"Demokrasinin Standartlarını Yükseltmeliyiz"

  • Meclis Konuşması
agustos-meclis-cicek-02

İstanbul Sanayi Odası'nın Ağustos ayı Meclis toplantısında bir konuşma yapan T.B.M.M Başkanı Cemil Çiçek, yeni anayasa çalışmaları konusunda bilgi verdi.

İstanbul Sanayi Odası'nın "2023 Vizyonu Bağlamında Yeni Anayasa Arayışları ve Sanayimizi Gelecek Perspektifi" başlıklı Ağustos ayı Meclis toplantısına katılan T.B.M.M Başkanı Cemil Çiçek bir konuşma yaptı.

Çiçek, demokrasi ve cumhuriyetin Türkiye'nin önemli kazanımlarından olduğunu ifade ederek, "Bunun farkında olmalıyız ama standartlarını da her geçen gün yükseltmemiz lazım. 'Demokrasi' dediğimiz durağan, statik bir kavram değil. Dün temsili demokrasiden bugün katılımcı demokrasi noktasında dünya önemli bir merhale kat etti. Onun için demokrasi dediğimizde en evvel üzerinde durmamız gereken husus anayasa konusu oluyor. Eğer Türkiye'de demokratik standartları yükselteceksek ve 2023 hedefiyle bağlantılı olarak Türkiye'de devletin yeniden yapılanmasını, devletin erkleri arasındaki ilişkileri belli bir dengeye oturtup etkin, verimli ve şeffaf bir devlet yapısı ve işleyişi kuracaksak, temel halk ve özgürlükler açısından çağdaş dünyanın gerisinde kalmayıp o değerlere paralel bir hak ve özgürlükler düzenini kuracaksak, devlet ve vatandaş ilişkilerini yeni baştan ele alacaksak, bu ülkenin önceliklerini, felsefesini yeni baştan dizayn edeceksek, düzenleyeceksek yeni bir anayasaya ihtiyaç var" dedi.

"Neden yeni bir anayasa ihtiyaç var?" sorusuna da yanıt veren T.B.M.M Başkanı Cemil Çiçek, 82 Anayasası'nın sıkıntılı bir anayasa olduğunun altını çizdi. Çiçek şöyle dedi: "Dünyada hiçbir anayasa yok ki bu kadar tartışılır olsun. 82 Anayasası 7 Kasım 1982'de yürürlüğe girdi. Daha yapılırken bu anayasanın yapılış tarzına itirazlar oluştu. Yapılıp yürürlüğe girdikten sonra da bu anayasa değişmelidir, tarzındaki talepler her kesimden gelmeye başladı ve bugün geldiğimiz noktada artık belli bir kesimin, belli bir zümrenin, belli bir meslek grubunun değil, toplumun hemen her kesiminin, her meslek kuruluşunun talep ettiği ve mutlaka yeni bir anayasanın yapılmasının gerektiği konusunda mecburiyet noktasına geldiğimiz bir durumla karşı karşıyayız."

Bugünkü anayasanın felsefesi ve dengeleri itibarıyla günümüze uymadığını kaydeden Cemil Çiçek, "Her yasa, her anayasa yaşandığı dönemin, yapıldığı dönemin şartlarını taşır, felsefesini taşır. O tarihte iki kutuplu bir dünya söz konusu olduğu için güvenlik ön planda. Soğu Savaş bütün hızıyla devam ediyor. Soğuk Savaş'ın en hızlı şekilde, en yoğun şekilde, en kanlı şekilde devam ettiği ülkelerin başında Türkiye geliyor. Böyle bir dönemde tabiatıyla güvenlik öncelikli bir anayasa yapıldı. Önce güvenlik, ondan sonra da olabildiği kadar özgürlük. Halbuki günümüz dünyasında biri diğerinin alternatifi, biri diğerine tercih edilecek, biri diğerini ortadan kaldıracak iki kavram değil. İkisi birlikte olacak. Hem güvenlik hem özgürlük. Günümüz dünyası böyle bir dünya. O anayasa buna imkân vermiyor" diye konuştu.

Konuşma metninin tümü için tıklayınız Attach