Türkiye’nin Tekstil ve Hazır Giyimdeki İlk AR-GE ve İnovasyon Merkezi Açıldı

  • Etkinlikler
ita-acilis-02

Türkiye’nin tekstil sektöründeki ilk AR-GE-inovasyon merkezi olan İTA İstanbul, tekstil ihracatçı birlikleri ile Alman RWTH Aachen Üniversitesi Tekstil Teknoloji Enstitüsü işbirliğiyle açıldı.

Türkiye’deki tüm tekstil ihracatçıları birlikleri ve Alman RWTH Aachen Üniversitesi Tekstil Teknoloji Enstitüsü işbirliği ile kurulan İstanbul Tekstil Araştırma-Geliştirme ve Eğitim A.Ş. (İTA), düzenlenen törenle açıldı. Türk-Alman ekonomik ve bilimsel ilişkilerini güçlendirmesi hedeflenen İTA İstanbul AR-GE Merkezi ile ortak kalkınma projeleri, know-how paylaşımı, mesleki ve akademik eğitimi desteklenerek her iki tarafın kurumlarının daha da güçlenmesi amaçlanıyor. Törende özellikle sanayinin geleceği ile ilgili olarak, Aachen Üniversitesi yetkililerinin sanayi 4.0 ile ilgili yaptığı sunum ilgiyle izlendi.

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Gülle ve İTA İstanbul A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Şişman’ın ev sahipliğinde düzenlenen açılış törenine, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, aynı zamanda İTHİB Yönetim Kurulu Üyesi de olan İSO Yönetim Kurulu Üyesi Sultan Tepe yanında İTHİB üyeleri, İSO Meclis Üyeleri ile tekstil ve iş dünyasından çok sayıda temsilci katıldı.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü
Bilim, Sanayi ve Teknoloji
Bakanı Faruk Özlü

Törenin açılışında bir konuşma yapan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, bu önemli merkezi sektöre kazandırdıkları için iki kuruma da teşekkür etti. Bakan Özlü AR-GE’ye verecekleri yeni teşviklerinden söz etti ve iş dünyasının bu projeden heyecan duyacağını belirtti. Özlü şunları söyledi:

"Son iki ayda ekonomimizin ne kadar güçlü olduğu açıkça görüldü. Ülkemizdeki bilim ve teknoloji ekosistemini her geçen gün daha da güçlendiriyoruz. Yeni nesil teknolojilere odaklanıyoruz. Yeni AR-GE paketini çok önemsiyoruz. Özellikle burada tasarım ile ilgili yaklaşımımız tekstil sektörüne çok güçlü bir destek olarak görülmelidir. Tekstil ve hazır giyim bizim için çok önemli iki sektör. İhracatımızın beşte birini bu iki sektör yapıyor. Bu nedenle çok önemsiyoruz ve bu sektörlerin de yüksek katma değer üretebileceğini düşünüyorum. Sektörün AR-GE faaliyetlerinde daha aktif olmalarını bekliyoruz. Akıllı ve teknik tekstil faaliyetlerini artırmamız gerekiyor. Bugün açılışını yaptığımız bu AR-GE merkezi bu anlamda son derece önemli bir misyonu yerine getirecektir. Bakanlığımız yeni sanayi devrimi ile ilgili çalışmalarını devam ettirmektedir. Bir komisyonla bu konudaki çalışmaları yoğunlaştıracağız."

İTHİB Başkanı İsmail Gülle
İTHİB Başkanı İsmail Gülle

Açılışta konuşan İTHİB Başkanı İsmail Gülle, Türk tekstil ve hazır giyim sektörünün ilk AR-GE merkezi olan İTA İstanbul’da katma değeri yüksek ürünlerin üretileceğine dikkat çekerek “İTA İstanbul AR-GE Merkezi’nde doğacak fikirler üretime geçecek ve yenilikçi ürünlerimiz 150 milyar dolarlık ihracat sınırını kıracak” diye konuştu.

