türkiye’nin zenginleşmesi için fikir ürettik, proje ürettik” şeklinde konuştu.

Hisarcıklıoğlu şöyle devam etti:

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin 74. Genel Kurulu Ankara’da Yapıldı 02

“Bugüne kadar sizlerle birlikte, hayal görünen nice hedefi gerçeğe dönüştürdük. Bugün hayal gibi görünen nice hedefe de yarın, yine birlikte ulaşacağız. Umutsuzluğa asla prim vermeyeceğiz.

Fitneyi, ayrışmayı asla yanımıza yaklaştırmayacağız. Kimseyi ötekileştirmeyecek, öteki diye görmeyeceğiz. Tüm farklılıklarımızı zenginlik olarak kabul edecek, Türkiye'yi bu zenginlikle daha da büyüteceğiz. Biz kendimize güveniyoruz. Hedeflerimiz büyük. Türkiye sadece bölgesinin değil, dünyanın ekonomik devi olacak. Dünyada en fazla uluslararası müteahhit Türkiye’den çıkacak. En fazla taşımayı Türk lojistikçileri yapacak. En fazla turisti Türk otelleri ağırlayacak. Türk perakendecileri dünya çapında dağıtım ağları kuracak. Türkiye en fazla sanayi malı ihracatı yapan ülke olacak. Çevre coğrafyamızda her yerde şantiyelerimiz, yatırımlarımız bulunacak. Türk çiftçisi sadece ülkemizi değil, tüm dünyayı besleyecek. Türk malları fiyatıyla değil, kalitesiyle tercih edilecek. Uluslararası yatırımcılar Türk şirketlerine ortak olmak için sıraya girecek. Ve dünyadaki her evde en az bir Türk malı kullanılıyor olacak.

Sıkıntılarımız var mı? Elbette var. Bunları da biliyor, hükümetimizle paylaşıyor, çözmek için çalışıyoruz. 24 Haziran seçimlerinden sonra da bunları takip edip, sonuçlandırmak için gayret göstereceğiz. Daha yapacak çok işimiz var. Ülkemizi hak ettiği yere çıkarmak için, iş dünyası daha hızlı koşmak zorunda. İş dünyasının hızlı koşabilmesi için de, bizim önden gidip, yolu açmamız gerekiyor. Oda ve Borsalarımızda Tahkim ve Arabuluculuk Merkezleri açacağız. Coğrafi işaretli ürünlerimizi, helal gıda sertifikasına sahip ürünlerimizi önce ülkemizde sonra dünyada yaygınlaştıracağız.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin 74. Genel Kurulu Ankara’da Yapıldı 03
TOBB Başkanı
M. Rifat Hisarcıklıoğlu

81 ildeki eğitim tesislerimizi tamamlayıp, Oda ve Borsalarımızın bulunduğu 160 ilçemize de, yeni eğitim tesisleri kazandıracağız. Yeni dönemde daha çok çalışacağız, daha hızlı çalışacağız, daha verimli çalışacağız. Önce KOBİ’lerimizi küresel KOBİ’ler haline getirmeliyiz. Sanayi 4.0 ile sanayimizi bir üst seviyeye çıkarmalıyız. Yerli ve akıllı üretimle ithalatı yüksek ürünlerin Türkiye’de üretilmesini sağlamalıyız. E-ticaret ve E-ihracat hamlesi başlatarak, yeni ürünlerle yeni pazarlara girmeliyiz. Türkiye’yi bu coğrafyanın girişimcilik üssü yapmalıyız. Nitelikli eleman açığını kapatmak üzere, mesleki eğitim sistemini özel sektörle tam entegre kılmalıyız. Bu hedefler için, üzerimize düşeni yapmaya hazırız, yapacağız.”

