Bizden Haberler

29 haziran 2020

Meslek Lisesi Müdürlerine Yönelik Yönetici Geliştirme Programı’nın 2.Bölümü Başladı

yönetici-gelistirme-02

Mesleki Eğitim İş Birliği Protokolü çerçevesinde İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından Okul Müdürlerine Yönelik Yönetici Geliştirme Programı’nın ikinci bölümü başladı. İki gün sürecek olan geliştirme programı video konferans yöntemiyle yapılıyor. 35 Meslek Lisesi müdürünün katıldığı eğitimin birinci gün yapılan açılışına İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İrfan Özhamaratlı ve Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Prof. Dr. Kemal Varın Numanoğlu da katılarak okul müdürlerine yönelik birer konuşma yaptılar. Program daha sonra başta Covid-19 ile ilgili süreç yönetimi olmak üzere Meslek liselerinde beceri ve liderlik noktasında neler yapılması gerektiğine ilişkin iki gün sürecek seminer ve sunumlarla devam edecek.

Okul müdürlerine seslenen İSO Başkan Yardımcısı İrfan Özhamaratlı, geçtiğimiz süre içerisinde, 105 sanayici temsilcisiyle birlikte 35 okulda ortak yönetim anlayışıyla önemli gelişmelere imza attıklarını söyledi. Bu sürecin liderlerinin okul müdürleri olduğunu hatırlatan Özhamaratlı, müdür yardımcılarının, öğretmenlerin ve öğrencilerin gelişiminin ve desteklenmesinin bu protokolün temelinde olan ve protokolü sağlam temeller üzerine inşa eden sac ayaklarını oluşturduğunu kaydetti.

PYK temsilcileriyle birlikte 250’nin üzerinde toplantı yaparak 800 saate yakın bir emek harcandığı bilgisini veren Özhamaratlı, yaklaşık 1.000 öğrenciye teknik gezi imkanı sağlanarak işletmelerle tanışmaları ve sanayi sektörüne ilgi duymalarının yolunun açıldığını belirtti. Özhamaratlı, 900’e yakın öğrencinin uzman eğitmenler tarafından tasarlanan Dijital Dönüşüm Seminerleri aracılığıyla yeni teknoloji trendleriyle ilgili bilgi alma fırsatı bulduğunu dile getirdi. Bunun yanı sıra 1.500 öğretmenle bilgilendirme toplantıları aracılığıyla bir araya geldiklerini aktaran Özhamaratlı, 120’yi aşkın öğretmenin yine PYK temsilcilerinin önderliğinde organize edilen teknik eğitimlere katıldığını ifade etti.

İrfan Özhamaratlı
İSO Başkan Yardımcısı
İrfan Özhamaratlı

Okulların üretim kabiliyetine baktıklarında, protokol kapsamındaki okullarda geçtiğimiz yıl toplamda 3,5 milyon TL’lik üretim yapılmış olmasının kendileri için bir gurur kaynağı olduğunu vurgulayan Özhamaratlı, bundan sonra da bu üretimin sizlerin liderliğinde katlanarak artacağına inandıklarını belirtti. Okullarla sanayinin birlikte çalışmasını önemsediklerini açıklayan Özhamaratlı, bu birlikteliğin herkesin ortak gayesi olan, meslek lisesi mezunlarının sanayide aranan eleman olma sürecinde kritik bir noktada durduğunu söyledi.

Mart ayı itibarıyla Türkiye’yi de etkisi altına alan Covid-19 salgını konusunda da meslek liselerinin sorumluluk alarak birer yıldız gibi parladığını belirten Özhamaratlı, bu dönemde; birçok okulun cerrahi maske ve siperlikli maske, medikal tulum ve önlük, dezenfektan, çamaşır suyu gibi öncelikli ihtiyaç alanlarında üretim yaptığını hatırlattı. Özhamaratlı bununla da sınırlı kalmayıp cerrahi maske makinesi, solunum cihazı, üç boyutlu yazıcı gibi yüksek teknolojili ürünlerin de geliştirildiğini ekledi. Türkiye ve dünya için zorlu olan bu süreçte meslek liselerinin üretim anlamındaki bu atağının kendilerini gururlandırdığını ve motivasyonlarını bir kat daha artırdığını anlatan Özhamaratlı katkıları için bir kez daha İstanbul Sanayi Odası adına teşekkür etti.

Özhamaratlı, bu sürecin bir diğer sevindirici yanının kazanılan üretim deneyiminin önümüzdeki dönemde okulların döner sermaye işletmeleri kapsamında üretilecek ürünlere yansıyacak olması ve meslek liselerin kamuoyu nezdinde bir üst seviyeye taşıması olduğunu kaydetti. Geçtiğimiz günlerde, kendilerini oldukça gururlandıran bir haber daha aldıklarını açıklayan Özhamaratlı, “Protokol kapsamındaki 5 okulumuz Milli Eğitim Bakanlığı tarafından AR-GE Merkezi olarak seçildi. Bu kapsamda merkez olarak belirlenen Kartal Şehit Öğretmen Hüseyin Ağırman, Mehmet Rıfat Evyap, Nahit Menteşe, Gültepe ve İSOV Dinçkök okullarımızı kutluyorum” dedi.