Türkiye’nin artık AR-GE’nin, inovasyonun, tasarımın ne kadar önemli olduğunun bilincinde olduğuna dikkat çeken İTHİB Başkanı İsmail Gülle, “Ama hala 150 milyar dolarlık ihracat hacmini kıramadık. Orta gelir tuzağına takıldığımız gibi bu ihracat hacmine de takıldık kaldık. Açılışını yaptığımız, gerek ekonomimiz gerekse sektörümüz için bir gurur kaynağı olan İTA İstanbul’da doğacak fikirler üretime geçecek. Böylece yenilikçi ürünlerimiz 150 milyar dolarlık bu ihracat sınırını kıracak. Yenilikçi üretim anlayışı ile daha yüksek birim fiyatlar ve katma değerli ihracat ile büyüyeceğiz” diye konuştu.

Türkiye’nin Tekstil ve Hazır Giyimdeki İlk AR-GE ve İnovasyon Merkezi Açıldı

Türkiye’de sanayileşmenin öncüsü olan tekstil sektörünün, İTA İstanbul açılışı ile Sanayi 4.0’ın da öncüsü olacağının altını çizen İsmail Gülle, “Sanayi 4.0, Türkiye için düşük katma değerli üretimdeki kısır döngüsünü kırabilmesi için önemli bir fırsat. Kaçırdığımız endüstriyel devrimlerin yasını tutup vakit kaybetmek yerine, Sanayi 4.0’ın parçası olma yolunda elimizden geleni yapmak zorundayız. Oyunun dışında kalma lüksümüz yok. Türkiye’nin lokomotif sektörü olan tekstil sektörü birçok alanda öncü olarak ilkleri başardığı gibi, Sanayi 4.0’a attığı bu kapsamlı adımla da öncü olarak hareket edecek ve ülkemiz ekonomisini kalkındırmaya yardımcı olacaktır” şeklinde konuştu.

İsmail Gülle, İTA İstanbul’u açmadan önce Çin, Almanya ve Güney Kore gibi ülkelerin ihracatları ve sürdürülebilir büyümelerini incelediklerini belirtti. Gülle, deyim yerindeyse kılı kırk yardıklarını ve katma değerli ürünler üretmek için alanında dünyanın en önemli merkezi olan ITA Aachen ile ortaklık anlaşması imzaladıklarını hatırlattı.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi

Toplantıda TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi de bir konuşma yaptı. Büyükekşi, tekstil sektörünün bugüne kadar Türkiye'ye kazandırdığı değerlerden söz etti. Bugün sektörün ihtiyaç duyduğu en önemli şeyin inovasyon, marka ve katma değer yaratmak olduğunu dile getiren Büyükekşi, bu çalışma için tüm ihracatçı birliklerine teşekkür etti. AR-GE merkezinin sektöre çok önemli katkılar sunacağına dile getiren Büyükekşi, "Sürdürülebilir ekonomilerin itici gücünün artık AR-GE olduğu gerçeğini unutmamız gerekiyor" dedi.

İTA İstanbul Başkanı Ahmet Şişman
İTA İstanbul Başkanı
Ahmet Şişman

İTA İstanbul A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Şişman, gerçekleşen işbirliğinin çok güzel ve zamanlaması açısından da çok yerinde olduğunu söyledi. Şişman, "Tekstilde bilincimiz her geçen gün artıyor. Artık dünyadaki gelişmelere daha yakınız ve içindeyiz. TİM inovasyon haftalarının bunda etkisi büyük. Net olarak 2010 yılında şu anda işbirliği yapmakta olduğumuz Alman kuruluşuyla işbirliğimiz başladı ve bu AR-GE Merkezi'nin bir okul olmasını istedik. Bugün bunu başarmanın gururunu ve mutluluğunu yaşıyoruz. Bu işin hızla ileriye gideceğini düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

Küçükçekmece Belediye Başkanı Temel Karadeniz
Küçükçekmece Belediye Başkanı
Temel Karadeniz

Küçükçekmece Belediye Başkanı Temel Karadeniz de "Burada başlayan çalışma biz Küçükçekmecelileri çok mutlu etmiştir. Yıllardır bu önemli merkeze ev sahipliği yapıyoruz ve artık ilçe olarak bunun meyvesinin alınacak olmasının heyecan verici olduğunu ifade etmek istiyorum" dedi.