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin 74. Genel Kurulu Ankara’da Yapıldı 04

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin 74. Genel Kurulu’nda Birlik Başkanlığına seçilen M. Rifat Hisarcıklıoğlu başkanlığında yapılan yeni dönemin ilk Yönetim Kurulu Toplantısı’nda görev dağılımı da şu şekilde gerçekleşti: Ali Kopuz (İstanbul TB) Başkan Yardımcısı, Selçuk Öztürk (Konya TO) Başkan Yardımcısı, Salih Zeki Murzioğlu (Samsun TSO) Başkan Yardımcısı, Ayhan Zeytinoğlu (Kocaeli SO) Başkan Yardımcısı, Tamer Kıran (İMEAK DTO) Başkan Yardımcısı, Faik Yavuz (Ankara TB) Sayman Üye, Cengiz Günay (Tekirdağ TSO) Üye, Mahmut Özgener (İzmir TO) Üye, Davut Çetin (Antalya TSO) Üye, Öztürk Oran (İstanbul TO) Üye, Zeki Kıvanç (Adana SO) Üye, Özer Matlı (Bursa TB) Üye, Engin Yeşil (Diyarbakır TB) Üye, Oğuzhan Ata Sadıkoğlu (Malatya TSO) Üye.

74. TOBB Genel Kurulu’na İSO TOBB delegelerinden katılan isimler şöyle: Erdal Bahçıvan, Mehmet Büyükekşi, İsmail Gülle, Ali Eren, Kenan Baytaş, Mehmet Umur, Mehmet Ağrikli, Hüseyin Bozdağ, Ömer Karadeniz, M Nuri Görenoğlu, Osman Sait Günteki, İshak İhsan Kısacık, Ender Yılmaz, İbrahim Taşkın, Hasan Hüseyin Bayram, Fikret Kaya, Mehmet Demezoğlu, Erkan Özkan, Kemal Karabel ve Özcan Doğu Kaya.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin 74. Genel Kurulu Ankara’da Yapıldı 05
Yapılan seçimlerin ardından TOBB Sanayi Odaları Konseyi üyeliğine seçilen sanayi odaları temsilcileri, İSO Başkanı Erdal Bahçıvan’ı geçen dönem olduğu gibi yine konsey başkanı olarak seçti.

TOBB Sanayi Odaları Konseyi de şu isimlerden oluştu: Erdal Bahçıvan, Ali Eren, Hüseyin Bozdağ, Fikret Kaya, Mehmet Demezoğlu, Erkan Özkan ve Özcan Doğu Kaya (İSO Delegeleri), Haluk Tezcan, Mesut Kanat, Ertaç Karagözlü, Mehmet Karahaliloğlu, Cengiz Kocagil (Ege Bölgesi Sanayi Odası), Mehmet Nurettin Özdebir, Seyit Ardıç, Mete Çağlayan, Mustafa Bozkurt, Nihat Güçlü, Ahmet Bayraktar (Ankara Sanayi Odası), Hasan Tahsin Tuğrul, Mehmet Eskiyapan (Kocaeli Sanayi Odası), Adnan Ünverdi, Adil Sani Konukoğlu (Gaziantep Sanayi Odası), Mehmet Büyüksimitci (Kayseri Sanayi Odası), Mustafa Veli Tekelioğlu (Konya Sanayi Odası), Zeki Kıvanç (Adana Sanayi Odası), Müjdat Keçeci (Denizli Sanayi Odası), Hasan Ali Eğinlioğlu (Balıkesir Sanayi Odası), Mehmet Yunus Şahin (Aydın Sanayi Odası), Celalettin Kesikbaş (Eskişehir Sanayi Odası) ve Sinan Özeçoğlu (Eskişehir Sanayi Odası).

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin 74. Genel Kurulu Ankara’da Yapıldı 06
İSO delegeleri içinden TOBB Sanayi Odaları Konseyi üyeliğine seçilen isimler genel kurul bahçesinde bir arada (soldan sağa) Özcan Doğu Kaya, Fikret Kaya, Hüseyin Bozdağ, Erdal Bahçıvan, Erkan Özkan ve Mehmet Demezoğlu.