İstanbul Sanayi Odası 37. Grup Otomotiv Ana ve Yan Sanayii Meslek Komitesi Üyeleri Belarus’a Çalışma Ziyaretinde Bulundu

37grup-belarus-ziyareti-02

İstanbul Sanayi Odası (İSO) çatısı altında hizmet veren Avrupa İşletmeler Ağı’nın (AİA) öncülüğünde, 22-25 Mayıs tarihlerinde ikili görüşmelerde bulunmak üzere ve pazar hakkında bilgi edinmek amacıyla 37. Grup Otomotiv Ana ve Yan Sanayii Meslek Komitesi üyeleri ve çevre illerden (Bursa, İzmir, Kocaeli, Kütahya, Çorlu) otomotiv ile ilgili yan sanayii firmalarının da katılımı ile Belarus'a bir çalışma ziyaretinde bulunulmuştur.

Başkanlığını Odamız Meclis Üyesi ve 37. Grup Otomotiv Ana ve Yan Sanayii Meslek Komitesi Başkanı Celal KAYA’nın yaptığı ve Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdür Yardımcısı Hakan KIZARTICI’nın da yer aldığı heyetteki otomotiv yan sanayii firmaları, Türkiye’nin pazar payının düşük olduğu ve otomotiv ana sanayii üretiminin yüksek olduğu Belarus ülkesine yönelik ihracatlarını, sürdürülebilir olarak artırmak için önemli temaslarda bulunulmuştur. Geziye 12 üretici firma adına toplamda 16 temsilci katılmıştır.

Odamız ev sahipliğinde 10 Mayıs 2017 tarihinde gerçekleştirilen Belarus ülke günü kapsamında ziyarete katılan firmalarımız söz konusu ülke kapsamında bilgi sahibi olmuş ve bu kez ülkede yer alan fabrika ve tesisleri ziyaret ederek ürünler ve işleyişler hakkında bilgi edinme şansına sahip olunmuştur.

Ziyaretin ilk günü akşamı heyet, yemekli bir toplantıya katılmış, Türkiye’nin Belarus Büyükelçi Yardımcısı M. Yavuz ARABUL'a ve Türkiye’nin Minsk Ticaret Müşaviri M. Fatih TURHAN'a plaket takdim edilmiştir. Yemekli toplantıda Belarus pazarı, gezilecek firmalara dair detaylı bilgiler katılımcı firma yetkilileriyle paylaşılmıştır.

Ziyaretin diğer günlerinde ise yıllık 36.000 adet üretim yapan traktör fabrikası Belarus Mınsk Tractor Works, Dünyanın en büyük üçüncü kaya kamyonu üreticisi Belaz, Doğu Avrupa’nın en büyük kamyon ve otobüs üreticilerinden Maz, Otomotiv yan sanayi üreticisi Bate Holdıng, savunma sanayii için tekerlekli taşıyıcı, kamyon ve otobüs üreten Volat ve iş makinası üretim fabrikası Amkodor firmaları ile ikili görüşmeler ve fabrika üretim hatlarının ziyaretleri gerçekleştirilmiştir.

Bu kapsamda gezilen tesislerde, Belarus Sanayi Bakan Yardımcısı Dzmitry A. KORCHYK ile de Maz fabrikası gezisi sırasında bir araya gelinmiş ve Türk otomotiv yan sanayisinin üretim, dizayn ve mühendislik alt yapısı test imkan ve kabiliyetleri hakkında detaylı bilgi sunulmuş ve ziyaret sonrasında Bakan yardımcısına günün hatırası olarak plaket takdim edilmiştir.

Çalışma ziyareti sonrasında ziyaret edilen firma yetkilileri ile Odamız ev sahipliğinde Türkiye'de satınalma görüşmeleri yapmak amacıyla bir heyete katılım sağlanması konusunda mutabakata varılmıştır.