Sanayide Sigorta Sorununu Gündeme Taşıdık

Sanayi sektörümüz son yıllarda finansman kaynaklarına erişimden yatırımlara, istihdamdan teşviklere, vergi sisteminden kayıt dışılığa ve daha birçok yapısal sorunla baş etmeye çalışırken, son dönemlerde bütün bunlara bir de sigorta konusu eklendi. Kısaca değinecek olursam; sanayi tesislerimizin sigortalanması ile ilgili olarak daha önce dikkat çektiğimiz birtakım sorunların son dönemlerde giderek arttığına üzülerek tanık oluyoruz. Başta kimya, boya, plastik, kâğıt gibi sektörlerde olmak üzere sigorta şirketlerinin sanayi tesislerini sigortalamaktan kaçınmaları, çok yüksek primler talep etmeleri veya teminat vermek istememeleri gibi durumlarla sıklıkla karşılaşıyorduk. Sigorta yenilemelerin 2024 yılında başlamasıyla birlikte bu sorunların daha da gün yüzüne çıktığını gözlemliyoruz.

Önceki ay Meclis toplantımızdaki konuşmamın sonunda söylediğim “Sanayimiz adeta sigortasızlaştırılmaktadır” sözlerim, işte bu gerçeğe dikkat çekmek içindi. Başarılı da oldu. Konu medya ve kamuoyunda geniş yankı buldu. Sigorta çevreleri çeşitli tepkiler gösterdi. Sanayicilerimizden de son derece olumlu tepkiler geldi.

Böyle olunca, tüm tarafların bir araya gelerek konuyu tartışma ihtiyacından hareketle, “Türkiye’de Sanayinin Sigortalanması-Çözüm Önerileri” başlıklı etkinliği organize ettik. Cumhurbaşkanı Yardımcımız Sayın Cevdet Yılmaz, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcımız Sayın Osman Çelik’in de katıldığı etkinliğimizi; kıymetli sanayicilerimiz ve sigorta sektörümüzün değerli temsilcilerinin yoğun ilgisi ile gerçekleştirdik. Açılış konuşmalarının ardından yapılan Büyükkaya Uluslararası Sigorta ve Reasürans Brokerliği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Alaattin Büyükkaya’nın moderatörlüğünde gerçekleşen panelde konuyu karşılıklı enine ve boyuna tartışma imkanı bulduk. Ayrıntılarını ilerleyen sayfalarımızda bulacağınız toplantımızın her iki kesim açısından da verimli sonuçlar doğuracağına inanıyorum.

Şubat ayında, sanayimizin diğer önemli konuları olan üretim ve çalışma dünyasındaki gelişmeleri de Meclis toplantımızda ele aldık. AK Parti Ekonomi İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Nihat Zeybekci’yi konuk ettiğimiz Meclis toplantımızın ayrıntılarını da yine ilerleyen sayfalarımızda bulabilirsiniz.

Kadınların eğitime erişemediği ve istihdam ile buluşamadığı toplumların modern refah toplumları olmaları mümkün değil. Ne mutlu ki ülkemizde kadınların eğitimi hızla yükseliyor. Bu sayımızdaki dosya konularımızdan biri de bu. TÜİK’in açıkladığı 2022 istatistiklerine göre kadınların eğitimi son yıllarda önemli oranda iyileşme kaydetti. En az bir eğitim düzeyini tamamlayan 25 yaş ve üstü kadınların oranı, 2008’de yüzde 72,6 iken, bu oran 2021’de yüzde 87,3’e yükselmiş bulunuyor. Bunu henüz düşük düzeylerde olan kadın istihdamına daha güçlü bir şekilde yansıtabilmeliyiz. Bu vesile ile 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü de kutluyorum.

Bu ay mübarek bir aya gireceğiz. Ramazan ayını 11 Mart Pazartesi gününden itibaren idrak edeceğiz. Gönüllerimizi titreten, maneviyatı yüksek, bereketli Ramazan sofralarımızın huzur, sağlık ve barış duygularını güçlendirmesi dileklerimle tüm İslam dünyasının Ramazan ayını tebrik ediyorum.

Erdal Bahçıvan
İstanbul Sanayi Odası
Yönetim Kurulu Başkanı