Deniz Taşıtları Ekonomi Bakanlığı Yetkililerine Sorunlarını Aktardı

grup38-ekonomi-bakanligi-01

Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Şenel başkanlığında geniş bir Ekonomi Bakanlığı heyetinin katılımı ile İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın ev sahipliğinde 23 Mart 2017 tarihinde Swissotel’de gerçekleştirilen toplantıda, Deniz Taşıtları İmalatı sektörünün sorunları dile getirildi.

38. Grup Meslek Komitesi Başkanı Adil Erkoç’un sektörü adına dile getirdiği konular aşağıdaki gibidir:

• 15 Temmuz hain darbe girişimi, müşterilerimizin önemli çoğunluğunu oluşturan Norveç pazarının büyük çoğunluğunun kaybıyla neticelenmiştir. Bu da inşa süresi ortalama 1ile 2 yıl arasında değişen yeni gemi siparişlerinin durma noktasına gelmesine sebebiyet vermiştir. Özellikle 15 Temmuz sürecinden itibaren Avrupa Devletlerinin ülkemize karşı olumsuz yaklaşımları nedeniyle Türk Bankalarının 1 yıldan uzun süreli teminat mektuplarının aracı bankalar tarafından teyidinde ve kabulünde oldukça zorluklar çıkarılmaktadır. Bu durum, Türk Bankalarının sermaye rasyolarının yetersizliğinden ve reytinglerinin düşüklüğünden değil, yukarıda belirtilen olumsuz yaklaşımın sonucudur. Bu zorlukların aşılması için, Bankacılık kesimi, ihracatçı firmalar ve ilgili tüm tarafların birlikte çalışması, mücadele etmesi gerektirmektedir.
  • Modernleştirme ve kapasite artırımına yönelik sabit yatırımlarda teşvik uygulamasına geçilmesi elzemdir.