Özhamaratlı şöyle devam etti:

“Tüm bu çabaları ve kazanımları bir araya getirdiğimizde ortaya çıkan tablo, geleceğe yönelik umut vericidir. Sizlerle birlikte başardıklarımız, bizlerin ileriye yönelik projeler konusunda inancını artırıyor. Bu anlamda, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İstanbul Ticaret Odası ile birlikte fizibilite sürecine girdiğimiz Mesleki Eğitim Mükemmeliyet Merkezimizin de bir mihenk taşı olacağına inanıyoruz. Kurulması hedeflenen yapı ile Merkezimiz İstanbul’daki tüm meslek liselerimizin yönetici ve öğretmenlerinin yararlanacağı hem teknik hem de kişisel gelişim eğitimlerini içerecek, öğrenciler için en uygun staj eşleşmelerinin sağlanacağı ve istihdamlarının da takip edileceği kapsamlı çalışmalar yürütecek. Önümüzdeki dönemde de Mesleki Eğitim İş Birliği Protokolümüzü besleyecek projeleri yakından takip etmeye devam edeceğiz. Bu kapsamda; sizler için, okullarınız için, öğretmenleriniz ve öğrencileriniz için fırsata dönüşebilecek tüm ihtimalleri titizlikle değerlendireceğiz. Tüm çabamız, öğrencilerimizin nitelikli eğitim alarak sanayinin ihtiyaç duyduğu donanımla yetişmesi ve hevesli bir şekilde sanayide, iyi işletmelerde, özenilen şartlarda istihdam edilmeleri. Bunu sağladığımızda, mesleki ve teknik eğitimin hak ettiği konuma geleceğine inancımız tam.”

Prof. Dr. Kemal Varın Numanoğlu
Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü
Prof. Dr. Kemal Varın Numanoğlu

Sonrasında konuşan Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Prof. Dr. Kemal Varın Numanoğlu İSO’nun proje paydaşlığının çok önemli olduğunu ve bu konuda farkındalık yaratıldığını söyledi. Projenin sürdürülebilir ve kalıcı olmasının önemine değinen Numanoğlu, İSO’nun da bunu göz önüne alan altyapı çalışmaları yapıldığını ekledi. İSO’nun desteklediği 16 okulun Covid-19 sürecinde yaptıkları üretim ile tüm Türkiye’ye rol model olduğunu belirten Numanoğlu, bu okulların know-how transferi yaptığını anlattı. Okulların kültürü, geçmişi ve geleneği olduğunu hatırlatan Numanoğlu, diğer meslek liseleri için liderlik yapabilecek bir yaklaşım içinde olmaları gerektiğini ifade etti.

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan’ın bu konudaki duygusal bağının önemine işaret eden Numanoğlu Bahçıvan’ın mesleki eğitime yürekten inandığını ve elinden geleni yaptığını söyledi. İSO’nun marka değerinin ve sosyal medya aktivasyonlarının projenin marka değerini yükselttiğini belirten Numanoğlu, Covid-19 sürecinde 16 okulun verdiği katkının ülke çapında 100 okula yayıldığını aktardı. Meslek liselerinin maske üretebilen makinelerin dizaynı ve dezenfeksiyon cihazları üretimlerinin kendilerini heyecanlandırdığını anlatan Numanoğlu, kapasitesi yüksek okulların AR-GE kapasitesini artırmaya yönelik çalışmalar içinde olduklarını ifade etti. Mükemmeliyet merkezlerini Avrupa kurumlarına da akredite etmek istediklerini belirten Numanoğlu, AR-GE’nin bir kültür olduğunu, meslek liselerinden yüksek düzeyde AR-GE beklemediklerini ancak öğrencilerin bu kültürü almasının önemli olduğunu vurguladı.

İki gün sürecek eğitimde Pandemi Sürecinde Okulda Liderlik başlığında Hüseyin Çırpan (Eflatun Danışmanlık), Pandemi ve Sonrasında Etkin Satış ve Döner Sermaye Yönetimi başlığında Aykut Yalçın (E-Satış Factory), Endüstri 4.0 ve Yeni Üretim Sistemleri başlığında Hakan Cengiz (ERASYS), Koçluk Becerileri ve Ekip Yönetimi başlığında Tolga Bilgin (SRL Danışmanlık) ve Kurum İçi Girişimcilik ve Dijital Kültür başlığında Yusuf Karancı (SRL Danışmanlık) okul müdürlerine önemli bilgiler aktaracak.