Yeni Çalışma Döneminin İlk Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı Gerçekleştirildi

grup16-ortak-toplanti_aralik2018

İstanbul Sanayi Odası (İSO), yeni çalışma döneminin ilk Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı’nı 7 Aralık 2018 tarihinde InterContinental Hotel’de gerçekleştirdi. Ticaret Bakanımız Sayın Ruhsar PEKCAN’ın katılımı ile gerçekleştirilen toplantıya, Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım da iştirak etti. Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı’nda, 11 sektör temsilcisi Ticaret Bakanlığımızın faaliyet alanına giren konularda sanayimizin yaşadığı sorunlar ve bu sorunlara ilişkin çözüm önerilerinin yer aldığı birer sunum yaptı.

Toplantıda Deri, Deri Konfeksiyon ve Ayakkabı Sanayii adına 16. Grup Deri, Yünlü Deri ve Saraciye Sanayii, 21. Grup Deri, Kürk Giyim ve Aksesuarları Sanayii ve 22. Grup Ayakkabı ve Yan Sanayii meslek komitelerini temsil etmek üzere İSO Meclis Üyesi Hüseyin Çetin söz aldı. Çetin, sektör adına aşağıdaki konulara değindi;

Deri konfeksiyon sektöründe suni deriden (vinlekspetrol türevi) imal edilmiş ürünlerin gerçek deri ürünü olarak pazarlanıyor olması, tüketicilerin yanlış bilgilendirilmesine ve gerçek deriden üretim yapan sektördeki diğer firmalar açısından haksız rekabete neden olmaktadır. Ürün içeriğine ilişkin etiketlemelerin doğru yapılması sağlanmalıdır.  Türkiye’de taklit ve kaçak ürünlerin ticareti ekonomimizi ciddi ölçüde tehdit etmektedir. Bu yapılanmanın karşılığı milyar dolarları aşmakla birlikte devletimiz bu kanunsuz işlerden ciddi vergi kaybı yaşamaktadır. Taklit sektörü kayıt dışı işçi çalıştırmanın önünü açarak ayakkabı sektöründe 90 bin kişinin yasal istihdam edilmesine de engel olmaktadır. Mevzuatta yapılacak iyileştirmeler, fikri hak mahkemelerinin sayısının artırılması, cezaların artırılması ve malların müsaderesi ve işyerinin kapatılması gibi yaptırımlarla cezaların aktif ve etkili bir şekilde uygulanması, kamuoyunda farkındalığın artırılması yerli ve milli markalarımızın korunması açısından önemlidir.

Deri, Deri Konfeksiyon ve Ayakkabı Sanayii adına  İSO Meclis Üyesi Hüseyin Çetin’in yapmış olduğu sunuma aşağıdan ulaşabilirsiniz.

04. Deri ve Deri Ürünleri Sanayi Attach